Leder

Vi ved jo, at Trumps varme forhold til kvindelige statsledere kan tælles på en knyttet hånd

Ud over Mette Frederiksens ’nasty’ reaktion på hans absurde Grønlands-fantasier var det sikkert også et chok for Trump, at Danmark har fået en kvindelig statsminister. Problemet er, at vi har brug for USA i Grønland
Her ses Mette Frederiksen (S) under et besøg i Grønland søndag, hvor hun kaldte det en »absurd diskussion«, om Grønland var til salg, vel at mærke inden Trump selv havde bekræftet, at han mente det alvorligt.

Her ses Mette Frederiksen (S) under et besøg i Grønland søndag, hvor hun kaldte det en »absurd diskussion«, om Grønland var til salg, vel at mærke inden Trump selv havde bekræftet, at han mente det alvorligt.

Mads Claus Rasmussen

Udland
23. august 2019

Det begyndte som en dårlig joke, så blev det til virkelig krise, og nu er vi så nået til det punkt, hvor vi diskuterer, om det forbløffede mobbeoffer ikke også selv bærer en del af skylden.

Efter fuldstændig upassende at have leget med tanken om at erhverve sig nogle andres land, for dernæst at aflyse sit statsbesøg til Danmark på diplomatisk uhørt vis, stillede verdens mægtigste bølle sig op på plænen foran Det Hvide Hus og skød skylden på Mette Frederiksens »nasty« reaktion på hans planer.

Den danske statsminister havde under et besøg i Grønland søndag kaldt det en »absurd diskussion«, om Grønland var til salg, vel at mærke inden Trump selv havde bekræftet, at han mente det alvorligt.

Det gik sikkert også først op for ham, da han så hende på tv, at Danmark nu har en kvinde i spidsen. Og vi ved jo, at Trumps varme forhold til kvindelige statsledere kan tælles på en knyttet hånd.

Problemet er, at både Danmark og Grønland har brug for USA.

En historisk velbegrundet mistro

Sikkerhedspolitisk findes der ikke en blødere bug i det danske kongerige end de 44.000 km grønlandsk kystlinje, og økonomisk vil det være kærkomment med øgede amerikanske investeringer i Grønland.

For USA er Grønland primært interessant på grund af sin placering på toppen af verden, hvor Thule-basen spiller en afgørende rolle for at holde øje med ballistiske missiler, uanset om de kommer fra Rusland, Iran eller Nordkorea.

Og med den øgede konflikt med Kina kunne det også blive relevant at se på Grønlands hidtil uudnyttede ressource af sjældne jordarter, hvor kineserne sidder på en tredjedel af verdens reserver.

Selv om de næppe vil være amerikanere, er der ingen tvivl om, at mange i Grønland ville foretrække at forhandle direkte med USA.

De har allerede en repræsentation i Washington, og grønlandske politikere har allerede inviteret Trump, efter han aflyste sit besøg til København. Der er i Nuuk en historisk velbegrundet mistro over, om Danmark sælger Grønland for billigt – i overført betydning – eller scorer for stor en bid af kagen til sig selv.

Indtil videre har Trump kun ført os tættere sammen, men med en mere kløgtig tilgang ville der være rig mulighed for at drive en kile ind i Rigsfællesskabet.

For selvstyreformand Kim Kielsen og Mette Frederiksen gælder det nu om at blive enige om, hvad de faktisk er villige til at give USA og til hvilken pris.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Problemet er, at USA har brug for at være i Grønland. Det gør, at grønlænderne ikke kan henvende sig til andre stormagter som Kina for at få investringer.
Det er i det store hele sikkert godt for miljøet og klodens fremtid.
Men for de grønlændere, der går ind for USAs vækstfilosifi er det skidt, at USA er stopklodsen. For alle grønlændere er det skidt, at deres hadlemulighed lægges i en amerikansk spændetrøje.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Dennis Madsen

