Leder

Efter FN’s klimatopmøde: Vi befinder os i en ny tids år nul

FN’s klimatopmøde i New York markerede, at vi i dag står et helt andet sted i forhold til at imødegå klimakrisen end for blot et år siden. Alligevel er vi stadig kun nået til den del af processen, hvor vi skal erkende og acceptere, hvor omfattende den grønne omstilling bliver – og hvor hurtigt det skal gå
»Hvis I vælger at svigte os, vil vi aldrig tilgive jer. Vi vil ikke lade jer slippe afsted med det her. Verden er ved at vågne, og der kommer til at ske forandringer, om I vil det eller ej,« lød det fra Greta Thunberg på klimatopmødet i New York.

»Hvis I vælger at svigte os, vil vi aldrig tilgive jer. Vi vil ikke lade jer slippe afsted med det her. Verden er ved at vågne, og der kommer til at ske forandringer, om I vil det eller ej,« lød det fra Greta Thunberg på klimatopmødet i New York.

Andrew Hofstetter

25. september 2019

FN’s generalsekretær, António Guterres, havde på forhånd frabedt sig skåltaler. Han havde sorteret i gæstelisten, så kun det klimavenlige selskab fik taletid på generalsekretærens ekstraordinære klimatopmøde. Nu skulle verdens ledere omsider udvise det lederskab og den handlekraft, klimakrisen fordrer af dem.

»Dette er ikke et klimatopmøde med snak. Vi har snakket nok. Det er ikke et klimatopmøde med forhandlinger, for vi kan ikke forhandle med naturen. Dette er et handlingens klimatopmøde,« lød det indledningsvis fra FN-generalsekretær, Antonio Guterres.

Derfor var tre af verdens mest indflydelsesrige mænd ikke med ved mødet i FN-bygningen i New York. USA’s præsident, Donald Trump, Kinas leder, Xi Jinping, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, havde ikke kvalificeret sig til det gode selskab, fordi hverken Rusland, USA eller Kina – der hører til blandt verdens fire største udledere af drivhusgasser – på forhånd opfyldte betingelserne for at deltage.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • ingemaje lange
  • Jørgen Tryggestad
  • Niels-Simon Larsen
  • Ejvind Larsen
  • Alvin Jensen
  • Viggo Okholm
  • Thomas Tanghus
  • Torben K L Jensen
  • Steen K Petersen
Kurt Nielsen, ingemaje lange, Jørgen Tryggestad, Niels-Simon Larsen, Ejvind Larsen, Alvin Jensen, Viggo Okholm, Thomas Tanghus, Torben K L Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian de Coninck Lucas

Nej, år nul. Som i Year Zero.

Hvis man altså accepterer at der virkelig vil begynde at ske noget nu. Det er bafre så utroligt rystende at ikke en eneste avis, videnskabs journalist eller leder prøver at undersøge hvad "State of The Art" rent faktisk er mht til energi. De skriver bare en mail til Ørsted for spørger hvad de går roder med....sådan har energi verdenen ikke fungeret siden Tesla og JP Morgan. Den verden er domineret af hemmeligheder, ekstrem våbenteknologi og såkaldte "USAPs" - Unacknowledged Special Access Programs - og det er hos skygge firmaer som SAIC,E-Systems, EG&G, Northrop og Lockheed at den slags er blevet udviklet. Og aldrig deklassificeret eller udgivet.

Derfor er vi hvor vi er. Jo før medievereden afprogrammeres til at se ovenstående som "konspirations teori", jo bedre.

Philip B. Johnsen

“Alligevel er vi stadig kun nået til den del af processen, hvor vi skal erkende og acceptere, hvor omfattende den grønne omstilling bliver og hvor hurtigt det skal gå.”

Jeg forstå ikke helt, det der skrives her!

Hvis nogen læser ovenstående, som at de menneskeskabte klimaforandringer ikke af fagkundskaben er beskrevet tydeligt, at der er manglende konsensus blandt videnskabsfolk om den bedste forhåndenværende videnskablige evidens, at beslutningstagerne venter på at få flere fakta, beslutningstager kan handle ud fra, at først nu i dag er, at vi ved som der står “Vi befinder os i en ny tids år nul”, så er det fuldstændig misforstået!

Videnskabsfolk har været ‘meget’ tydelige ‘meget’ længe om den brede videnskablige konsensus.
Handling der sikre overlevelse, for milliarder, af stort set ikke Co2 udledende mennesker, er ved at være forpasset.

Der kommer socialt opgør i kølvandet før eller siden, hvis politikere der er beslutningstagerne for dem omtalte handling, var kloge, valgte beslutningstagerne handling på advarslerne fra den samlede videnskablige fagkundskab om akut handlingskrævende menneskeskabte klimaforandringer og den der til hørende økonomiske ulighed, for ‘meget’ længe siden, men beslutningstagerne bør handle ‘NU’ hvilket vil sige ‘før’ selvom det muligvis ‘er’ for sent, under alle omstændigheder!

Det er giver ingen menig, at begynde at beskrive, hvad de menneskeskabt klimakatastrofer omtrent bliver for en størrelse ved +3˚C.

Kort kan det dog siges: der vil ikke længere, en eneste gang, blive talt om samlet set global økonomisk vækst og det vil aldrig ske igen!

Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag og sult.

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).

Link: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/24797GSDR_repo...

