Leder

Rusland gør sig fantasifulde anstrengelser for at proppe utilfredsheden tilbage i flasken

Et lettere panisk russisk styre har forstået, at der er mere på spil end antallet af oppositionspolitikere i Moskvas byråd. Det handler om selve magtens uovervindelighed
Allerede inden lørdagens protester i Moskva var flere end 2.000 demonstranter blevet anholdt. Nogle af oppositionslederne blev allerede anholdt præventivt, inden de kunne nå at demonstrere.

Allerede inden lørdagens protester i Moskva var flere end 2.000 demonstranter blevet anholdt. Nogle af oppositionslederne blev allerede anholdt præventivt, inden de kunne nå at demonstrere.

Yuri Kadobnov

Udland
13. august 2019

Med 60.000 mennesker oplevede oppositionen i Moskva lørdag det højeste antal deltagere i en demonstration i syv år. I snart en måned har de nu protesteret mod, at 57 kandidater er blevet nægtet at stille op til lokalvalg til byrådet 8. september. Men mere bemærkelsesværdigt end det voksende, men trods alt stadig begrænsede, antal demonstranter i millionbyen, er de mangfoldige og til tider fantasifulde anstrengelser, de russiske myndigheder gør sig for at underminere, modgå og inddæmme den politiske utilfredshed:

Med få dages varsel har bystyret inviteret til mad- og musikfestivaler på de samme datoer, som der har været annonceret demonstrationer.

Det mobile internet har været lukket ned i det centrale Moskva omkring demonstrationerne.

Søndag fik Google en skriftlig advarsel fra den russiske medievagthund, Roskomnadzor, om, at YouTube havde delt oplysninger om, hvor der skulle foregå ulovlige massebegivenheder.

Udenlandske ambassadører er blevet hidkaldt, anklaget for at have delt de samme oplysninger, når de forsøgte at advare deres statsborgere mod at opholde sig i nærheden.

Allerede inden lørdagens protester var flere end 2.000 demonstranter blevet anholdt. Nogle af oppositionslederne blev allerede anholdt præventivt, inden de kunne nå at demonstrere.

En kvindelig Reuters-journalist fik efter sin anholdelse en indkaldelse om at aftjene sin værnepligt, som ellers kun er obligatorisk for mænd. På samme måde er alle myndigheder ifølge journalistens kilder blevet instrueret i at gå efter de anholdte, hvad enten det handler om inddrive gæld til det offentlige, ubetalte skatter eller manglende aftjening af værnepligt.

Et anholdt par risikerer at miste forældremyndigheden over deres lille søn, som de havde taget med til en demonstration, men måtte give videre til en ven, da de blev tilbageholdt.

Politiet har konsekvent underdrevet antallet af demonstranter og fejlagtigt antydet, at de fleste ikke var fra Moskva, men kørt ind udefra.

De mange eksempler tegner et billede af et lettere panisk styre, der har forstået, at der er mere på spil end et antal oppositionelle i Moskvas byråd. Som den tyrkiske præsident Erdogan netop har måttet erfare, tabte hans parti ikke kun borgmesterposten i Istanbul, men også omverdenens tro på, at de var uovervindelige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Hvor er de modige, de der demonstrerer! - helt uden politibeskyttelse, nærmest tværtimod.

Ete Forchhammer

Hvor er de modige, de der demonstrerer! - helt uden politibeskyttelse, nærmest tværtimod.

Rusland styrer direkte mod borgerkrig. Den dag Putin dør bryder helvede løs.