den ulækre amerikanske bølle skal ikke forsvares på nogen måde, og mette frederiksen skal slet ikke klandres for sin reaktion eller sit ordvalg. men jeg vil lige pege på en sproglig finesse: i dansk-engelske ordbøger oversættes ”absurd” som regel med ”absurd”. men den anden vej rundt kommer der andre boller på suppen. i gyldendals engelsk-danske fra 1972 dukker der – foruden ”absurd” disse muligheder op: ”urimelig”, ”meningsløs” og ikke mindst ”naragtig”. i politikens engelsk-danske fra 2005 oversættes ”absurdity” bl.a. med ”tåbelighed”. der er altså et lille sprogligt søm, som trump-tossen kan hænge sin vrede på. en sprogprofessor kunne sikkert uddybe skævheden.

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Peter Knap, Kim Houmøller, Rikke Nielsen, Rolf Andersen, Flemming Olsen, Helle Walther og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Dennis Madsen

… og det danske diplomati kunne eventuelt bruge mine betragtninger til at glatte lidt ud.

Bare vent på at tossen ikke længere er i det hvide hus - indtil da - man kan ikke lave aftaler med ham - det bedste er at undgå ham og så i øvrigt samarbejde med alle mulige andre amerikanere. Who cares about the Dotard.

Karsten Lundsby, Rikke Nielsen, Helle Walther og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Grønlænderne har intet selvstændigt forsvar, så Grønland skal altså forsvares fra Danmark - og det kan vist godt komme til at knibe på trods af Arktisk Kommando og Slædepatruljen SIRIUS brave indsats.

Så på en eller anden led skal amerikanerne altså inddrages.

Det mest tragiske i denne latterlige sag, er, at medierne i en række lande begynder at tror på at det er den forvoksede baby i Det Hvide Hus, der er blevet forudlempet og hånet af Danmark og Grønland.

jens peter hansen

Det jeg har læst i Spiegel, Welt, Zeit, The Guardian og Lemonde er meget kritisk over for Trump. Jeg tror som Dennis Madsen at absurd virker langt mere stødende på engelsk end på dansk, hvor det vel nærmest betyder fjollet og i konteksten selvfølgelig betyder at noget bare ikke kan lade sig gøre. Hvad Mette F. jo også forklarede. At Grønland hverken kan forsvare sig selv og DK ej heller har vi da vist vidst længe og USA er på godt og ondt den eneste magt der kan. Hvis betingelsen er at man bliver ædt så er vi og gtønlænderne ilde stedt. Det bekymrende er at vi ikke aner hvor vi har Trump og herre se i nåde til os ned hvis han bliver genvalgt.

Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Rolf Andersen, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Cederholm

Så hvis vi bare vælger en mandlig statsminister og hopper lidt med på idéen om at sælge Grønland, så er vi gode vender med Donald Trump. Så er det trods alt lettere med kineserne, der skal vi bare undlade at komme med kritik af menneskerettigheder eller Tibet og så får vi tilmed nogle Pandaer til låns.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Rikke Nielsen og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar

ja, ja, lad os nu se, hvad Sirius patruljen kan, hvis the man-baby beslutter sig til at tage, hvad han ikke kan købe.

Eva Schwanenflügel

Danmark har alt for længe negligeret sit forhold til Grønland, og investeringer er blevet foretaget hu hej, vilde dyr, når fx kineserne har vist for stor interesse.

De forskellige regeringer har også nægtet grønlænderne plads i forskellige råd, hvor de kunne være med til at bestemme, hvad der skulle ske i deres land.

Det er på høje tid at Danmark opper sig.

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Vibeke Hansen, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Rolf Andersen, Poul Erik Riis og Søren Bro anbefalede denne kommentar

I sikkerhedspolitik gælder det om at have tungen lige i munden.

Grønland er pludselig blevet Danmarks forsvarsmæssige bløde bug i alle vores medier. Må jeg henlede til de sidste forsvarsforlig 2018-2023, hvor der nærmest kun i en bibemærkning står noget om Arktis. Og det som står er "med forliget (styrkes) en række nye initiativer som fx en ny civil beredskabsuddannelse i Grønland, værnepligtsafprøvning i Grønland og lokalansættelser ved Arktisk Kommando. Fucking civil beredskabsuddannelser er hvad vores politikere synes er vigtigt på Grønland - ikke andet.

Så når vores journalister pludselig vil ha den ene efter den anden af amerikanske base deroppe, er det så fordi, de har været til doorstep på den amerikanske ambassade, eller på en embedded CIA-.udflugt? Det er ihvertfald ikke danske forsvarpolitik..............

I øvrigt en rigtig god bemærkning fra Mette Frederiksen - den dér absurd-ting..........

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Rolf Andersen, Lasse Nielsen, Eva Schwanenflügel og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Er Grønland truet? Er der nogen, der vil besætte Grønland? Vil Rusland? Vil USA? Man kan selvfølgelig fantasere om, hvad alverdens militarister kan finde på at gøre i fremtiden, men det vigtigste for den fremtidige sikkerhed er, at man tænker i fred i stedet for at tænke i krig. Hvis Rusland vil besætte Grønland, vil USA helt sikkert stille sig i vejen. Hvis USA vil besætte Grønland, er det ikke sikkert, at Rusland eller andre vil stille sig i vejen. Hvad skal vi gøre, hvis USA pludselig besætter Grønland? Protestere højlydt. Skamme dem ud. Rejse et globalt pibekor. Vi har ingen grund til at tro, at Trump vil besætte Grønland. Trump er ikke meget (om overhovedet) mere militaristisk end Obama, og Grønland og Danmark er jo allerede gode venner af USA. Det ville gøre Trump frygteligt upopulær. Han ser nok Grønland som et godt investeringsobjekt for en manipulerende ejendomshandler, men det er en anden sag. Vi har heller ingen grund til at tro, at Putin vil besætte Grønland. Men man kan jo altid fantasere, og fantasi er vigtig for militarister. De er allesammen modstandere af militarisme, og det bruger de som legitimation for militarisme. Putin legitimerer sin militarisme med henvisning til USA, og omvendt.

Vil det økonomisk være kærkomment med øgede amerikanske investeringer i Grønland? Det er jo grønlænderne, der skal tage stilling til det, men jeg vil ikke råde dem til at tage imod store amerikanske investeringer. Amerikanernes styrke er deres opblæste finanssektor og deres IT-oligopoler. Begge dele er usund økonomi. På andre områder, der er relevante for Grønland, har de nok mindre ekspertise end Canada og EU-landene. Lysten til at investere i andet end finans og IT er nok heller ikke så stor i USA, mens Kina har stor lyst til at investere i råstofudvinding, men der står hensynet til USA jo i vejen, og der er andre gode grunde til ikke at lade sig oversvømme af kinesere. Danmark, der har en udlandsformue på over 1000 milliarder kroner, har penge nok til investeringer, og forhåbentligt er vi parate til at tage større etiske hensyn end USA og Kina. Hvis vi skal låne ud til Grønland, må det blive til en lav rente.

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Rikke Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Selvom "absurd" på engelsk/amerikansk er værre end "absurd" på dansk, er der stadig ingen grund til at klandre Mette Frederiksen. Hun var præcis så skarp, som hun burde være, uden at være fornærmende. Der var jo tale om et interview til en dansk nyhedskanal, og det må aldrig blive sådan, at hun ikke kan sige sin mening på dansk til de danske seere via en dansk tv-station.

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, John Poulsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Dennis Madsen, Karsten Lundsby, Claus Nielsen, Jesper Sano Højdal, Hanne Ribens, Peter Knap, Eva Schwanenflügel, jens peter hansen, Kim Houmøller, Rikke Nielsen, Rolf Andersen og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

"Det bekymrende er at vi ikke aner hvor vi har Trump og herre se i nåde til os ned hvis han bliver genvalgt."

Det kunne vi (måske) være blevet lidt klogere på, hvis han var kommet på besøg. Og så længe demokraterne ikke kan finde på andet end en 78 årig levebrødspolitiker som modkandidat, skal vi ikke regne med at slippe af med ham foreløbig.

Karsten Lundsby, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard, Anders Graae og jens peter hansen anbefalede denne kommentar

Den mindre diplomatiske oversættelse af "absurd" må være....President Trump. Don't be a dick!

jens peter hansen

Ja det er den manglende modkandidat til Trump der gør situationen så bekymrende.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Rikke Nielsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

@Flemming Olsen, mit bud er at Putin, saudierne og Israel vil gøre meget for at få ham genvalgt, jeg tror dog at Putins ønskescenarie for maksimal kaos vil være, at Trump forbliver 4 år mere, men med demokratisk flertal i begge kamre.
https://www.salon.com/2019/08/21/expect-3-authoritarian-regimes-israel-r...

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Jesper Sano Højdal og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

@Poul Erik Riis:
" Er Grønland truet? Er der nogen, der vil besætte Grønland? "
Poul Erik, hvor har du været de seneste år?

Vi har en 'ongoing' strid med forskellige flag (Canadiske og Danske) på Hans Ø, som ligger lige midt i Nordvest Passagen mellem Grønland og Danmark.
https://da.wikipedia.org/wiki/Hans_%C3%98

Vi har en 'ongoing' strid med Rusland om retten til Nordpolen, hvor russerne tillod sig at plante et flag på Nordpolen, selv om DK og Grønland mener, den er vores.
https://jyllands-posten.dk/international/ECE10773050/rusland-danmark-og-...

Der ER altså tale om lidt mere end en slædepatrulje i ny og næ

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Claus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Grønland og CANADA -- unskyld :)

Kim Houmøller

Ordforbistring undskylder ikke Donald, men forklarer. Skulle danske politikere ikke kunne udtale sig med fremmedord, der ikke kan oversættes korrekt i til Anders And snak i google translate ser det sku sort ud!

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Dennis Madsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Læs her Lisbeth Knudsen i Altingets Opinion, om hvorfor det var helt passende, at Mette F reagerede som hun gjorde :

https://www.altinget.dk/artikel/lisbeth-knudsen-det-burde-vaere-os-der-v...

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, jørgen djørup, Karsten Lundsby, ulrik mortensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

Ang. ordet 'absurd', så var der en amerikaner, der i et kommentarspor ville bruge et andet ord: "Obviously, “absurd” is the wrong word...I would have used “fuqtarded”. Man lærer jo hele tiden nye ord ;-)

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Underligt at udenrigstjenesten ikke kan formulere sig korrekt og diplomatisk. Specielt i sådan en sag. Måske hælder man for meget til google, ligesom vores forsvar med den arabiske bogoversættelse ;-)

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, ulrik mortensen, Eva Schwanenflügel og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Det er en smule illoyalt, hvis vi begynder at fluekneppe, hvad Mette Frederiksen sagde eller gjrde forkert.
Manden er en f*ck*** psykopat, ligegyldig, hvad du siger eller gør, vil han reagere grønseoverskridende.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Marie Jensen, Claus Nielsen, Michael Waterstradt, ulrik mortensen, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Trump fik hvad han fortjente. Det er jo meget uhøfligt at spørge om man må købe Grønland, som om det var en ejendomshandel uanset om vi er allierede med USA eller ej. Det svarer til at spørge sin ven om man må få hans kone mod betaling. Vi har været sammen med Grønland i generationer og vi deler både historie, kultur, sprog og fællesskab. Vi er både et og to folk, det kan man ikke bare købe eller sælge til andre. Uanset om hvordan man oversætter absurd, så var det en åbenlys tåbelighed af Trump. Det var godt at Mette satte foden bestemt i. Vi skal ikke stå på model for alle hans tåbelighed, blot fordi Trump er USA præsident, vi er små og de er store. USA og DK kommer til at være allierede og arbejde sammen både nu og lang tid efter Trump. Det er både i DK's og USA's interesse, vi får forskellige ting ud af samarbejdet, men vi får lige meget ud af det samarbejde. Hvis Trump holdt op med at kvaje sig i offentligheden, ville han slippe for at blive sat på plads. Godt arbejde Mette, det trængte han til. Der er ting men ikke beder om, heller ikke af sine venner.

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Dennis Madsen, Karsten Lundsby, Marie Jensen, Eva Schwanenflügel og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar

@Søren Jensen, ja, han kunne jo prøve om Kina vil sælge Taiwan eller endnu bedre: om Australien vil sælge New Zealand. Der er ingen huller i den mands uvidenhed og må højere magter hjælpe verden, hvis Putin for hjulpet ham til four more years.

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Søren Jensen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Eller om Kina vil sælge USA ;-)

Alvin Jensen, Poul Erik Riis, Karsten Lundsby, Søren Bro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Der kommer hele tiden nye oplysninger i sagen. Nu viser det sig at Mette Frederiksens angiveligt nasty/frække kommentar ligger forud for Trumps bebudelse af ægte interesse i at købe Grønland. Det svækker præsidentens sag temmelig meget, mens Mette Fredriksen, i forholdt til at skulle have udvist mangelfuld etikette, er at betragte som frikendt. Nu afventer vi bare verdens dom. De foreløbige forlydender fra både ind- og udenlandske kvinder tyder på at denne sag meget vel kan være den der bringer ham til fald.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Søren Bro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Ja haha. Der skulle han nok have fedt held med ikke at blive kaldt absurd af Kinserne og Australierne, men jeg tror måske Taiwaneserne ikke ville synes den ide var helt så tosset.

Trump hygger om os ved at skide på politisk etikette. Jeg er ingen fan men føler mig dog underholdt af at se det politiske establishement blive trukket igennem mudderet. Politikekere har alle dage talt pænt og opført sig som røvhuller. Nu er det første røvhul som rent faktisk taler røvhulsk kommet helt frem på den politiske scene.

Han er en løgner men lyver ikke om at være en løgner. Det vidner de konstante selvmodsigende udtalelser om. Hvis bare alle andre politikere så bare ville erkende ligeså åbenlyst at de også er løgnere så kunne vi andre lade forventningerne til dem blive hjemme og bare se katte-videoer på youtube i stedet.

Alvin Jensen, Flemming Olsen og Peter Tagesen anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Der er nogle økonomiske interessekonflikter omkring Nordvestpassagen og Nordpolen. Efter min mening skal vi løse dem på fredelig vis i internationalt regi. Det er rigtigt, at der allerede er en stærk tendens til at forsvare økonomiske interesser med militære midler – anført af USA og Rusland – men den tendens bør vi modarbejde. Det er også vigtigt for klimakampen og den globale kamp mod fattigdom, at regler for udnyttelse af ressourcer aftales globalt. Danmark er ikke truet på sit levebrød på nogen måde. Vi har haft overskud på betalingsbalancen de sidste 20 år, og vi har også råd til at sikre grønlænderne en god økonomi. Nogle grønlændere drømmer måske om at score kassen på naturressourcer. Hvis vi viser mere økonomisk solidaritet med Grønland, vil grønlænderne forhåbentligt til gengæld støtte en naturressourcepolitik, der sikrer globale interesser og er baseret på globale aftaler. Med hensyn til fornuftig militær tilstedeværelse i Grønland og omegn har vi råd til selv at sørge for det. De amerikanske (og russiske) militære overdrivelser, skal de selvfølgelig selv betale for. Trump er en primitiv kapitalist. Han ville også købe NHS, det engelske sundhedsvæsen. Vi skal tænke mere smart end han gør. Vi skal ikke se på Grønland med primitive kapitalistøjne.

Nu holder artiklens udgangspunkt så ikke længere. Nu beskriver han hende som vidunderlig.

Alvin Jensen, Søren Bro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vedr. Kina og udvinding af sjældne jordarters metaller, så vil Kina ikke længere påtage sig de miljømæssige omkostninger:

https://atomposten.blogspot.com/2019/06/kina-vil-ikke-lngere-patage-sig....

Torben Bruhn Andersen og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar

@Peter Jensen, ja, men vi ved jo ikke helt, om det er fordi hun har skamrost hans økonomiske politik eller om hun f.eks. har lovet ham Langeland.