Flemming Berger, Jens Bryndum og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar

Hvorfor åbner Information ikke dette indlæg til alle interesserede (ikke kun abonnementer)

Hilde Casier, John Andersen, Ole Svendsen, ingemaje lange og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Jens Peter Madsen

Hvordan går det til at den danske regering uanfægtet af Klimakrisen fortsætter med etablere Baltic Pipe gasledning tværs gennem Danmark for at hjælpe Polen til at brænde mere norsk naturgas af i de næste mange år. Betyder det ikke at Danmark bliver medansvarlig for Polens manglende opfyldelse af FN Klimatopmødes krav til verdens lande - "...at statslederne kunne garantere, at deres lande mindst opfylder ét af tre krav om enten at udfase støtten til kul, olie og gas seneste i 2025; om at reducere udledningerne af CO2 med mindst 45 procent senest i 2030; eller om at øge støtten til FN’s grønne fond. Både USA, Kina og Rusland dumper alle tre målsætninger" Polen opfylder ingen af de tre krav - Gør Danmark det så, når vi finansierer at Polen kan brænde endnu mere naturgas af de næste 30 år ?? - "Baltic Pipe Nej Tak"

John Andersen, Hans Larsen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

@Philip B. Johnsen
Nej, det ville have være mere rigtigt hvis der stod: “Alligevel er vi stadig kun nået til den del af processen, hvor vi erkender og accepterer, hvor omfattende den grønne omstilling bliver og hvor hurtigt det skal gå. Men ét er som bekendt søkort at forstå osv."

Philip B. Johnsen

Faktum er at den globale opvarmning er menneskeskabt.

Faktum er at der rasles med sablerne i dag!
There has been a decline in world growth.
Citat David Lipton Acting Managin Director IMF
I dag d. 25 september 2019

David Lipton mener, afmatning af den globale samlede økonomiske vækst, til lidt over 3% global fremgang fra 4% et stort problem.

IMF ønsker bedre betingelser for acceleration af de menneskeskabte klimaforandringer, da global samlet set økonomisk vækst, er drevet af 98% energi fra afbrænding af olie, kul og gas.

Tag ikke fejl af dette!

Arne Albatros Olsen

Meget groft sagt er der 2 scenarier af disruption i vente i fremtiden.

Den ene disruption er nødvendige forandringer , der kræves for at imødegå de
værste klimaforandringer, og så den disruption, der vil kommer ,når klimaet går amok.

Den første vil sevlfølgelig gøre lidt ondt her og nu for rigtig mange, men den anden vil være dræbende og ødelægge samfundet som vi kender det, fordi at det vil nå så voldsomme diamensioner, at samfundet til den tid ikke har ressourserne til at klare det.

Så skal det være A eller B ?

@Philip B. Johnsen
“Alligevel er vi stadig kun nået til den del af processen, hvor vi skal erkende og acceptere, hvor omfattende den grønne omstilling bliver og hvor hurtigt det skal gå.”
Giver udmærket og meget præcis mening.
Du har ret i, at erkendelsen af problemet nærmest har årtier på bagen. Men det er jo først nu, at verden taler om den OMSTILLING, vi nødvendigvis må sætte i værk - hvor omfattende den skal være, hvor hurtigt den skal foregå og - ikke mindst - hvordan den skal finansieres og af hvem.

Philip B. Johnsen

@René Arestrup
Hvorfor er befolkningens ønsker for, hvad verdens ledere bør beskæfige sig med, at løse af de i hele verden mest akut handlingskrævende opgaver og det verdens ledere rent faktisk beskæftiger sig med, to helt adskilte verdner, der aldrig nogensinde mødes?

Det er overskriften der giver mening.

I den virkelige verden, hvor befolkningerne lever, modarbejder de fremmødte såkalte ledere fra nationalstaterne befolkningens interesser, med deregulering for såkaldt klimakatastrofe skabende frihandel.

Som skrevet tidligere.

There has been a decline in world growth.
Citat David Lipton Acting Managin Director IMF
I dag d. 25 september 2019

David Lipton mener, afmatning af den globale samlede økonomiske vækst, til lidt over 3% global fremgang fra 4% et stort problem.

IMF ønsker bedre betingelser for ‘acceleration’ af de menneskeskabte klimaforandringer, da global samlet set økonomisk vækst, er drevet af 98% energi fra afbrænding af olie, kul og gas.

Tag ikke fejl af dette!

@Philip B. Johnsen
Politikere gør ikke andet og mere end at forfægte synspunkter, der understøtter bestemte interesser.
'Befolkningen' er ikke en homogen størrelse, så derfor giver det ingen mening, at tale om 'befolkningens ønsker'. Og slet ikke hvis vi taler den globale befolkning.
Alle store forandringer kræver modning - tid, som vi ganske vist kun har meget lidt af, men ikke desto mindre.
Os, der mener at have set skriften på væggen, er naturligvis frustrerede over langsommeligheden og den politiske træghed, men tro mig, der er stadig milioner af mennesker for hvem grøn omstilling er en abstraktion uden mening eller betydning.

Philip B. Johnsen

@René Arestrup
Global Sustainable Development Report 2019: The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Rapporten er skrevet til beslutningstager på nationalt højeste niveau for, at kunne træffe beslutninger i ‘befolkningens interesse’ på ledelses niveau.

Tid er en vigtig faktor her, jeg kan naturligvis ikke udtale mig kvalificeret om, hvad du personlig har forstået, men der er ingen der i årevis, der er bekendt med udviklingen på national ledelses niveau, der har været i tvivl om at tiden til handling var overskredet i befolkningens interesse, for mange år siden.

Philip B. Johnsen

PS.
@René Arestrup
Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag og sult.

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Link: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/24797GSDR_repo...

@Philip B. Johnsen
Vi taler forbi hinanden.
Jeg anfægter ikke den overvældende evidens, endsige det faktum, at mange magtfulde mennesker har svigtet, rent moralsk.
Ikke desto mindre er det jo rigtigt, at vi kun står ved begyndelsen af den omstilling, der skal redde os fra katastrofen. Så derfor er der lang vej endnu. Hvis der overhovedet er en vej.