Leder

Det handler ikke om reformer men om penge, når saudiske kvinder får lov at køre bil

De ændringer i den saudiarabiske samfundsstruktur, der tillader kvinder at køre bil og rejse uden overvågning, er ikke reformer, men justeringer, der skal tilpasse kongeriget til moderne produktionsvilkår
Det kan undre, at amerikanske, britiske, franske, tyske og såmænd danske politikere og medier synes at tage Saudi-Arabiens reelle hersker, kronprins Mohammed bin Salman, for pålydende som ’reformator’, mener lederskribenten Lasse Ellegaard. Her ses han til G20 Osaka-topmødet i Japan i juni 2019.

Det kan undre, at amerikanske, britiske, franske, tyske og såmænd danske politikere og medier synes at tage Saudi-Arabiens reelle hersker, kronprins Mohammed bin Salman, for pålydende som ’reformator’, mener lederskribenten Lasse Ellegaard. Her ses han til G20 Osaka-topmødet i Japan i juni 2019.

Bernd von Jutrczenka

5. august 2019

Diktaturstater genkendes på, at også herskerens trivielle excesser er forsidestof. Despoten er øverst i tv’s nyheder med overklipning af ligegyldige snore eller håndtryk til en tilrejsende diplomat.

Fænomenet er udbredt i Mellemøsten, og læsere, der har rejst i Egypten og Tyrkiet det seneste tiår, har kunnet registrere, hvordan medieprioriteringen er ændret fra almene nyheder til persondyrkelse af præsidenterne, Abdel Fatah al-Sisi og Recep Tayyip Erdogan.

Glidebanen fra halvvejs demokrati til helvejs autokrati kalder nu og da på et overbærende smil, selv om der ikke er noget at grine ad. 

I Saudi-Arabien er tendensen til at forlene despoten med en aura af kløgt og visdom tilsvarende latterlig, og heller ikke her er det morsomt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Marianne Stockmarr
  • David Zennaro
  • Pietro Cini
  • Curt Sørensen
  • Johnny Christiansen
  • Grethe Preisler
Katrine Damm, Marianne Stockmarr, David Zennaro, Pietro Cini, Curt Sørensen, Johnny Christiansen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Det er traditionen og derved ikke en praxis for altid. Traditionen går ud på at vise fra hvilket land han kommer fra, jo flere lande besøger landet jo mere venner man har. Det ved man Vesten har ikke venner men kun interesser men man skal ikke generalisere.
Mellem Østen er ellers meget kendt "fra korstog" det er ikke noget nyt ( jnf. Saladdin og Løvehjerte)

Annette Chronstedt

- tak tak, igen, for oplyst saligt overblik ved denne skribents gennemborende blik ! Vil redaktionen ikke være venlig og sørge for akut oversættelse, så også den store verdens øjne kan få hjælp til at skue gennem alle autoritetsforblændelsens lallende filtre ? !