Leder

Efter FN’s klimatopmøde: Vi befinder os i en ny tids år nul

FN’s klimatopmøde i New York markerede, at vi i dag står et helt andet sted i forhold til at imødegå klimakrisen end for blot et år siden. Alligevel er vi stadig kun nået til den del af processen, hvor vi skal erkende og acceptere, hvor omfattende den grønne omstilling bliver – og hvor hurtigt det skal gå
»Hvis I vælger at svigte os, vil vi aldrig tilgive jer. Vi vil ikke lade jer slippe afsted med det her. Verden er ved at vågne, og der kommer til at ske forandringer, om I vil det eller ej,« lød det fra Greta Thunberg på klimatopmødet i New York.

»Hvis I vælger at svigte os, vil vi aldrig tilgive jer. Vi vil ikke lade jer slippe afsted med det her. Verden er ved at vågne, og der kommer til at ske forandringer, om I vil det eller ej,« lød det fra Greta Thunberg på klimatopmødet i New York.

Andrew Hofstetter

Udland
25. september 2019

FN’s generalsekretær, António Guterres, havde på forhånd frabedt sig skåltaler. Han havde sorteret i gæstelisten, så kun det klimavenlige selskab fik taletid på generalsekretærens ekstraordinære klimatopmøde. Nu skulle verdens ledere omsider udvise det lederskab og den handlekraft, klimakrisen fordrer af dem.

»Dette er ikke et klimatopmøde med snak. Vi har snakket nok. Det er ikke et klimatopmøde med forhandlinger, for vi kan ikke forhandle med naturen. Dette er et handlingens klimatopmøde,« lød det indledningsvis fra FN-generalsekretær, Antonio Guterres.

Derfor var tre af verdens mest indflydelsesrige mænd ikke med ved mødet i FN-bygningen i New York. USA’s præsident, Donald Trump, Kinas leder, Xi Jinping, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, havde ikke kvalificeret sig til det gode selskab, fordi hverken Rusland, USA eller Kina – der hører til blandt verdens fire største udledere af drivhusgasser – på forhånd opfyldte betingelserne for at deltage.

Det krævede nemlig, at statslederne kunne garantere, at deres lande mindst opfylder ét af tre krav om enten at udfase støtten til kul, olie og gas seneste i 2025; om at reducere udledningerne af CO2 med mindst 45 procent senest i 2030; eller om at øge støtten til FN’s grønne fond. Både USA, Kina og Rusland dumper alle tre målsætninger.

Til stede ved topmødet i FN-bygningen var til gengæld klimaets nye superhelt, svenske Greta Thunberg, der i sin tale til de forsamlede økonomiske og politiske ledere gav en hidtil uhørt opsang.

»I har stjålet mine drømme og min barndom med jeres tomme ord. Folk lider og folk dør, det samme gør hele økosystemer. Vi står foran begyndelsen af en masseudryddelse, og det eneste I gør, er at tale om penge og drømme om økonomisk vækst.«

Thunbergs pointe er soleklar: Huset brænder, og alle ved præcis, hvorfor det står i flammer. Der er derfor ikke længere nogen undskyldninger. Hvis ikke man handler på klimakrisen nu, er man medskyldig.

»Hvis I vælger at svigte os, vil vi aldrig tilgive jer. Vi vil ikke lade jer slippe afsted med det her. Verden er ved at vågne, og der kommer til at ske forandringer, om I vil det eller ej,« lød det fra Greta Thunberg.

Intet tegn i sol, måne og stjerner på at udviklingen vil ændre sig

António Guterres meddelte efter topmødet, at han var tilfreds:

»Det skulle være et topmøde med handlingsplaner. Jeg takker jer for at have leveret dem.«

Guterres hæfter sig især ved, at 66 lande nu har lovet og forpligtet sig til at blive CO2-neutrale senest i 2050, og at flere store pensionskasser og andre investorer bevæger sig samme vej.

Verden står da også et helt, helt andet sted i dag end for blot et år siden, da António Guterres indkaldte til dette ekstraordinære klimatopmøde.

Dengang blev mødet netop begrundet med, at verden så at sige stod i stampe. At nok blev vi en Parisaftale rigere i 2015 – og nok siger aftalen, at alle lande skal bestræbe sig på at holde klodens temperaturstigning til maksimalt 1,5 grader – men derfra er der sådan set ikke sket en dyt. Alt kører videre i samme høje tempo, og de varmeste år nogensinde målt på kloden er årene fra 2014 til 2019, som Verdensorganisationen af Meteorologer, WMO, netop har konkluderet.

Udledninger af drivhusgasser accelererer også fortsat og sætter år efter år nye rekorder for koncentrationen af CO2 i atmosfæren. Og der er sådan set intet tegn i sol, måne og stjerner på, at den udvikling vil ændre sig. Altså medmindre vi gør, som Guterres forlanger, og for alvor ændrer kurs og mentalt begynder at fatte, hvor stor og gennemgribende opgaven er.

Vi står kun måske på tærsklen til en ny tid

Noget tyder da også på, at den sovende kæmpe er begyndt at røre på sig. I hvert fald er der over de seneste par uger kommet hidtil uhørte udmeldinger fra endda overraskende kanter. I Danmark er det næsten uvirkeligt, at der i dag er bred konsensus i Folketinget om, at vi skal reducere udledningerne med 70 procent i 2030. Selv interesseorganisationer som Landbrug & Fødevarer og Dansk Industri bakker op om målsætningen. Det er nye tider. Måske.

Det er netop kun måske, at vi står på tærsklen til en ny tid.

For selv om borgere kloden over – og især de yngre generationer – i stigende grad går på gaden og protesterer for højere politiske klimaambitioner, og politikerne er begyndt at svare ved at hæve ambitionerne, er vi fortsat kun nået til den del af processen, hvor vi skal til at erkende og acceptere, hvor omfattende den grønne omstilling er – og hvor hurtigt det skal gå.

Det kan derfor stadig gå helt galt – det er den kurs, vi i øjeblikket er på. For selv om generalsekretær Guterres er tilfreds med resultatet af sit netop afsluttede klimatopmøde, ændrer det ikke ved fakta, som er, at det stadig er størstedelen af verdens lande, der ikke har klimaplaner, der rammer nul i 2050 – heriblandt er store udlederlande som USA, Kina, Rusland, Australien, Canada, Brasilien og Mexico.

Men det kan også gå sådan, at vi inden år 2030 lever i en ny verden, hvor de gamle energisystemer stort set er erstattet af ny grøn energi, hvor landbruget på næsten magisk vis er begyndt markant at reducere udslippene af drivhusgasser, og hvor vi ikke længere transporterer os på samme måde og forbruger de enorme mængder ressourcer, vi gør i dag.

Det er dét billede, vi skal kunne se for os – om blot ti år.

Klimaugen, der tog sin begyndelse i fredags med de hidtil mest omfattende skolestrejker for klimaet, og som nåede klimaks mandag med generalsekretærens klimatopmøde, lukker og slukker denne fredag med en global pause for klimaet, hvor alle voksne opfordres til at følge de unges eksempel og gå i klimastrejke mellem kl. 12 og 14.

Det er også en opfordring til alle om at komme over på den rigtige side af historien, dér hvor vi erkender opgavens omfang og for alvor tager fat på den grønne omstilling.

For der er ikke et alternativ til det grønne alternativ. Enten finder vi i fællesskab de nye veje at gå og leve på som mennesker, eller også risikerer vi et truende kaos.

Vi skal derfor i gang med et enormt socialt, økonomisk og politisk eksperiment, og det er i år og de kommende ganske få år, der afgør, om menneskeheden formår at løfte opgaven. På den måde befinder vi os i år nul i en (måske) ny tid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian De Thurah

Menes der ikke, at vi befinder os i en ny tids år et?

Christian de Coninck Lucas

Nej, år nul. Som i Year Zero.

Hvis man altså accepterer at der virkelig vil begynde at ske noget nu. Det er bafre så utroligt rystende at ikke en eneste avis, videnskabs journalist eller leder prøver at undersøge hvad "State of The Art" rent faktisk er mht til energi. De skriver bare en mail til Ørsted for spørger hvad de går roder med....sådan har energi verdenen ikke fungeret siden Tesla og JP Morgan. Den verden er domineret af hemmeligheder, ekstrem våbenteknologi og såkaldte "USAPs" - Unacknowledged Special Access Programs - og det er hos skygge firmaer som SAIC,E-Systems, EG&G, Northrop og Lockheed at den slags er blevet udviklet. Og aldrig deklassificeret eller udgivet.

Derfor er vi hvor vi er. Jo før medievereden afprogrammeres til at se ovenstående som "konspirations teori", jo bedre.

Philip B. Johnsen

“Alligevel er vi stadig kun nået til den del af processen, hvor vi skal erkende og acceptere, hvor omfattende den grønne omstilling bliver og hvor hurtigt det skal gå.”

Jeg forstå ikke helt, det der skrives her!

Hvis nogen læser ovenstående, som at de menneskeskabte klimaforandringer ikke af fagkundskaben er beskrevet tydeligt, at der er manglende konsensus blandt videnskabsfolk om den bedste forhåndenværende videnskablige evidens, at beslutningstagerne venter på at få flere fakta, beslutningstager kan handle ud fra, at først nu i dag er, at vi ved som der står “Vi befinder os i en ny tids år nul”, så er det fuldstændig misforstået!

Videnskabsfolk har været ‘meget’ tydelige ‘meget’ længe om den brede videnskablige konsensus.
Handling der sikre overlevelse, for milliarder, af stort set ikke Co2 udledende mennesker, er ved at være forpasset.

Der kommer socialt opgør i kølvandet før eller siden, hvis politikere der er beslutningstagerne for dem omtalte handling, var kloge, valgte beslutningstagerne handling på advarslerne fra den samlede videnskablige fagkundskab om akut handlingskrævende menneskeskabte klimaforandringer og den der til hørende økonomiske ulighed, for ‘meget’ længe siden, men beslutningstagerne bør handle ‘NU’ hvilket vil sige ‘før’ selvom det muligvis ‘er’ for sent, under alle omstændigheder!

Det er giver ingen menig, at begynde at beskrive, hvad de menneskeskabt klimakatastrofer omtrent bliver for en størrelse ved +3˚C.

Kort kan det dog siges: der vil ikke længere, en eneste gang, blive talt om samlet set global økonomisk vækst og det vil aldrig ske igen!

Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag og sult.

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).

Link: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/24797GSDR_repo...

Flemming Berger, Jens Bryndum og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar

Hvorfor åbner Information ikke dette indlæg til alle interesserede (ikke kun abonnementer)

Hilde Casier, John Andersen, Ole Svendsen, ingemaje lange og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Jens Peter Madsen

Hvordan går det til at den danske regering uanfægtet af Klimakrisen fortsætter med etablere Baltic Pipe gasledning tværs gennem Danmark for at hjælpe Polen til at brænde mere norsk naturgas af i de næste mange år. Betyder det ikke at Danmark bliver medansvarlig for Polens manglende opfyldelse af FN Klimatopmødes krav til verdens lande - "...at statslederne kunne garantere, at deres lande mindst opfylder ét af tre krav om enten at udfase støtten til kul, olie og gas seneste i 2025; om at reducere udledningerne af CO2 med mindst 45 procent senest i 2030; eller om at øge støtten til FN’s grønne fond. Både USA, Kina og Rusland dumper alle tre målsætninger" Polen opfylder ingen af de tre krav - Gør Danmark det så, når vi finansierer at Polen kan brænde endnu mere naturgas af de næste 30 år ?? - "Baltic Pipe Nej Tak"

John Andersen, Hans Larsen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

@Philip B. Johnsen
Nej, det ville have være mere rigtigt hvis der stod: “Alligevel er vi stadig kun nået til den del af processen, hvor vi erkender og accepterer, hvor omfattende den grønne omstilling bliver og hvor hurtigt det skal gå. Men ét er som bekendt søkort at forstå osv."

Philip B. Johnsen

Faktum er at den globale opvarmning er menneskeskabt.

Faktum er at der rasles med sablerne i dag!
There has been a decline in world growth.
Citat David Lipton Acting Managin Director IMF
I dag d. 25 september 2019

David Lipton mener, afmatning af den globale samlede økonomiske vækst, til lidt over 3% global fremgang fra 4% et stort problem.

IMF ønsker bedre betingelser for acceleration af de menneskeskabte klimaforandringer, da global samlet set økonomisk vækst, er drevet af 98% energi fra afbrænding af olie, kul og gas.

Tag ikke fejl af dette!

Arne Albatros Olsen

Meget groft sagt er der 2 scenarier af disruption i vente i fremtiden.

Den ene disruption er nødvendige forandringer , der kræves for at imødegå de
værste klimaforandringer, og så den disruption, der vil kommer ,når klimaet går amok.

Den første vil sevlfølgelig gøre lidt ondt her og nu for rigtig mange, men den anden vil være dræbende og ødelægge samfundet som vi kender det, fordi at det vil nå så voldsomme diamensioner, at samfundet til den tid ikke har ressourserne til at klare det.

Så skal det være A eller B ?

@Philip B. Johnsen
“Alligevel er vi stadig kun nået til den del af processen, hvor vi skal erkende og acceptere, hvor omfattende den grønne omstilling bliver og hvor hurtigt det skal gå.”
Giver udmærket og meget præcis mening.
Du har ret i, at erkendelsen af problemet nærmest har årtier på bagen. Men det er jo først nu, at verden taler om den OMSTILLING, vi nødvendigvis må sætte i værk - hvor omfattende den skal være, hvor hurtigt den skal foregå og - ikke mindst - hvordan den skal finansieres og af hvem.

Philip B. Johnsen

@René Arestrup
Hvorfor er befolkningens ønsker for, hvad verdens ledere bør beskæfige sig med, at løse af de i hele verden mest akut handlingskrævende opgaver og det verdens ledere rent faktisk beskæftiger sig med, to helt adskilte verdner, der aldrig nogensinde mødes?

Det er overskriften der giver mening.

I den virkelige verden, hvor befolkningerne lever, modarbejder de fremmødte såkalte ledere fra nationalstaterne befolkningens interesser, med deregulering for såkaldt klimakatastrofe skabende frihandel.

Som skrevet tidligere.

There has been a decline in world growth.
Citat David Lipton Acting Managin Director IMF
I dag d. 25 september 2019

David Lipton mener, afmatning af den globale samlede økonomiske vækst, til lidt over 3% global fremgang fra 4% et stort problem.

IMF ønsker bedre betingelser for ‘acceleration’ af de menneskeskabte klimaforandringer, da global samlet set økonomisk vækst, er drevet af 98% energi fra afbrænding af olie, kul og gas.

Tag ikke fejl af dette!

@Philip B. Johnsen
Politikere gør ikke andet og mere end at forfægte synspunkter, der understøtter bestemte interesser.
'Befolkningen' er ikke en homogen størrelse, så derfor giver det ingen mening, at tale om 'befolkningens ønsker'. Og slet ikke hvis vi taler den globale befolkning.
Alle store forandringer kræver modning - tid, som vi ganske vist kun har meget lidt af, men ikke desto mindre.
Os, der mener at have set skriften på væggen, er naturligvis frustrerede over langsommeligheden og den politiske træghed, men tro mig, der er stadig milioner af mennesker for hvem grøn omstilling er en abstraktion uden mening eller betydning.

Philip B. Johnsen

@René Arestrup
Global Sustainable Development Report 2019: The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Rapporten er skrevet til beslutningstager på nationalt højeste niveau for, at kunne træffe beslutninger i ‘befolkningens interesse’ på ledelses niveau.

Tid er en vigtig faktor her, jeg kan naturligvis ikke udtale mig kvalificeret om, hvad du personlig har forstået, men der er ingen der i årevis, der er bekendt med udviklingen på national ledelses niveau, der har været i tvivl om at tiden til handling var overskredet i befolkningens interesse, for mange år siden.

Philip B. Johnsen

PS.
@René Arestrup
Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag og sult.

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Link: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/24797GSDR_repo...

@Philip B. Johnsen
Vi taler forbi hinanden.
Jeg anfægter ikke den overvældende evidens, endsige det faktum, at mange magtfulde mennesker har svigtet, rent moralsk.
Ikke desto mindre er det jo rigtigt, at vi kun står ved begyndelsen af den omstilling, der skal redde os fra katastrofen. Så derfor er der lang vej endnu. Hvis der overhovedet er en vej.