Leder

Hurra for regeringen

Regeringen har netop præsenteret et nyt udvalg for grøn omstilling, GOU. Udvalget er ligestillet med de magtfulde koordinations- og økonomiudvalg, og det skal sikre, at hensynet til klimaet tænkes ind i alle sammenhænge
Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) præsenterede torsdag regeringens nye udvalg for grøn omstilling til DR-nyheder.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) præsenterede torsdag regeringens nye udvalg for grøn omstilling til DR-nyheder.

Ólafur Steinar Gestsson

Udland
31. august 2019

»Man kan jo tage sig til hovedet over, at det ikke er sket tidligere. Selvfølgelig skal grønne hensyn tænkes på tværs af ministerier – og det tager vi konsekvensen af nu.«

Sådan sagde klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) torsdag til DR-nyheder, da han præsenterede regeringens nye udvalg for grøn omstilling, GOU, der ligestilles med de magtfulde koordinations- og økonomiudvalg, og som skal varetage hensynet til klimaet på tværs af alle fagministerier.

Når det så alligevel ikke er sket før – som ministeren forståeligt tager sig til hovedet over – skyldes det ganske enkelt, at der ikke tidligere har været i nærheden af et politisk flertal for at lade hensynet til klimaet gennemsyre alle ministerier og al politik.

For selve ideen, eller varianter af den, er ikke ny. Både Klimarådet, Alternativet og tidligere klimakommissær Connie Hedegaard har blandt andet her i avisen talt om eksempelvis et grønt superministerium over alle andre ministerier.

Det måske vigtigste skridt i kampen for klimaet

Nu skal man ikke græde over spildt mælk, men i stedet se fremad. Første store opgave for det nye udvalg bliver at lave den klimalov, som blev afvist og udskudt, da Folketinget tidligere i år behandlede borgerforslaget om netop en national klimalov. Og her bliver det især interessant at se, hvordan klima tænkes ind i landbrug og transport.

For sandheden er, at selv om regeringen og resten af rød blok ønsker en målsætning om at reducere Danmarks samlede udslip af CO2 med 70 procent allerede i 2030, er der ingen, der i dag kan fortælle, hvordan det skal lade sig gøre.

Ét er dog sikkert: Klima skal tænkes ind i alle sammenhænge – også de steder, hvor det er sværest, og hvor modstanden fra interesseorganisationer vil være størst og mest massiv. Det kræver netop et stærkt udvalg placeret i toppen af det politiske magthierarki.

Så et stort hurra for regeringen – de har netop taget det måske vigtigste skridt i kampen for klimaet og for at gennemføre den grønne omstilling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Vejen er åben nu. Hele venstrefløjen er nødt til at tale pænt om regeringen for ikke at få noget værre, og højrefløjen spænder ben for sig selv og diskuterer, hvad der er tilbage af borgerligheden.

Susanne Kaspersen, Nette Skov, Karen Grue, Dorte Sørensen, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar