Leder

Danmark har hverken tid eller råd til at håbe på, at Donald Trump taber næste valg

Udenrigsminister Jeppe Kofods sværeste opgave starter og slutter med at formulere et nyt forhold til USA. Selv om vi vil forblive allierede, kan vi ikke længere blindt følge amerikanerne i verden, og det er et sølle håb, at USA’s snævre udenrigspolitiske fokus skulle stoppe med Trump
Jeppe Kofod er med sine fem år i Europa-Parlamentet en af de bedst kvalificerede udenrigsministre i årevis, men han står også over for den nok sværeste udenrigspolitiske situation, Danmark længe har været i.

Jeppe Kofod er med sine fem år i Europa-Parlamentet en af de bedst kvalificerede udenrigsministre i årevis, men han står også over for den nok sværeste udenrigspolitiske situation, Danmark længe har været i.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Udland
16. august 2019

Siden Anders Fogh Rasmussen kom til magten i 2001, har dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik været relativt simpel at følge: Vi har lagt os så tæt som muligt op ad Storbritannien og USA. Hvad enten det har handlet om at gå i krig i Irak eller skabe fred i Afghanistan, har vi kort sagt ladet de andre om at træffe beslutningerne, stillet den stærkest mulige styrke og så efter bedste evne tilpasset argumenterne til det hjemlige publikum: bekæmpe terror, fjerne masseødelæggelsesvåben, styrte diktatoren, støtte demokrati, opbygge pigeskoler.

Det krævede ingen åbenlyse danske interesser at involvere sig, når bare vi kunne sætte i banken hos vores allierede, som vi på den lange bane troede ville blive ved med at sikre danske interesser.

Siden 2016 har vi så set en borgerlig regering forsøge at finde en ny balance over for en amerikansk præsident, hvis udenrigspolitik i bedste fald er utilregnelig, i værste fald i modstrid med vores. Og nogenlunde samtidig med, at Jeppe Kofod overtog posten som den første socialdemokratiske udenrigsminister siden 2001, fik også Storbritannien en mand ved magten, som ligner en dårlig parodi på Donald Trump.

Jeppe Kofod er med sine fem år i Europa-Parlamentet en af de bedst kvalificerede udenrigsministre i årevis, men han står også over for den nok sværeste udenrigspolitiske situation, Danmark længe har været i.

Diverse aktuelle hovedpiner

Forståeligt nok gik første besøg til Bruxelles, hvor han er hjemmevant, hvor spillereglerne ikke er forandrede, og hvor Danmark ser ud til at have sit sikreste anker i en turbulent tid. Men Danmark kan ikke deponere hele sin udenrigspolitik i EU: De 27-28 EU-lande taler ikke med én stemme udadtil, og i øvrigt er Jeppe Kofod af indenrigspolitiske årsager bundet til det danske forsvarsforbehold, der stiller os uden for den styrkelse af EU’s hårde magt, der er undervejs med et tættere militært samarbejde og måske endda en EU-hær.

Bare tag konflikten i Hormuzstrædet som eksempel på, hvordan dilemmaerne hober sig op: På den ene side presser USA på for en international flådemission, der skal holde Iran fra at forstyrre skibstrafikken, efter amerikanerne selv har smadret atomaftalen og pålagt Iran hårde økonomiske sanktioner. Det er egentlig i dansk interessere, fordi vi selv har en af verdens største handelsflåder, som har brug for beskyttelse – i Golfen såvel som i resten af verden. Vores anden gamle allierede, Storbritannien, har nu tilsluttet sig, formentlig ud fra den gamle danske kalkule: Det er bedst for de langsigtede interesser at holde sig venner med amerikanerne. Og på den anden side forsøger Danmark sammen med EU fortsat at opretholde atomaftalen og fortsætte samarbejdet med Iran uden USA.

Det er også i dansk interesse, for selv om man hurtigt kan fordømme, hvad Iran foretager sig i Syrien og andre lande, har de faktisk ikke forbrudt sig mod atomaftalen, som vi selv som del af EU har været med til at indgå, og som vi fortsat må regne som det bedste middel til at hindre atomkapløb i Mellemøsten.

Hongkong-demonstrationerne er en anden aktuel hovedpine, der udstiller en af de fronter, hvor Danmark må formulere en selvstændig linje: Forholdet til Kina. I sig selv minder sagen om de mange andre situationer i de seneste år, hvor Danmark har skullet balancere handelsdelegationer og pandaer med kritik af Kinas krænkelser af menneskerettigheder. Men dertil kommer det markant øgede spændingsniveau mellem USA og Kina med handelskrig og ikke mindst en truende digital kold krig, hvor det amerikanske pres for at holde Huawei og anden kinesisk teknologi ude af vestlig infrastruktur kan få uoverskuelige konsekvenser for alt fra udviklingen af hurtigere internet til nye elbiler, og hvor det kan vise sig svært at forblive neutral.

På den måde starter og slutter Jeppe Kofods sværeste opgave med forholdet til USA. Allerede med statsbesøget til september skal vi formentlig tage stilling til, hvordan den fortsatte amerikanske tilstedeværelse i Grønland skal forme sig. Vi har sammenfaldende sikkerhedspolitiske interesser i Arktis, men det er også historisk et af de mest ømtålelige områder, der har skabt stor splid mellem Danmark og Grønland.

Selv om vi vil forblive allierede, kan vi ikke længere blindt følge amerikanerne i verden, og Danmark har hverken tid eller råd til at håbe på, at Donald Trump taber næste valg, eller at USA’s nye mere snævre udenrigspolitiske fokus på egne interesser vil forandre sig væsentligt under en ny præsident.

Vi skal finde vores egen vej, og Jeppe Kofod skal tage de første skridt.

Serie

Den første udfordring

Danmark har fået en ny socialdemokratisk ledet etpartiregering. Historisk har soloregeringer ikke overlevet længe, og denne regering har en række store sager, der skal tages hånd om hurtigt. I denne lederserie skriver Information om de forskellige ministre – og deres første, store udfordring på de forskellige områder.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Kofod kommer som alle andre danske udenrigsministre har gjorrt siden 2. verdenskrig sådan cirka altså til at ligge den danske udenrigspolitik tæt op af USA! Fordi det har vi jo altid gjort her i landet!

Ift. Iran er det ikke i danske virksomheders interesse at indgå i et tæt samarbejde med GB/UK og USA! Danske virksomheder forhindres dag efter dag, måned efter måned, at investere i Iran! hvilket svækker de unge iraneres mulighed for at få et arbejde, derefter kræve reformer indenfor Irans grænser, ægte demokrati i Iran...

USA har en eller anden 1700-tals idé om at man kan sulte et helt lands befolkning ligesom briterne gjorde i 1700-tallet, når de belejrede byer, som til sidst overgav sig, fordi der ikke var mere mad; dengang gik det ud over både høj og lav i byer, der var belejrede; sådan er det jo ikke længere, de egentlige magthavere indenfor Irans grænser, vil jeg hævde, Revolutionsgarden, og de øverste ledere, har måder, hvorpå de kan omgå de amerikanske sanktioner - de lider ingen nød - det gør det iranske folk derimod!

Per Torbensen, Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Gert Romme, John Hansen, Mogens Holme og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Emil Rottbøll

EU hær - mon dog ??

Nato har eksisteret i 70 år uden en Nato hær.

En EU-Pesco hær tegner sig ikke i horisonten.

Steffen Gliese

Jo, Torben Lindegaard, det er heldigvis og helt nødvendigt, hvad der gør - fordi Europa selvfølgelig skal kunne klare sig selv. Vi er ikke, hvor vi var for 70 år siden, tværtimod er vi i dag dér, hvor militære konflikter imellem landene på Kontinentaleuropa er stort set utænkelige.
Det moderne Europa er ikke, som i dag USA, ekspansionistisk, sporene skræmmer.

Bent Gregersen, Niels Duus Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Hvis Jeppe Kofod vil gøre noget virkelig godt, så bør han forsøge at finde allierede i EU, der vil være med til at formulere en fælles bred EU-udenrigspolitisk koncept, der er helt uafhængig af USA.

Der er faktisk vigtige og store lande i EU, der ønsker det. Og de EU-lande, der er imod, må jo klare sig selv - i øvrigt ligesom USA, der kan tilslutte sig, når de er modne til det.

Dette koncept bør bl.a. dreje sig om at placere egne råvarebørser i EU, der handler i EUR-valuta.
- At skabe en egen demokratisk EU-verdensorden omkring udnyttelse af mineraler og naturgivne ressourcer.
- At skabe en egen klimapolitik.
- Og at gøre det på demokratiske og retfærdige sociale vilkår for alle grupper og nationaliteter.

Som det største og rigeste marked i verden, der tæller flest konsumenter, har EU muligheden for at gøre dette.

Torben Lindegaard

@Steffen Gliese

".... militære konflikter imellem landene på Kontinentaleuropa er stort set utænkelige."
citat fra læserbrev kl. 13:31

Det er vist noget af ønskedrøm, som du dér opridser.
De er godt i gang med krig i Ukraine - og uden amerikansk lederskab er det ikke til at vide, om Balkan krigen stadigvæk ville være i gang.

Så meget desto mere er der brug for PESCO, som Danmark står udenfor; men derfor kan man jo sagtens ønske alt godt for Organisationen.

Torben Lindegaard

@Gert Romme
16. august, 2019 - 16:23

Jeg er helt enig i din vision for EU; men hvis initiativet skal komme fra Danmark, så ser det sort ud - ja undskyld; men vi er bare for tøvende og fodslæbende til at være i spidsen for noget som helst.
Vi er bedst til tænkepauser, fodnoter & undtagelser.

Men håbet er selvfølgelig, at andre kræfter i EU kan realisere visionen.

Det kinesiske og indiske marked har vel flere konsumenter end EU's marked ??
Eller hva' mener du ??

olivier goulin

Anders Samuelsens selvbedømmelse som 'den bedste udenrigsminister nogensinde', da han tiltrådte - virker knap så overvurderet nu, som den gjorde dengang.

Nu har jeg hørt Jeppe Kofoed udtale sig tre gange i TV-avisen i sin korte tid som udenrigsminister - og det har været een lang række af gentagelser af helt indholdsløse banaliteter og tomme floskler. Han virker ikke just som typen, der vil kunne give Trump nævneværdigt modspiil. Det er sgu dårlig ledelse/bedømmelse af statsministeren at sætte så inkompetent en person på en så relativt vigtig post. Men det var naturligvis også en kabale, der blev vanskeliggjort af Sass Larsens pludselige exit

Det er muligt at Jeppe Kofoeds efterfølger vil være endnu værre - men jeg har svært ved at forestille mig, hvordan han/hun vil bære sig ad med det.

/O

Erik Winberg, Karsten Lundsby og Søren Knudsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Formidlingen gennem de seneste fem-seks årtier af danske sikkerhedsinteresser som "nærhed til amerikansk kultur" har kun været gradsforskelle væk fra en egentlig hjernevask. Den har været suppleret med en fundamental misforståelse af forholdet til Tyskland, og derfor var det nogle opsigtsvækkende bemærkninger, den danske statsminister for nylig gjorde i Berlin. De er på tysk blevet gengivet som "vitale danske interesser" i forholdet til naboen, og det er ironisk nok blevet klart, fordi den centrale anglo-amerikanske komponent i den danske interessevaretagelse ikke længere leverer.

Danske interesser har skiftet op gennem historien og ser ud til at gøre det igen. Det vil i givet fald være en ændring af den kurs, der blev lagt i 1948, og noget af en kamel at sluge for ikke så få, åbenbart også for læsere af Information.

Danmark skal kigge mod syd, øst og nord. Der ligger vores kulturelle historie. Alt det der kommer fra vest og over Atlanten er spild af tid.

Amerikansk kultur er bundråden historieløs forbrugskultur formidlet af plastik-kristne der ikke gør en skid for at hjælpe svage i samfundet fordi de svages ulykker jo er fordi de ikke er "velsignede". Briterne har amerikanernes kultur fået ram på med brexit og Boris Johnson til følge. Lad os håbe den degenererede "kultur"-invasion stopper der.

Mere tysk, svensk og norsk tak!

Jan Brunchmann, Per Torbensen og olivier goulin anbefalede denne kommentar

@ Torben Lindegaard,

Du har selvfølgelig ret. Jeg var for hurtig med den automatiske paratviden.

Men det jeg mente, var, at EU har den største økonomi, hvilket i øvrigt heller ikke er korrekt, da USA ligge ganske lidt foran. Men trods dette er EU faktisk en ganske magtfuld gigant i dette sammenhæng, hvis ellers EU vil tage sig sammen og benytte denne magt.

Og hvis EU laver sin egen råvarebørs i stedet for at benyttes USA til dette, tipper forholde ganske dramatisk, så EU bliver den absolut største.

USA´s BNP: 18.624.450 $
EU´s BNP: 16.447.538 $
Kina´s BNP: 11.232.108 $
Indien´s BNP: 2.263.792 $
Rusland´s BNP: 1.283.162 $
Kilde: World Economic Outlook Database, October 2017.

Bent Gregersen

Måske vil Trump optræde med Majestæten, som jo har inviteret ham, med en køretur, helst i en hestevogn, blandt de indfødte (helst uden fyld af børnehaver) gennem Københavnske gade, Måske vil Majestæten føle sig generet af bombardementet af fordærvede fødevarer. Det vil ligne en majestætsfornærmelse, så løsningen er naturligvis folketomme gader.
Her fra en undermåler fra den rådne banan skal der lyde et helhjertet ”Gud bevarer Danmark inkl. Grønland” !