Leder

Omverdenen må fortælle Kina, at hongkongernes frihedsrettigheder skal beskyttes

Kina bærer brænde til spekulationer om, at Folkets Befrielseshær kan blive indsat for at kvæle folkelige protester i Hongkong. Det er på høje tid, at omverdenen udfordrer Kina og understreger, at det vil få katastrofale følger, hvis soldater bliver sluppet løs i den tidligere britiske kolonis gader
Kinas forsvarsministerium har erklæret, at man er beredt på at sende det kinesiske militær på gaden, og Folkets Befrielseshær har offentliggjort videoer, som viser soldater, der træner i at bekæmpe demonstranter i Hongkong.

Kinas forsvarsministerium har erklæret, at man er beredt på at sende det kinesiske militær på gaden, og Folkets Befrielseshær har offentliggjort videoer, som viser soldater, der træner i at bekæmpe demonstranter i Hongkong.

Kim Kyung-Hoon

6. august 2019

Situationen i Hongkong er ved at komme ud af kontrol med voksende protester, stadig voldsommere voldelige sammenstød og en politisk krise, der bliver dybere dag for dag.

I ni uger har millioner demonstreret i gaderne for deres demokratiske rettigheder, og mens lokalregeringen virker handlingslammet, så bølger kampene mellem politi og demonstranter gennem byen.

I dette tiltagende kaos er der voksende nervøsitet for, hvor langt det kommunistiske overherredømme i Beijing vil gå for at sætte en stopper for uroen.

For blot få uger siden virkede det usandsynligt, at kinesiske soldater ville blive indsat i den tidligere britiske kronkoloni, men inden for de sidste dage har styret i Beijing optrappet sine advarsler og båret brænde til spekulationer om, at præsident Xi Jinping kan slippe de omtrent 6.000 soldater fra Folkets Befrielseshær, der befinder sig på kaserner i Hongkong, løs i gaderne.

Søndag skrev nyhedsbureauet Xinhua, der er talerør for kommunistpartiet, i en kommentar til protesterne, at »centralregeringen ikke vil forblive passiv og lade denne situation fortsætte«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • David Zennaro
  • Mikael Aktor
  • Troels Ken Pedersen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Mikael Aktor, Troels Ken Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Dette er ikke, som Xi Jinping – og også Trump – påstår, et internt kinesisk anliggende. Kinas regering har skrevet under på en international traktat med Storbritannien om, at man vil bevare og respektere Hongkongs vidtrækkende autonomi frem til 2047. Kina forbryder sig dermed mod landets internationale løfter, når det underminerer hongkongernes frihedsrettigheder."

Hvordan reagerer Storbritannien så på truslerne?

Arne Albatros Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Marie Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Michael Waterstradt og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Kina kan let knuse opstanden og indlemme Hongkong, og ingen vil kunne forhindre det.
MG nævner kinesernes fire yndlingsaversioner: vestligt demokrati, menneskerettigheder, ytringsfrihed og et stærkt civilsamfund, men den frie og ukrænkelige borger eksisterer knap nok som en drøm hos os, så derfor er det svage argumenter at holde op for kineserne. De har gennemskuet vesten, og et svækket Kina vil føre til opløsning, og det vil de ikke tillade. Dermed er situationen låst, og Hongkong bliver nedkæmpet, for der er andre områder, der står på spring.
Af frygt for at miste handelskontrakter holder vi og andre lande mund. USA vil nok blande sig, ikke af medlidenhed med folkeopstanden, kun for at skade en rival.

Vores nye regering går vanskelige tider i møde. Den vil gerne rette op på skævheder og være aktiv i klimakampen, og skal den også sætte handelen med Kina på spil, bliver det endnu sværere. Det er mærkeligt, at man nu må støtte nogen, man hidtil har været uenig med - for ikke at få noget værre, men det må man.

Karsten Lundsby, Torben Skov, Carsten Svendsen, Carsten Munk og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Vesten sagde de støttede oprøret i Syrien. Intet skete det for at stoppe at det blev slået ned.
Hvis vi i Vesten mener det alvorligt med at støtte oprøret i Hong Kong skal vi være villige til at søtte oprøret. Jeg ser ikke hos nogen et ønske om virkelig at stikke næsen frem for at støtte et oprør.
Så - vi er nødt til at forholde os passive. Selvom det er meget lidt idealistisk.

Michael Friis

Ingen vil hjælpe Hong Kong. Hvorfor skulle man? Og hvordan? Militært? Glem det. Det er ikke en verdenskrig værd.
Hong Kong er tabt og er korrekt et internt foreliggende uanset aftalen med UK.
Beijing kan ikke tillade demonstrationerne ret meget længere, da det viser svaghed overfor andre regioner på fastlandet.
Taiwan er næste stop. For Kina er det genforening. Som da DDR blev indlemmet i Tyskland.
Tawan kineserne falder nok for presset og bliver indlemmet fredeligt. Jeg gætter inden 2030.

Ja, @Michael Friis, den kommunistiske imperialisme er ikke lige til at standse. Hvor mange i Hongkong og Taiwan ville frivilligt give slip på deres frihed og overgive sig til det socialistiske diktatur?

Niels-Simon Larsen

Kina har ikke noget med kommunisme at gøre. Det er bare et selvbeskyttende diktatur og af navn kommunistisk.
En talsmand for ledelsen i Beijing har lige udtalt, at man ikke finder sig i mere.
Vesten kunne true med atomkrig og dermed fortælle, hvem der har den reelle magt. Blev der udløst en sådan krig, ville forureningen være global, så den mulighed er kun tænkelig ved et uheld.
Under de forskellige atomvåbenparaplyer kan der ske forskelligt. Man kan presse luften ud af hinanden gennem sanktioner. Det er som et skakspil, hvor man gerne ofrer en bonde eller en officer for at vinde i sidste ende, og Hongkong er en brik, man kan undvære.

Det gælder om at være heldig og ikke bo i et brændpunkt. Vi kan have den dybeste medlidenhed med dem, der gør det, men ikke meget mere. En dag kommer det til at gå ud over os selv. De sagde lige i TV-avisen, at turister er begyndt at flygte op til DK. Til næste år bliver vi måske ligefrem invaderet, og hvad skal vi gøre ved det?
Vi er rådvilde og vil ikke tage fat på grundproblemet: Kapitalismen.

Kina er også kapitalistisk. Vi kunne jo vise dem en anden måde at leve på. Det er med at komme i gang...

Carsten Svendsen, Arne Albatros Olsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Michael Andresen

Eva Schwanenflügel: "Hvordan reagerer Storbritannien så på truslerne?"

De har vist nok at se til hjemme på de britiske øer med brexit.

Eva Schwanenflügel

@ Michael Andresen

Mit spørgsmål var også retorisk.
På baggrund af artiklen skulle man tro, Storbritannien kunne/ville reagere på én eller anden måde, men som du pointerer, har de ikke just overskud til at forholde sig til Hongkongs situation - især heller ej, når de nu skal til at sejle rundt i Hormuzstrædet under amerikansk ledelse..

"Folkets befrielseshær" - det er da falsk varebetegnelse, der er værre end både "nemID" og "Finansiel Stabilitet".

Det eneste, den hær gør, er at "befri" folket for frihed!