Leder

Amazonas brænder, kloden brænder

Amazonas, verdens største CO2-lager, står i flammer på grund af økonomiske interesser. Men det gør resten af kloden også
I øjeblikket er der omkring 74.000 igangværende brande i verdens største regnskov, hvilket er godt 40 procent flere end sidste år, men nogenlunde på niveau med tallene fra 2016.

I øjeblikket er der omkring 74.000 igangværende brande i verdens største regnskov, hvilket er godt 40 procent flere end sidste år, men nogenlunde på niveau med tallene fra 2016.

Bruno Kelly

Udland
24. august 2019

Amazonas brænder, og det gør den alle år, men i år særligt slemt. Ifølge observationer baseret på satellitbilleder er der i øjeblikket omkring 74.000 igangværende brande i verdens største regnskov, hvilket er godt 40 procent flere end sidste år, men nogenlunde på niveau med tallene fra 2016.

Når skovene brænder eller fældes, skyldes det økonomiske interesser i at udnytte skovens ressourcer eller den jord, som skoven ligger på. Skoven forsvinder, fordi enkeltindivider, selskaber eller nationer forfølger egne interesser på bekostning af et større fællesskabs ditto.

De voldsomme skovbrande i år begrædes med god grund fra alle verdenshjørner, hvorfra der også bliver kaldt på handling. Stop branden, lyder det.

Men hvem har ansvaret for denne så vigtige fællesressource, hvem bestemmer over den?

De fælles ressourcers tragedie

Rent juridisk tilhører Amazonas naturligvis de lande, hvor skovområderne befinder sig: Det vil sige Brasilien, Ecuador, Bolivia, Peru, med flere, som i princippet også derfor kan fælde hvert et træ, hvis de ønsker det.

Der eksisterer et teoretisk kompleks i spændingsfeltet mellem sociologi og økonomi, der kaldes The tragedy of the commons – de fælles ressourcers tragedie. Pointen er her, at uden fælles spilleregler, vil de fælles ressourcer blive overudnyttet til alles fortrydelse, fordi det enkelte individ altid vil søge at maksimere eget udbytte på bekostning af fællesskabet.

Man kan anskue Amazonas som en form for prisme for hele klimakrisen. Det problem, vi har i Amazonas, er det samme, som alle steder undergraver vores klima. Det er principielt set ikke anderledes, end når et land hævder sin ret til at hente olie og gas op af jorden, selv om alle ved, at det burde blive liggende. Eller at alle individer, som har råd til det, kræver deres ret til at flyve, forbruge og gøre nogenlunde, som de vil – selv om det skader klimaet.

I den forstand er det ikke kun Amazonas, der brænder.

Så længe det ikke koster at ødelægge vores fælles klima og ressourcegrundlag, men man tværtimod fortsat kan tjene eller opnå personlig nydelse ved at overudnytte eller ødelægge disse, så længe vil overudnyttelse og nedbrydning af ressourcerne finde sted. Kun med klare fælles regler og sanktioner er det muligt at beskytte de ressourcer, vi kollektivt er afhængige af.

Desværre synes verden rent politisk at være meget langt fra et sted, hvor der kan skabes store fælles aftaler om ressourceudnyttelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

EU sætter ild til verdens lunger!

Flammerne i Amazonas er startet for at gøre plads til øget salg af landbrugsvarer, som soya til EU, ikke mindst til Danmark, hvor vores svineproduktion årligt kræver et landbrugsområde område i Sydamerika på størrelse med Sjælland til foder.

Det er dette nu voldsomt udvidede samarbejde mellem EU’s ledelse og Brasiliens præsident Jair Bolsonar, der er ansvarlig for den voksende afbrænding af regnskoven i Brasilien.

Frihandel mellem EU og Brasilien ‘EU-Mercosur-aftalen’.
Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, skriver på Twitter, at EU-Mercosur-aftalen er historisk - en af de vigtigste aftaler nogensinde for hans land.

Den fjerner handelshindringer og bidrager til øget eksport fra begge parter.

Jørgen Møller, Torben Bruhn Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Gaderummet Regnbuen, Estermarie Mandelquist, Birte Pedersen, Holger Madsen, Thomas Tanghus, erik pedersen, Per Torbensen, Torben Skov, Ervin Lazar, Eva Schwanenflügel og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Svineproduktionen og soya fra Sydamerika bygger på shipping, denne shipping, der årligt udleder 800 millioner tons CO2 og tallet er ikke engang medregnet i de 1,5 graders målet i Parisaftalen, det er et mørketal.

Shipping er derfor en slags skattespekulation, skattesvindel og skatteunddragelse, shipping skaber i stor stil de ekstreme menneskeskabte klimaforandringer, som forbliver et mørketal.

“International maritime shipping accounts for approximately 800 million tonnes of CO2 emissions a year, but it is not regulated by the Paris Agreement.”
Link: https://unepdtu.org/publications/co2-emissions-from-international-shipping/

Landbruget står for knap en femtedel af de ‘samlede’ danske drivhusgasudledninger.

Det betyder bl.a., at landbruget ikke kan fortsætte soyabønneimporten fra oversøiske leverandører til grisefoder, produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland og skal fragtes klimakatestrofe skabende hele vejen over verdenshavene.

Anno 2013
"Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport.

Pigen på fotoet bor tæt på sojamarker i Argentina, hvor man sprøjter med pesticider, der er forbudt i EU, fordi de kan skade naturen og gøre mennesker alvorligt syge.

En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser.”
Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2013/11/10224956.htm

Anno 2018
“Ny rapport: Dansk import af soja går hårdt ud over Latinamerikas skove
En ny rapport fra Verdens Skove viser, at dansk produceret kød med meget stor sandsynlighed forårsager skovfældning i Sydamerika, med overtrædelser af oprindelige folks rettigheder til følge.

Store områder med tropisk skov bliver ryddet i Sydamerika, for at gøre plads til en stadigt stigende produktion af soja til blandt andet danske slagtedyr.”
Link: https://globalnyt.dk/content/ny-rapport-dansk-import-af-soja-gaar-haardt...

Jørgen Møller, Carsten Wienholtz, John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Birte Pedersen, Arne Albatros Olsen, Thomas Tanghus, erik pedersen, Per Torbensen, Torben Skov, Jan Fritsbøger, Ervin Lazar, Eva Schwanenflügel og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig må Brasilien og andre tilsvarende lande kompenseres på en eller anden rimelig måde.

Men indtil videre må vi boykotte al oksekød fra Brasilien, samt det svinekød, der bliver fodret op med svinefoder fra Brasilien. Desuden bør EU´s nye handelsaftale med Brasilien lægges på is indtil landet viser vilje til at samarbejde om problemet.

Jørgen Møller, Carsten Wienholtz, Lars Jørgensen, John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Ete Forchhammer , Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Birte Pedersen, Jacob Johansen, Arne Albatros Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, erik pedersen, Per Torbensen, Torben Skov, Britta Hansen, Ervin Lazar, Gitte Loeyche og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Rædselsfuldt er det ord, der kommer nærmest.
Det nytter ikke noget, at vi mennesker tror på evig vækst og uendeligt forbrug.
Vi bliver nødt til at give naturen en stemme ved at give den rettigheder.
Og bekæmpe uligheden med næb og klør.

Torben Bruhn Andersen, Lise Lotte Rahbek, Ete Forchhammer , Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Birte Pedersen, Jacob Johansen, nils valla, Arne Albatros Olsen, Søren Fosberg, erik pedersen, Torben Skov, Jan Fritsbøger, Britta Hansen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Med det kapitalistiske system, det Den-Lille-Svindler kalder for det moderne Danmark, er det kun ene og alene kortsigtede penge, som til egnes værdi og betydning. En verden, hvor psykopatiske træk er i højsæde. Start resultatet af dette afstumpede livssyn er vi ved at være vidner til i disse indledende år, hvor vores verden vil forandre sig for mange årtusinde frem. Sandsynligvis for evigt.

Jørgen Møller, Carsten Wienholtz, John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Birte Pedersen, Arne Albatros Olsen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jamen vi har da fået større og mere sikre biler det er da godt ikke ?

Torben Bruhn Andersen, Lise Lotte Rahbek, Birte Pedersen, nils valla, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Afbrænding af Amazonas er en krigserklæring mod resten af verden. Med den betydning Amazonas har for verdens levedygtighed kan Amazonas ikke ejes af Brasilien alene. Det er en verdensarv, som skal under international beskyttelse. Afbrænding af har sikkert altid mere eller mindre fundet sted. Men efter Jair Bolsonaro er tiltrådt som præsident i Brasillien og givet grønt lys for udnyttelsen af Amazonas området er brandene fordoblet. Det illegale er blevet legal. En fodboldbane pr. minut brændes lige nu ned i Amazonas.

Forbruget i EU har et stort medansvar for ødelæggelserne med landbrugets store indkøb af brasilianske soya bønder til dyrefoder. En kommende handelsaftale mellem EU og Brasilien skal stoppes.

Carsten Wienholtz, Per Torbensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Birte Pedersen, Kim Houmøller, Torben Skov, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

I en del år har tendensen været at Amazonas blev mere og mere tør hvilket kun kan ende på en måde, at den brænder ned. Det er muligt at mange af brandene er påsatte, det ændrer ikke på at det er regnmønstret der har ændret sig og gør de omfattende brande uundgåelige. Den globale klimakatastriofe er begyndt for alvor.

Mads Meltorn, Torben Bruhn Andersen, Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen, Birte Pedersen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Søren Fosberg

Jeg har ellers hørt at Amazonas regnskoven er så enormt stor, at den skaber sine egne regnskyer?

Birte Pedersen, Annemette Due, Gert Romme og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Rigtig mange troede, at filmen Avatar var en fiktion om hændelser på en fremmed planet. men den viste sig, at være en dramadokumentar fra Amazonas.
Der har formentlig helt fra brandene opstod været mange brandmænd til stede i regnskoven. Og de har masser af benzin med.

Omkring soyaproduktionen i Amazonas mener jeg at vide, at den helt store synder er soyaolieproduktion der går til biodiesel. Restproduktet, soyaskrå, afsættes til dyrefoder. Så det gør det ikke, at stoppe landbrugets import. Man skal stoppe EU-loven om at dieselolie skal indeholde biodiesel. Først dér stopper man afskovningen. I Sydamerika og i Asien.

Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

M.a.o. EU er skurken!

@ Torben Skov,

Jeg vil ikke påstå, at EU er skurken. Men hvis man (f.eks. EU) stiller krav til lande, der består af regnskov, må man også hjælpe dem med kompensation på en seriøs og retfærdig måde.

Og omkring landbruget i EU burde man kræve, at landmænd med dyrehold selv producerer deres foder. Det vil også sætte er realistisk grænse for, hvor mange dyr der kan være pr. hektar. Og da det vil give landbruget flere "strenge" at spille på, vil det samtidig gøre landbruget mere fleksibelt og økonomisk sikkert i forhold til skiftende konjunkturer.

Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Biomasse til fjernvarme, biodiesel til køretøjer er ikke andet end afledningsmanøvre. Klimaændringer kam tage helt uventede drejninger. Reelt ved ingen, hvor vidtrækkende konsekvenser det her kan få og ikke mindst, hvor hurtigt det kan komme til at gå. Den ene begivenhed trækker to nye uventede efter sig. Og så kan det med et gå særdeles stærkt.

Den afdøde geni og fysiker Stephen Hawkings mente mennesket har 1.000 år tilbage på kloden med den udvikling mennesket har sat i værk. Kort før sin død korrigerede han dette til at være bare 100 år.

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

"Rent juridisk tilhører Amazonas naturligvis de lande, hvor skovområderne befinder sig"

Rent juridisk tilhører Amazonas naturligvis de lande, som har røvet skovområderne fra de oprindelige beboere.

Lise Lotte Rahbek, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

EU frihandel og brandene i Amazonas, er planlagt og bevist udført.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro har efter EU-Mercosur-aftalen er indgået, fjernet de miljøbeskytnings love, der gav bøder for påsættelsen af ild til Amazonas for at kunne tjene penge på den nye eksport til EU ved at opdyrke jorden, hvor der før var skov.

Det har fået de af Jair Bolsonaro ønskede konsekvenser, opblomstring af påsatte brande, med dette tiltag og mange andre lignende deregulerings tiltag i Brasilien, for præsidents kamp for ikke bæredygtig økonomisk vækst i samarbejde med EU understøttet af såkalt ‘frihandel’ i EU-Mercosur-aftalen.

Planen er brasiliansk eskalering af afbrænding af Amazonas de kommende år til bl.a. storstilet oksekøds eksport til EU.

Produktion af oksekød i ‘hele’ verden efter størrelse:
1. USA
2. Brazilien
3. EU-27
4. Kina
5. Argentina

Soya produktion, oksekød og klimaforandringer er nu en EU velsignelse, må vi nok forstå!

USA har som Brasilien fået nye klimakatastrofe aftaler med EU.
Aftale åbner op for flere amerikanske bøffer til Europa
En aftale mellem USA og EU skal mindske barriererne for amerikanske kødproducenter, der vil sælge til Europa.
Link: https://nordjyske.dk/nyheder/aftale-aabner-op-for-flere-amerikanske-boef...

Vi er alle dybt afhængige af hinanden.
Så fat det dog, i Liberalister.

Carsten Munk, Gabriel Dzieslaw, Torben Bruhn Andersen, Lise Lotte Rahbek, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Eva: "Jeg har ellers hørt at Amazonas regnskoven er så enormt stor, at den skaber sine egne regnskyer?"

Ja det er rigtigt. Så når man fælder skoven ændrer man regnmønstret. Kombineret med stigende temperaturer tørrer skoven og gør den sårbar for ild, herunder, men ikke kun, påsatte brande. Det er en proces der har stået på i de sidste 40-50 år og regnes for at være et af flere potentielle tippings points.

See her:

"The southern reaches of the Amazon rainforest are drying up – a little bit more each year. That’s according to a new study which finds that since 1979, the region’s dry season has got about a week longer each decade.

If these outer edges of the rainforest spend too much time each year exposed to dry conditions, they could be prone to more forest fires and could ultimately end up changing into an entirely different habitat – one that locks up much less carbon dioxide.

Even a partial loss of rainforest would substantially increase carbon levels in the atmosphere, say the authors, with consequences for the climate."

https://www.google.com/amp/s/www.carbonbrief.org/drying-in-the-amazon-ra...

Det er altså ikke bare et spørgsmål om at skoven brænder pga bøndernes og industriens ildspåsættelser. Problemet er meget dybere og signalerer måske det begyndende globale økologiske kollaps.

Torben Bruhn Andersen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Nå. Så er der også et navn på hovedskurken i Amazonas og verdens regnskove.

CARGILL

Kilde: https://www.rainforest-rescue.org

Efter at det blev beslutte, at sætte militæret ind i kampen mod flammerne, er antallet af brænde eksploderet til 134.000 brænde her i nat.

Samtidig er straffen for at brænde af reduceret til 30%.

Endelig har man bedt om hjælp til at slukke brændene hos vennerne i Israel og USA. Og de viser noh lidt om interessen hos Jair Bolsonaro og hans højreradikale regering. Det er jo indlysende, at USA ikke kan gøre noget på kort sigt, hvis den forvoksede baby overhovedet vil. Og Israel er så langt borte, at deres potentielle hjælp kun er "en fis i en høstak".

Altså - man må fortsætte med at boykotte oksekød og andre produkter fra Brasilien. Og så må man bremse denne enorme handelsaftale med Brasilien og nogle nabolande, som EU har arbejdet på i næsten 20 år. Når den bliver bremset, vil nabolandene sætte meget stærkt pres på Brasilien.

Søren Fosberg, Torben Skov, nils valla, John Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det nyeste oplysning fra i nat er, at Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, alligevel ikke ønsker at tage imod hjælp til at slukke brændene.

Umiddelbart efter han tiltrådte, blev han kontaktet af Frankrigs præsident, der mindede han det, som Brasilien havde lovet omkring Pariser-aftalerne. Og Jair Bolsonaro bekræftede, at han ville stå bag alle aftaler - herunder også omkring Amazonas.

Men blot 2 uger efter fyrede Jair Bolsonaro alle miljø-eksperter samt efterperter omkring Amazonas, og beordrede en omgående intensiv udvikling af landbrug og minedrift i området. Og nu har Emmanuel Macron offentlig meddelt, at han, Jair Bolsonaro, har løjet for ham.

Og nu hvor det viser sig, at Jair Bolsonaro slet ikke vil stoppe brændene, er løsningen fortsat:
- Drop al oksekød fra Brasilien.
- Drop al (dansk) svinekød, der er opfodret med foder fra Brasilien.
- Udsæt den omfattende handelsaftale, som EU har arbejdet på i næsten 20 år, så nabolandene kan lægge pres på Brasilien.

Søren Fosberg, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og nils valla anbefalede denne kommentar

Imens man så boykotter svine- og oksekød, fortsætter man med at køre i sin dieselbil. Det hænger simpelthen ikke sammen!

https://www.transportenvironment.org/press/palm-oil-and-soy-oil-biofuels...

https://www.transportenvironment.org/news/mercosur-deal-opens-door-south...

Om soya som svinefoder:
https://thepigsite.com/articles/nutritional-value-of-soy-products-fed-to...