Leder

Pensionskassernes grønne investeringer er gode. Men de skal også stoppe med at investere sort

Den grønne omstilling kommer til at blive dyr, og i det lys er det en rigtig glædelig melding, de danske pensionskasser kommer med fra klimatopmødet. Men der er skår i glæden, for kasserne har fortsat mange milliarder investeret i olie og gas
Selv om det på sigt er en rigtig god forretning at stille om, så fordrer det penge op af lommen på kort sigt: Store investeringer i grøn energiproduktion og -infrastruktur, i energieffektivisering, klimavenlige transportmidler, ændret landbrugs- og fødevareproduktion, boligisolering m.m. På globalt plan vurderer FN’s klimapanel IPCC, at alene omstilling af energisystemet fordrer fremtidige investeringer på 2.400 milliarder dollar – 16.300 mia. kr. – årligt.

Selv om det på sigt er en rigtig god forretning at stille om, så fordrer det penge op af lommen på kort sigt: Store investeringer i grøn energiproduktion og -infrastruktur, i energieffektivisering, klimavenlige transportmidler, ændret landbrugs- og fødevareproduktion, boligisolering m.m. På globalt plan vurderer FN’s klimapanel IPCC, at alene omstilling af energisystemet fordrer fremtidige investeringer på 2.400 milliarder dollar – 16.300 mia. kr. – årligt.

John Randeris

Udland
24. september 2019

På lang sigt bliver det billigt at gennemføre den grønne omstilling. Det vil sige billigere end at lade være. Allerede i dag indebærer klimaændringerne store omkostninger for samfundet i form af tab efter oversvømmelser, orkaner, tørke og andre ekstreme vejrfænomener.

Men selv om det på sigt er en rigtig god forretning at stille om, så fordrer det penge op af lommen på kort sigt. Store investeringer i grøn energiproduktion og -infrastruktur, i energieffektivisering, klimavenlige transportmidler, ændret landbrugs- og fødevareproduktion, boligisolering m.m. På globalt plan vurderer FN’s klimapanel IPCC, at alene omstilling af energisystemet fordrer fremtidige investeringer på 2.400 milliarder dollar – 16.300 mia. kr. – årligt.

Det koster samtidig penge at etablere den beskyttelse mod det vilde klima, som er blevet nødvendig, fordi vi er kommet alt for sent i gang med at bremse udledningerne af CO2 og andre drivhusgasser. FN’s Miljøprogram UNEP vurderer, at blot udgifterne til ulandenes tilpasning til de klimaændringer, der er indtruffet eller på vej, fra 2030 kan andrage 140-300 milliarder dollar årligt, svarende til 950-2.000 mia. kr.

Med et sådant massivt investeringsbehov de kommende år er det en rigtig god nyhed, den danske pensionsbranche har leveret fra FN’s klimatopmøde i New York: Som supplement til det, vi danskere skal yde via skatter og afgifter for at finansiere omstillingen, vil pensionskasserne investere 350 milliarder af vore pensionskroner i grøn omstilling de kommende ti år – oven i de ca. 126 mia., selskaberne allerede investerer i omstillingen.

Det fremgår ikke, hvor meget selskaberne vil investere i den hjemlige omstilling, og hvor meget de vil investere internationalt, herunder i ulande. Det vil for pensionskasserne sikkert være centralt, hvor der er størst sikkerhed for afkast – for klimaet er det vigtigste, hvor man får mest CO2-reduktion for pengene.

»Klimaudfordringerne er at betragte som denne generations månelanding. Om ikke endnu større. Det forpligter en samlet pensionskasse til at gå forrest,« sagde i New York Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark og næstformand i brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Pesionsmidler til det grønne

De danske pensionsselskabers udspil er blot ét signal fra FN-mødet om det afgørende skift, der er på vej i institutionelle investorers grønne engagement. En koalition kaldet The Investor Agenda af 515 sådanne investorer med samlede værdier for 35 billioner dollar appellerer fra New York til verdens regeringer om at udfase brugen af kul, sætte en pris på CO2-udledning, stoppe subsidier til fossil energi og skærpe de nationale klimamål under Parisaftalen.

En rapport offentliggjort af investorkoalitionen fortæller, at godt 1.000 institutionelle investorer til dato har valgt at skille sig af med aktier i fossile energiselskaber.

Dette er et vigtigt parameter at holde øje med, når man skal bedømme de danske pensionsselskabers udspil. For klimaet er det afgørende, hvor hurtigt brugen af fossil energi stopper, og derfor er det ikke nok, at selskaberne investerer i grønne løsninger – hvis de samtidig fortsætter med at understøtte den sorte energi ved at hælde pensionskundernes penge i fossile energiselskaber og deres fortsatte olieeftersøgning, er de med til at forhale løsningen og øge regningen til samfundet og kommende generationer. Produktion og afbrænding af sort energi kan endnu give afkast til pensionsselskaberne, men det koster samfundet dyrt i form af klimaskader.

Ud fra den erkendelse har Magistrenes og Psykologernes Pensionskasse, MP Pension, besluttet at sælge alle sine aktier i olie inden udgangen af næste år, Lægernes Pensionskasse har bl.a. ekskluderet olieselskaberne BP og ExxonMobil på grund af »manglende omstillingsvilje«, mens f.eks. PensionDanmark fastholder over en halv milliard kr. i Exxon og Shell foruden aktier i et dusin andre olieselskaber i troen på, at man ved ’aktivt ejerskab’ kan påvirke selskaberne i grøn retning.

Sammenlagt havde de 17 største danske pensionskasser investeringer i olie og gas for 16 mia. kr., da Information i foråret kortlagde investeringerne.

Så længe det er billedet, er det svært helt at overgive sig til glæden over meldingen fra New York om, at flere af vores opsparede pensionsmidler skal gå til det grønne.

Tjek din egen pensionskasses investeringer her:

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Med de taler der holdes af danske politikere og pensionsselskaber i New York i disse dage, må det blive en nem beslutning, at stoppe søgen og udvinding af olie og gas i den danske del af Nordsøen.
Eller er det bare fine ord uden handling bag?

Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Thomas Tanghus og Agnete La Cour anbefalede denne kommentar

Jørgen Steen Nielsen skriver: "Magistrenes og Psykologernes Pensionskasse, MP Pension, (har) besluttet at sælge alle sine aktier i olie inden udgangen af næste år". Vigtigt er det, at den beslutning blev taget af MP Pensions medlemmer på generalforsamlingen i år! Flere pensionskasser har medlemsdemokrati, og her er det jo op til medlemmerne at stille grønne forslag og møde op til generalforsamlingerne for at stemme for egne eller andres grønne forslag, eller - i tilfælde af pensionskasser med indirekte demokrati - stemme på grønne delegerede. Hermed en opfordring - - -

Morten Lind, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Pensionskasser burde afskaffes, da de er en politisk faktor i kraft af deres enorme pengeophobning.
Som pensionskunde kan man blive involveret i investeringer, der går lige modsat ens interesser. De seneste afsløringer viser, at man egentlig investerer i sin egen død uden at vide det.
Pension er et umoralsk system.

Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

> Pension er et umoralsk system.

Private pensionskasser er et socialt og ligestillingsmæssigt skævvridende system, som får for stor økonomisk magt.

Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Niels-Simon Larsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Da jeg blev ansat i Folkeskolen, fik jeg to år på prøve, inden jeg blev tjenestemand med pension. Jeg skænkede det ikke en tanke og regnede ikke med, at jeg blev så gammel.
I dag har man pensionsrådgivere og formueplejere. Det er helt perverst, som man sikrer sin alderdom.
Der er mennesker, der gør en masse godt for andre, men ikke tænker strategisk. De må nøjes med den røgne folkepension. Her har vi det igen, det er dumt ikke at være et dumt svin.

Morten Lind, Agnete La Cour, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Men er det ikke en mulighed, at medlemmerne, vælgerne og politikerne transformerer pensionskasserne, så de bliver en positiv og magtfuld faktor i den grønne omstilling? Vi er der selvfølgelig ikke endnu.

Niels-Simon Larsen

Vi kommer fra en folkehjemskultur, hvor ‘den gode stat’ udførte folkets vilje.
Nu er vi i privatiseringens periode, og hvergang man skal gøre noget godt, skal man gå tiggergang til fondene.
ATP kan man godt sige er folkets, men hvormange ‘føler’ det? Det er ligesom med Arla, der er et andelsforetagende, men hvor mange føler dét?
Det er de folkevalgte politikere, der skal have magt, ikke pensionsselskaberne. Og så ved jeg godt, at nogle siger, at de er demokratiske, ja, det kan godt være. I øvrigt er det demokratierne, der bidrager godt til naturens ødelæggelse.

Niels-Simon Larsen

Vi kommer fra en folkehjemskultur, hvor ‘den gode stat’ udførte folkets vilje.
Nu er vi i privatiseringens periode, og hvergang man skal gøre noget godt, skal man gå tiggergang til fondene.
ATP kan man godt sige er folkets, men hvormange ‘føler’ det? Det er ligesom med Arla, der er et andelsforetagende, men hvor mange føler dét?
Det er de folkevalgte politikere, der skal have magt, ikke pensionsselskaberne. Og så ved jeg godt, at nogle siger, at de er demokratiske, ja, det kan godt være. I øvrigt er det demokratierne, der bidrager godt til naturens ødelæggelse.