Leder

Vi har set grænsen for Putins magt

Oppositionen har vundet en sjælden sejr ved de russiske lokalvalg. Den har ikke vundet nogen nævneværdig politisk indflydelse, den har ikke skabt opbakning til et nyt politisk projekt, og den har ikke sat en stopper for politisk undertrykkelse i Rusland. Men den har vist, at Putins magt over Rusland ikke er uendelig
Oppositionsleder Aleksej Navalnij var ikke selv på valg. I stedet stod han bag et taktisk stemmesystem, Stem Klogt, der guidede folk til at stemme på de oppositionskandidater – uanset politisk retning – der havde størst chance for at slå kandidaten fra Forenet Rusland i den enkelte valgkreds. På den måde blev alle utilfredse stemmer kanaliseret i samme retning for at maksimere effekten af proteststemmerne.

Oppositionsleder Aleksej Navalnij var ikke selv på valg. I stedet stod han bag et taktisk stemmesystem, Stem Klogt, der guidede folk til at stemme på de oppositionskandidater – uanset politisk retning – der havde størst chance for at slå kandidaten fra Forenet Rusland i den enkelte valgkreds. På den måde blev alle utilfredse stemmer kanaliseret i samme retning for at maksimere effekten af proteststemmerne.

Gleb Schelkunov

10. september 2019

Vladimir Putin har netop rundet 20 år ved magten, og søndagens stedvist dårlige valgresultater for magtpartiet Forenet Rusland er hverken hans første eller hans største krise. Men den demokratiske udfordring af de etablerede magthavere, som vi nu har set på tværs af hele Rusland, skriver sig ind i en tendens, som utvivlsomt må bekymre præsidenten.

Nok har russerne gennem de seneste årtier affundet sig med Putins særlige form for ’suverænt demokrati’. Det har sat behovet for stabilitet over borgernes frihedsrettigheder og dyrket myten om, at et land med ni tidszoner og mindst lige så mange ydre fjender har brug for en stærk mand i spidsen for at skabe samling og retning. Men russerne har nu også vist, at der er grænse for, hvad de vil finde sig i, hvis staten og de lokale myndigheder ikke formår at løse de problemer, de selv oplever i dagligdagen. Og de har vist, at der selv i en autoritær stat som Putins Rusland er en grænse for magtens evne til at undertrykke sine modstandere.

I protesternes centrum, Moskva, er Forenet Rusland gået fra 40 til 25 pladser i det 45 sæder store byråd. Blandt andet tabte den lokale partileder Andrej Metelski sin kreds.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer