Leder

Ny regering giver en pause fra Salvini

Efter et forløb, der har været svimlende kaotisk selv efter italiensk målestok, er to politiske ærkerivaler nu gået sammen i en ny regeringskoalition. Alliancen mellem Femstjernebevægelsen og PD er yderst skrøbelig, men den nye regering har allerede sejret ved at give Italien og EU en pause fra Matteo Salvini og hans hadske retorik – så længe det varer
Giuseppe Conte er kommende premierminister i Italien. Han står nu i front for et skrøbeligt samarbejde mellem to partier, som tidligere har afvist at arbejde sammen. 

Giuseppe Conte er kommende premierminister i Italien. Han står nu i front for et skrøbeligt samarbejde mellem to partier, som tidligere har afvist at arbejde sammen. 

Ciro De Luca

5. september 2019

Man skal ikke bladre mange sider tilbage i kalenderen, før man finder tidspunktet, hvor Nicola Zingaretti, lederen af Partito Democratico (PD) erklærede, at han »aldrig vil indgå i en politisk alliance med Femstjernebevægelsen«.

Og det er heller ikke mange måneder siden, at Femstjernebevægelsens leder, Luigi Di Maio, sagde, at han »kategorisk afviser enhver form for samarbejde« med PD.

Men vupti! I et træk, som har gjort alle rundtosset, har de to politiske ærkerivaler nu indgået en alliance. Den sidste betydningsfulde forhindring for en ny Femstjerne-PD-regering blev fjernet tirsdag, da femstjernemedlemmer i en intern onlineafstemning godkendte projektet.

I spidsen for regeringen vil stå premierminister Giuseppe Conte, og når præsident Sergio Mattarella har godkendt ministerholdet, vil den nye koalition blive stemt igennem i parlamentet.

For blot få uger siden stod Conte i spidsen for en regering bestående af Femstjernebevægelsen og det højrenationale parti Lega, der orienterede sig mod Putins Rusland, tordnede mod EU og førte en yderst indvandrerfjendsk politik.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • Eva Schwanenflügel
  • Steffen Gliese
Jesper Eskelund, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg kan godt se, at det kan være svært at forklare helt almindelig tankegang og væremåde i Italien for et dansk læsende publikum; men så anderledes er det nu heller ikke at finde nye politiske veje.
Lad os takke Gud for, at der nu kan komme andre boller på suppen - og det er jo en virkelig væsentlig forbrødring, der ikke alene bryder med den yderste højrefløj, men også den anløbne går-den-så-går-den-kræmmermentalitet hos Berlusconi, der på sin egen måde jo appellerer til en middelklasse universelt (vores egen afgåede statsminister falder én naturligt ind).