Leder

Hongkong-demonstranterne ydmyger Xi Jinping

Hongkongs befolknings desperate forsvar for deres rettigheder bør minde os alle om, at Xi Jinping og kommunistpartiets styre er en gigantisk fiasko, når det kommer til at give kineserne de frihedsrettigheder, de også burde nyde
Demonstranter i Hongkong flår et kinesisk flag i itu, og flere steder blev flaget trampet på, overmalet og brændt af. Det kan kun opfattes som en ydmygelse af præsident Xi Jinping og kommunistpartiet.

Demonstranter i Hongkong flår et kinesisk flag i itu, og flere steder blev flaget trampet på, overmalet og brændt af. Det kan kun opfattes som en ydmygelse af præsident Xi Jinping og kommunistpartiet.

Jorge Silva

Udland
24. september 2019

Soldater vil marchere snorlige ned ad Den Himmelske Freds Boulevard. Kampvogne vil buldre ad samme rute. Og jublende patrioter vil i en perfekt koreografi vifte med Kinas røde flag.

Beijing har allerede i et stykke tid været i noget nær undtagelsestilstand, mens enhver lille detalje bliver planlagt og øvet forud for militærparaden den 1. oktober, hvor 70-året for oprettelsen af Folkerepublikken skal fejres.

Intet må gå galt for præsident Xi Jinping. Showet skal være en manifestation af hans magt. Det skal vise, at han har den fuldstændige kontrol over kommunistpartiet, og at kommunistpartiet har den fulde kontrol over kineserne. Over for omverdenen skal paraden demonstrere Kinas status og magt.

Både inden og uden for grænserne skal alle høre beskeden om, at kommunistpartiet er garanten for stabilitet i Kina.

En gigantisk fiasko

2.000 km syd for hovedstaden er det tydeligt, at stabiliteten er en illusion. Her har Hongkong nu i over 100 dage været ramt af enorme og stadigt mere voldelige demokratiprotester.

Forud for den politisk yderst følsomme mærkedag er det en ydmygelse af dimensioner for Xi Jinping, når demonstranter inden for rigets grænser tramper på det kinesiske nationalflag og brænder det af, som det skete hen over weekenden, da Hongkong endnu en gang blev indhyllet i tåregas, mens kampene mellem politi og demonstranter bølgede frem og tilbage.

Ydmygelsen forstørres af, at en stor del af Hongkongs befolkning ønsker uafhængighed, og flere fremtrædende medlemmer af protestbevægelsen er begyndt at rejse rundt i verden for at få det internationale samfunds støtte. Det får kommunistpartiet til at føle, at dets suverænitet over det kinesiske territorium bliver krænket.

Det er noget nær et mirakel, at ingen endnu har mistet livet i sammenstødene i Hongkong. Politiet anklages for at gøre brug af stadigt mere voldelige metoder. Og demonstranterne kaster nu med molotovcocktails foruden sten og jernstænger. Men mod det ubøjelige autoritære kinesiske styre har de folkelige protester ikke store chancer for at lykkes.

Når Xi Jinping den 1. oktober vil stå foran sine tropper og fortælle om folkerepublikkens økonomiske fremskridt de seneste årtier, bør hongkongernes desperate forsvar for deres rettigheder minde os alle om, at Xi Jinpings og kommunistpartiets styre er en gigantisk fiasko, når det kommer til at give kineserne de frihedsrettigheder, de også burde nyde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Det såkaldte oprør i Hong Kong er initieret af kristne bevægelser i USA og studenterledere der samarbejder med den amerikanske efterretningstjeneste. Den 'frihed' de ønsker er frihed til at eje mere som private og til at genindføre vestlig kapitalisme. Respekt for Kina der klogeligt har været tilbageholdende med at bruge legitim magt overfor bøllerne.

Jens Christian Jacobsen = perfekt eksempel på en kinesisk wu mao hær i Danmark. Kilde udbedes!