Leder

Den nye sag mod Trump er så belastende, at den berettiger en rigsretssag

Timingen er problematisk, grundlaget er ikke optimalt, og politisk er det særdeles farligt. Men grundlæggende er det en rigtig beslutning at indlede undersøgelse af Trump i Kongressen, som kan føre til, at han bliver afsat som præsident
Samtalen mellem Donald Trump og Ukraines præsident Zelenskij, der her ses sammen ved møde i New York 25. september, er ikke så belastende, som demokraterne kunne have håbet på.

Samtalen mellem Donald Trump og Ukraines præsident Zelenskij, der her ses sammen ved møde i New York 25. september, er ikke så belastende, som demokraterne kunne have håbet på.

Saul Loeb

26. september 2019

Denne gang har Donald Trump ikke bare overtrådt grænsen mellem det, man må som præsident, og det, man ikke må.

Nej, denne gang har han taget et gigantisk spring over på den forkerte side. Og derfor bør Kongressen indlede undersøgelser, som kan føre til, at Trump bliver afsat som præsident.

Det sagde den forhenværende republikanske kampagneleder Mike Murphy i sin podcast Hacks on Tap efter afsløringerne fredag i Wall Street Journal af, at Donald Trump i en telefonsamtale skulle have opfordret Ukraines nyvalgte præsident, Volodimir Zelenskij, til at genåbne en undersøgelse af en sag, som kunne belaste demokraten Joe Biden. 

Rigtig mange demokrater og de få republikanere, der som Murphy er Trump-kritikere, har ment det samme: Denne sag er så belastende for præsidenten, at Kongressen belaster sig selv, hvis den ikke bruger sine beføjelser til at åbne en sag mod ham.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Dorte Sørensen
  • Morten Wieth
Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Dorte Sørensen og Morten Wieth anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det kunne gå hen og blive endnu bedre end en ny sensationel sæson af Breaking Bad eller hvad der nu er ens ynglings...

Udover en korrupt kultur i Washington, lobbyister overalt, donorpenge overalt, vennetjenester og hvad har vi, vil komme frem i lyset og blive målt og vejet. Kan vi se frem til følgende:

Røvhullet Trump vil få sit liv som would-be Gangster-præsident undersøgt. Dumme Biden vil få sit liv med magt undersøgt - både hjemme i USA og ude i verden. Pelosi's liv, desværre nok ikke som demokraternes donor Queen, men som elendig politiker vil fremgå tydeligere og tydeligere. Rudy Giuliani's ordsalat og gangstermanerer vil komme for dagen. Og da Trump også fik Attorney General William Barr fedtet ind i sin samtale med Zelenskij, kan han også komme for en rigsret. Trump-siden vil helt sikkert hive Hillary Clinton's donorpenge og emails frem. Og mon ikke Anthony Weiner vil tage nogle nye "billeder".......

Så kom nu Pelosi!

Arne Albatros Olsen, Flemming Berger, Hanne Utoft, John Andersen, Michael Waterstradt og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

I P1-morgen mente Niels Bjerre Poulsen fra Syddansk Universitet, at det på sin vis er værre end Watergate, da det inddrager en fremmed magt.

Arne Albatros Olsen, Nette Skov, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

Sagen er potentielt mindst ligeså skadelig for Joe Biden hvis fordrukne og uduelige søn fik $80,000 om måneden for at sidde i bestyrelsen i et ukrainsk gasselskab. Selvom Joe ikke - som Trump hævder - forsøgte at manipulere med den ukrainske anklagemyndighed, så stinker sagen af at familien Biden udnyttede far Joe's vicepræsidentembede til personlig vinding.

Republikanerne er vant til lidt af hvert - og jeg tror faktisk de fleste er villige til at tilgive Trump hans telefonopkald til Kiev. Mit bedste bud er dermed at Joe Biden meget vel kan vær færdig som præsidentkandidat - hvilket muligvis er til fordel for demokraterne for Elizabeth Warren virker virkelig som en stærkere kandidat.

Michael Waterstradt

Warren er IKKE en progressiv kandidat, og tager sig betalt af "dark money", som de fleste i Washington. Biden er stadigvæk (af uransaglige årsager) front-runner for Demokraterne, men Warren er nu ved at blive sat i position som kandidat af de kooperative medier. Alle meningsmålinger viser at majoriteten af amerikanere ønsker statsfinansieret sundhedsvæsen og uddannelsessystem samt tilbagetrækning af soldater fra de 7-8 interventionkrige, som USA er involveret i.
Hverken Warren eller Biden vil opfylde de ovenstående krav, derfor er risikoen stor for at Trump genvælges som en vredesreaktion fra befolkningen. Hvis USA skal fremstå som et demokrati, som varetager flertallet af befolkningens ønsker, er Sanders den eneste reelle kandidat.
Så jeg tror, at hvis den amerikanske befolknings ønsker skal opfyldes må Sanders vælges; og hvis storkapitalens ønsker skal opfyldes kan alle andre reelle kandidater vælges som fremtidig præsident.

Lars Løfgren, Flemming Berger, Hanne Utoft, Jan Jensen og Niels Østergård anbefalede denne kommentar

Apropos rigsretssager

Nixon sendte 10.000-vis af bombefly ind over totalt forsvarsløse mennesker i Vietnam, Cambodia og Laos - med bomber, med napalm, med afløvningspulveret Agent Orange. Millioner blev dræbt. Han indsatte diktatorer op og ned af Mellem- og Sydammerika.

Desværre var det Watergate som fældede Nixon. Et simpelt indbrud og et cover-up mod den anden politiske elite i Washington.

Arne Albatros Olsen, Anders Skot-Hansen, Hanne Utoft, John Andersen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Måske i småtingsafdelingen, men alligevel: det er sproglig dovenskab at lade de evindelige angliscimser glide bevidstløst ind i sproget. På dansk hedder det At berettige TIL.....

På samme vis kan meget få journalister efterhånden kende forskel på Da og Når. For at slippe for at for at tage stilling, bruges bare Når i en lind strøm. Fx Når du hørte sangen sidste år, hvad tænkte du så...
Behøver jeg nævne, at man på engelsk bruger When i begge tilfælde.

Jamen, det her bliver bedre og bedre. Pludselig dukker Rick Perry's navn op. Energiminister Rick Perry. Han blev tidligere på året åbenbart sendt til stakkels Zelenskij's indtrædelsescermoni istedet for vicepræsident Pence. Fantastisk. Det er langt tid siden man har hør fra Perry. Han stillede op mod Trump og de andre republikanske præsidentkandidater....og selv om han er lidt svagt-fattelig stillede han, til alles chok, op med nye smart-briller. Han holdt ikke en uge. Han kunne ikke huske hvilke ministerier han selv ville lukke. Ups. Nu mangler vi bare republikaneren Herman Cain, så er der fuld plade mht. orginaler i dette show. Tryk på rigsretsknappen Pelosi!

John Andersen, Flemming Berger og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar