Leder

Kashmir bliver ofte kaldt verdens farligste sted. Modi har lige gjort det endnu farligere

Indiens premierminister Narendra Modi har i en omstridt tolkning af landets forfatning taget autonomi fra delstaten Kashmir. Det kan få voldsomme konsekvenser både internt i Indien og i forholdet til Pakistan og Kina
Oprørte demonstanter brænder et billede af Indiens premierminister Narendra Modi og det indiske flag af efter en omstridt beslutning om at tage dele af Kashmirs autonomi fra delstaten.

Oprørte demonstanter brænder et billede af Indiens premierminister Narendra Modi og det indiske flag af efter en omstridt beslutning om at tage dele af Kashmirs autonomi fra delstaten.

Arif Ali

8. august 2019

Indiens premierminister Narendra Modi har ført sin ideologiske krig til Kashmir.

Det sker ved at annullere dele af Indiens forfatning, der har givet delstaten en høj grad af autonomi i republikken. Hidtil kunne Kashmir selv lovgive om opholdstilladelser, landejerskab og andre rettigheder.

Tiltaget har længe været en politisk målsætning for Modis regeringsparti BJP. En muslimskdomineret delstat med særstatus passer ikke ind i partiets hindunationale projekt.

Intentionen fremstod tydeligt af partiets valgskrift under forårets valgkamp, så ændringen bør ikke komme som en stor overraskelse. Men den kan få voldsomme konsekvenser både internt i Indien og i forhold til Pakistan og Kina.

Forud for beslutningen, der blev annonceret i det indiske parlament i mandags, rykkede den indiske hær talstærkt ind i Kashmir, hvor den i forvejen er massivt til stede. I større byer blev trafikkontrol sat op og et forbud mod demonstrationer indført. Internet- og telefonforbindelser blev afbrudt og ledende politiske personer sat i husarrest.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Man kunne virkelig godt ønske sig en lang og uddybende artikel om dette spørgsmål.

Claus Nielsen, Dennis Tomsen, Niels Duus Nielsen og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar

Det har altid været nationalkonservatives særlige 'talent' og tilbøjelighed at kaste benzin på brændende bål.

olivier goulin

Ja, jeg undrede mig også over hvorfor de danske medier helt har ignoreret denne meget alvorlige hændelse.

/O

Flemming Berger, Dennis Tomsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar