Leder

Salvinis italienske galehus

Matteo Salvini trækker tæppet væk under Italiens regering og kræver nyvalg. Den stærkt kontroversielle indvandrerfjendske og EU-skeptiske politiker står til at blive landets næste premierminister. Intet tyder på, at det bliver kønt for Europa. Og bestemt heller ikke for Italien
38 procent af italienerne støtter op om Salvinis ekstremt hårde kurs over for indvandring og hans konstante kritik af EU. Salvini forsøger at udnytte sin enorme popularitet til at få posten som Italiens premierminister, og krævede i går torsdag, at der skal være nyvalg.

38 procent af italienerne støtter op om Salvinis ekstremt hårde kurs over for indvandring og hans konstante kritik af EU. Salvini forsøger at udnytte sin enorme popularitet til at få posten som Italiens premierminister, og krævede i går torsdag, at der skal være nyvalg.

Claudia Greco

10. august 2019

Svedig, lettere buttet og halvnøgen. De sidste mange dage har italienske aviser og sociale medier været spækket med fotos af indenrigsminister Matteo Salvini på strandtur. Han har drukket cocktails, været DJ, siddet på vandscooter og har kigget begejstret på bikiniklædte kvinder.

Den stærkt kontroversielle og magtfulde leder af det højrenationale parti Lega har domineret nyhedsbilledet kun iført badeshorts.

Men han følte sig dog trods alt nødsaget til at iføre sig en hvid skjorte, da han torsdag førte italiensk politik ud i endnu en dyb krise. Det skete, da han trak tæppet væk under regeringen og krævede nyvalg.

Han insisterer på, at det er »nyttesløst« at fortsætte Legas dysfunktionelle regeringssamarbejde med Femstjernebevægelsen, og at den eneste mulige løsning er, at »vi hurtigt giver valget tilbage til vælgerne«.

Tallet 38 er afgørende for Salvinis beslutning. For det er den bemærkelsesværdigt høje procentandel af de italienske vælgere, som ifølge meningsmålinger nu vil stemme på Salvini og Lega.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • Poul Erik Riis
  • David Zennaro
Jesper Eskelund, Poul Erik Riis og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Det står efterhånden nogenlunde klart, at de europæiske befolkninger ikke vil acceptere immigrationen fra Mellemøsten og Afrika.
Regeringer, som ikke retter ind herefter, taber efterfølgende valgene.

Selv en så stærk leder som Angela Merkel rendte sig en staver i livet, da hun i 2015 under sloganet ”Wir schaffen das” åbnede Tysklands grænser for flygtninge og migranter.
Inden året var omme havde Tyskland modtaget 890.000 mennesker, der alle skulle have kost & logi plus underhold på niveau med de indfødte.

Resultatet blev en gedigen fremgang for ”Alternativ für Deutschland” i delstat efter delstat –
især i de 5 tidligere Østtyske delstater.

Jeg har desværre ikke en løsning på Europas immigrationsproblemer –
men jeg forstår sagtens, at mennesker fra Afrika og Mellemøsten ønsker at emigrere hertil.

EU – dvs Kommissionen på opdrag af Rådet - forsøgte med en fordeling, så det ikke alene var Middelhavslandene, der blev belastet.

Det forslag blev skudt i smadder i løbet af no time -
hvilket vi danskere kan beklage, da vi jo har en undtagelse for medvirken i Det retslige Samarbejde, så vi kan lade de andre 27 selv rode med al det.

Men hvis Matteo Salvini bliver italiensk Premiereminister, så får EU kniven på struben; men vi kan da fortsat glæde os over vores undtagelse for Det retslige Samarbejde.

Ole Rasmussen, Per Torbensen, Kim Houmøller og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Når europas "ledere" og eliter ikke gider at løse Europas problemer, når de viser sig ligeglade med hvad deres befolkninger ønsker, hvilke problemer og udfordringer de lever med, hvilken fremtid de ønsker, når eliten ikke selv skal leve med konsekvenserne af deres politik, ja så er jeg glad for at Lega får så god opbakning fra italienerne.

Det viser at demokratiet virker i Italien, at italienerne er - som de bør være - fuldstændig ligeglade med hvad et uvidende, narcissistisk og usolidarisk aristokrati mener er "godt for EU". En aristokrats plads er i en guilliotine, ikke i en politisk magtfuld position.

Sagt uden omsvøb: Salvini er en ubehøvlet barbar samt en skinhellig vendekåbe.
På italiensk:SALVINI - BARBARO CAFONE E SANFEDISTA VOLTAGABBANA.
Når så mange italienere agter at stemme på ham, skyldes det vel, at de genkender sig i ham.
Vel at mærke: i hans barbari, i hans ubehøvlethed, i hans skinhellige forhold til troen, der får ham til at anråbe Jomfru Maria på trods af hans skinbarlige ateisme. Sidst men ikke mindst genkender de sig i hans virtuose vendekåbe-attitude, der får ham til i dag at fiske syditalienske stemmer, mens han i går stemplede samtlige syditalienere som ildelugtende døgenigte.
Civilisation og barbari indgår i den europæiske dna. Italien er ingen undtagelse.
Men 38 procent af Salvini-sympatisører er ikke noget flertal. Tiden vil vise, om de over 50 procent af italienere, der ikke lader sig forføre af ham, vil tage til takke med ham som Italiens kommende statsminister. Det tror jeg ikke.
Jeg er en gammel italiener, årgang 1938, der siden 1965 er bosat i Danmark.
Jeg tror, at Italien er et stærkt demokrati. I 1945 blev Mussolini henrettet af den italienske modstandsbevægelse. Nogle årtier kom Berlusconi - denne farceagtige udgave af Mussolini - i fængsel. Det gik altså ikke så godt for to af Salvinis forbilleder. Det lover heller ikke godt for Salvini.

Touhami Bennour

Man ved heller ikke,hvad får så mange folk, med forskellige kvalifikationer, fra ufaglærte til læger og underviser( især i Frankrig og England) til at immigrerer. Der diskuteres og debatteres om hvad årsagen til. Der mangler også arbejdskraft og behandler i de lande hvor immigration kommer fra. Jeg er bekendt med at det spørges også i disse lande; og det ved heller ikke. Man kan gætte: nogle behov for at forbedre deres kvalifikationer, der foregår forskning og styring i værtslande som måske er ikke findes nok af i deres oprindelige lande. Men der søges løsninger for det problem.
Personlig mener jeg og tænker om (Mellem Østen og Nord Afrika), at det bliver et stort problem for Europa at finde "arbejdskraft"nok. Problemet bliver klarere når immigration mindkes meget fra disse lande. Og det vil sker før eller siden. Vækst er nødvendig for kapitalen og staten, og derfra kommer behov for mere arbejdeskraft.