Leder

Kashmir bliver ofte kaldt verdens farligste sted. Modi har lige gjort det endnu farligere

Indiens premierminister Narendra Modi har i en omstridt tolkning af landets forfatning taget autonomi fra delstaten Kashmir. Det kan få voldsomme konsekvenser både internt i Indien og i forholdet til Pakistan og Kina
Oprørte demonstanter brænder et billede af Indiens premierminister Narendra Modi og det indiske flag af efter en omstridt beslutning om at tage dele af Kashmirs autonomi fra delstaten.

Oprørte demonstanter brænder et billede af Indiens premierminister Narendra Modi og det indiske flag af efter en omstridt beslutning om at tage dele af Kashmirs autonomi fra delstaten.

Arif Ali

Udland
8. august 2019

Indiens premierminister Narendra Modi har ført sin ideologiske krig til Kashmir.

Det sker ved at annullere dele af Indiens forfatning, der har givet delstaten en høj grad af autonomi i republikken. Hidtil kunne Kashmir selv lovgive om opholdstilladelser, landejerskab og andre rettigheder.

Tiltaget har længe været en politisk målsætning for Modis regeringsparti BJP. En muslimskdomineret delstat med særstatus passer ikke ind i partiets hindunationale projekt.

Intentionen fremstod tydeligt af partiets valgskrift under forårets valgkamp, så ændringen bør ikke komme som en stor overraskelse. Men den kan få voldsomme konsekvenser både internt i Indien og i forhold til Pakistan og Kina.

Forud for beslutningen, der blev annonceret i det indiske parlament i mandags, rykkede den indiske hær talstærkt ind i Kashmir, hvor den i forvejen er massivt til stede. I større byer blev trafikkontrol sat op og et forbud mod demonstrationer indført. Internet- og telefonforbindelser blev afbrudt og ledende politiske personer sat i husarrest.

Administrativt har delstaten været lammet i over et år og styres derfor direkte fra den indiske hovedstad. Uroen ulmer i en befolkning, hvor mange i forvejen er vrede over indisk indblanding eller direkte sympatiserer med løsrivelse eller en pakistansk annektering.

Verdens farligste sted er nu blevet endnu farligere

For selv om Kashmir har været delt mellem Indien og Pakistan siden uafhængigheden fra britisk kolonistyre, gør begge parter fortsat krav på hele området.

Det har ført til flere krige og er fortsat blodig alvor med hyppige træfninger hen over grænsen. Senest blussede konflikten op i februar, da en islamistisk pakistanskbaseret gruppe dræbte 44 indiske soldater i et selvmordsangreb.

Pakistan er rasende over den seneste udvikling og advarer om etnisk udrensning af den muslimske befolkning. Også Kina gør krav på et hjørne af indisk Kashmir og har advaret Indien imod at ændre status quo.

Modis træk er baseret på en omstridt tolkning af forfatningen, der vidner om hans vilje til at udfordre Indiens demokratiske institutioner.

Befolkningen i Kashmir blev ikke hørt og går en usikker fremtid i møde. Kashmir bliver ofte kaldt verdens farligste sted – Modi har lige gjort det endnu farligere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Man kunne virkelig godt ønske sig en lang og uddybende artikel om dette spørgsmål.

Claus Nielsen, Dennis Tomsen, Niels Duus Nielsen og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar

Det har altid været nationalkonservatives særlige 'talent' og tilbøjelighed at kaste benzin på brændende bål.

Is Modi's India flirting with fascism? | Head to Head:
https://www.youtube.com/watch?v=m1W-oXZ_31U

olivier goulin

Ja, jeg undrede mig også over hvorfor de danske medier helt har ignoreret denne meget alvorlige hændelse.

/O

Flemming Berger, Dennis Tomsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar