Leder

INF-traktaten afgår i dag ved døden – det lugter allerede af nyt atomkapløb

I dag dør den uhyre vigtige INF-traktat om atomar nedrustning mellem USA og Rusland. Foran os står måske det eneste, der virker mere skræmmende end Den Kolde Krigs bipolare afskrækkelse: en jungle af mindre atommagter
Hvor der i Den Kolde Krig var en bipolar verdensorden med to atommagter, der holdt hinanden i skak med truslen om gensidig udslettelse, tyder meget nu på, at vi står foran et globalt atomart oprustningskapløb med langt flere aktører – ’den atomare jungle’, skriver Mathias Sonne i denne leder. Her ses Donald Trump og Vladimir Putin til et møde i Japan.

Hvor der i Den Kolde Krig var en bipolar verdensorden med to atommagter, der holdt hinanden i skak med truslen om gensidig udslettelse, tyder meget nu på, at vi står foran et globalt atomart oprustningskapløb med langt flere aktører – ’den atomare jungle’, skriver Mathias Sonne i denne leder. Her ses Donald Trump og Vladimir Putin til et møde i Japan.

Shealah Craighead

2. august 2019

Sjældent er nogen med så stor betydning gået så stille fra os: I dag, fredag den 2. august, er INF-traktaten, som siden 1987 har sikret en historisk nedrustning af mellemdistanceraketter mellem atommagterne USA og Rusland, afgået ved døden.

Datoen er værd at bide mærke i.

Sat på spidsen kan man nemlig hævde, at Den Kolde Krig nu endegyldigt er slut. Og dog er der tale om meget dårlige nyheder.

For hvor der i Den Kolde Krig trods alt var en bipolar verdensorden med to atommagter, der holdt hinanden i skak med truslen om gensidig udslettelse, tyder meget nu på, at vi står foran et globalt atomart oprustningskapløb med langt flere aktører – ’den atomare jungle’.

Man kan fra nu og til dommedag (også kendt som Tredje Verdenskrig) diskutere, hvem der er skyld i miseren. I de gensidige beskyldninger om brud på INF-traktaten lignede Rusland den mest skyldige i gerningsøjeblikket. Men langt mere interessant er det, at hverken Rusland eller USA viste interesse for at opretholde traktaten.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Det er mærkeligt, som vi har det med at bunke katastrofer op. Atomkrigstruslen har vi vænnet os til. Forureningen lever vi også med, indtil vi bliver syge og dør. Befolkningseksplosionen lader vi hånt om, og kunne fx aldrig forestille os at lave etbarnspolitik i DK. Klimatruslen nøjes vi med at gøre lidt ved. Hvad skal vi med alle vores flotte uddannelsessystemer, når de bare ser bort fra katastroferne eller direkte er med til at forøge dem? Der er ikke en eneste ting, der moralsk set dur, når vi ikke kan lade være med at lave selvudslettelses-handlinger.

Henrik Peter Bentzen, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar