Leder

Pensionskassernes grønne investeringer er gode. Men de skal også stoppe med at investere sort

Den grønne omstilling kommer til at blive dyr, og i det lys er det en rigtig glædelig melding, de danske pensionskasser kommer med fra klimatopmødet. Men der er skår i glæden, for kasserne har fortsat mange milliarder investeret i olie og gas
Selv om det på sigt er en rigtig god forretning at stille om, så fordrer det penge op af lommen på kort sigt: Store investeringer i grøn energiproduktion og -infrastruktur, i energieffektivisering, klimavenlige transportmidler, ændret landbrugs- og fødevareproduktion, boligisolering m.m. På globalt plan vurderer FN’s klimapanel IPCC, at alene omstilling af energisystemet fordrer fremtidige investeringer på 2.400 milliarder dollar – 16.300 mia. kr. – årligt.

Selv om det på sigt er en rigtig god forretning at stille om, så fordrer det penge op af lommen på kort sigt: Store investeringer i grøn energiproduktion og -infrastruktur, i energieffektivisering, klimavenlige transportmidler, ændret landbrugs- og fødevareproduktion, boligisolering m.m. På globalt plan vurderer FN’s klimapanel IPCC, at alene omstilling af energisystemet fordrer fremtidige investeringer på 2.400 milliarder dollar – 16.300 mia. kr. – årligt.

John Randeris

24. september 2019

På lang sigt bliver det billigt at gennemføre den grønne omstilling. Det vil sige billigere end at lade være. Allerede i dag indebærer klimaændringerne store omkostninger for samfundet i form af tab efter oversvømmelser, orkaner, tørke og andre ekstreme vejrfænomener.

Men selv om det på sigt er en rigtig god forretning at stille om, så fordrer det penge op af lommen på kort sigt. Store investeringer i grøn energiproduktion og -infrastruktur, i energieffektivisering, klimavenlige transportmidler, ændret landbrugs- og fødevareproduktion, boligisolering m.m. På globalt plan vurderer FN’s klimapanel IPCC, at alene omstilling af energisystemet fordrer fremtidige investeringer på 2.400 milliarder dollar – 16.300 mia. kr. – årligt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Morten Lind
 • Tom Andreæ
 • Eva Schwanenflügel
 • Ole Frank
 • Thomas Tanghus
 • Kurt Nielsen
 • Poul Erik Riis
 • Niels-Simon Larsen
 • Agnete La Cour
 • Anker Heegaard
 • Torben K L Jensen
Morten Lind, Tom Andreæ, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Thomas Tanghus, Kurt Nielsen, Poul Erik Riis, Niels-Simon Larsen, Agnete La Cour, Anker Heegaard og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Med de taler der holdes af danske politikere og pensionsselskaber i New York i disse dage, må det blive en nem beslutning, at stoppe søgen og udvinding af olie og gas i den danske del af Nordsøen.
Eller er det bare fine ord uden handling bag?

Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Thomas Tanghus og Agnete La Cour anbefalede denne kommentar

Jørgen Steen Nielsen skriver: "Magistrenes og Psykologernes Pensionskasse, MP Pension, (har) besluttet at sælge alle sine aktier i olie inden udgangen af næste år". Vigtigt er det, at den beslutning blev taget af MP Pensions medlemmer på generalforsamlingen i år! Flere pensionskasser har medlemsdemokrati, og her er det jo op til medlemmerne at stille grønne forslag og møde op til generalforsamlingerne for at stemme for egne eller andres grønne forslag, eller - i tilfælde af pensionskasser med indirekte demokrati - stemme på grønne delegerede. Hermed en opfordring - - -

Morten Lind, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Pensionskasser burde afskaffes, da de er en politisk faktor i kraft af deres enorme pengeophobning.
Som pensionskunde kan man blive involveret i investeringer, der går lige modsat ens interesser. De seneste afsløringer viser, at man egentlig investerer i sin egen død uden at vide det.
Pension er et umoralsk system.

Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

> Pension er et umoralsk system.

Private pensionskasser er et socialt og ligestillingsmæssigt skævvridende system, som får for stor økonomisk magt.

Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Niels-Simon Larsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Da jeg blev ansat i Folkeskolen, fik jeg to år på prøve, inden jeg blev tjenestemand med pension. Jeg skænkede det ikke en tanke og regnede ikke med, at jeg blev så gammel.
I dag har man pensionsrådgivere og formueplejere. Det er helt perverst, som man sikrer sin alderdom.
Der er mennesker, der gør en masse godt for andre, men ikke tænker strategisk. De må nøjes med den røgne folkepension. Her har vi det igen, det er dumt ikke at være et dumt svin.

Morten Lind, Agnete La Cour, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Men er det ikke en mulighed, at medlemmerne, vælgerne og politikerne transformerer pensionskasserne, så de bliver en positiv og magtfuld faktor i den grønne omstilling? Vi er der selvfølgelig ikke endnu.

Niels-Simon Larsen

Vi kommer fra en folkehjemskultur, hvor ‘den gode stat’ udførte folkets vilje.
Nu er vi i privatiseringens periode, og hvergang man skal gøre noget godt, skal man gå tiggergang til fondene.
ATP kan man godt sige er folkets, men hvormange ‘føler’ det? Det er ligesom med Arla, der er et andelsforetagende, men hvor mange føler dét?
Det er de folkevalgte politikere, der skal have magt, ikke pensionsselskaberne. Og så ved jeg godt, at nogle siger, at de er demokratiske, ja, det kan godt være. I øvrigt er det demokratierne, der bidrager godt til naturens ødelæggelse.

Niels-Simon Larsen

Vi kommer fra en folkehjemskultur, hvor ‘den gode stat’ udførte folkets vilje.
Nu er vi i privatiseringens periode, og hvergang man skal gøre noget godt, skal man gå tiggergang til fondene.
ATP kan man godt sige er folkets, men hvormange ‘føler’ det? Det er ligesom med Arla, der er et andelsforetagende, men hvor mange føler dét?
Det er de folkevalgte politikere, der skal have magt, ikke pensionsselskaberne. Og så ved jeg godt, at nogle siger, at de er demokratiske, ja, det kan godt være. I øvrigt er det demokratierne, der bidrager godt til naturens ødelæggelse.