Leder

Østtysk avantgarde: AfD får historisk stærke resultater, men holdes heldigvis fra magten

AfD opnår uhyre stærke resultater i Østtyskland og cementerer den »europæiske normalisering« af det engang så politisk stabile Tyskland
Alternative für Deutschland har netop opnået flotte valgresultater ved delstatsvalgene i Østtyskland. Her ses Andreas Kalbitz, som var spidskandidat for AfD i delstatsvalget i Brandenburg, og som Information tidligere har skrevet om.

Alternative für Deutschland har netop opnået flotte valgresultater ved delstatsvalgene i Østtyskland. Her ses Andreas Kalbitz, som var spidskandidat for AfD i delstatsvalget i Brandenburg, og som Information tidligere har skrevet om.

Martin Müller

2. september 2019

Den symbolske katastrofe så ifølge prognoserne søndag aften ud til at være afværget: Ved delstatsvalgene i Østtyskland havnede AfD lige bag CDU i Sachsen og lige i hælene på SPD i Brandenburg – de to delstater, som regeringspartierne har ledet siden genforeningen i 1990.

Men sikke resultater til AfD: Cirka 28 pct. i Sachsen og næsten en fordobling til 24,5 pct. i Brandenburg.

Dermed er festen slut for de gamle »vesttyske« folkepartier i de to ellers politisk stabile delstater i øst. Efter historisk dårlige resultater står de nu foran komplicerede regeringsdannelser uden om AfD.

Det vil styrke AfD som protestparti mod »systempartierne«. Men de øvrige partier vil få lang snor.

I den østtyske befolkning er flertallet nemlig ikke højreradikale tosser, men oplyste borgere, der forstår, at AfD’s racistiske folkeideologi, klimafornægtelse og autokratiske tendenser er uforenelig med både globaliseringen, det liberale demokrati og en progressiv politik.

Argumentet om at lukke AfD ind i magtfolden for at udstille deres inkompetence holder derfor ikke.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pietro Cini
  • Erik Karlsen
  • Steffen Gliese
  • Eva Schwanenflügel
Pietro Cini, Erik Karlsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu