Leder

Den antisemitiske terrorist fra Halle var ikke bare en ensom onlineulv

Onsdagens terrorangreb understreger, at Tyskland har et problem med militant højreekstremisme og antisemitisme, og at verden har et problem med hvide, mandlige onlineulve, der er parat til at gøre hvad som helst i deres kamp mod den højreradikale vrangforestilling om »befolkningsudskiftningen«
Her ses sørgende, som lægger blomster og lys ved synagogen i Halle dagen efter det antisemitiske skyderi.

Her ses sørgende, som lægger blomster og lys ved synagogen i Halle dagen efter det antisemitiske skyderi.

Ronny Hartmann

Udland
11. oktober 2019

En svært bevæbnet højreradikal østtysker angriber en lokal synagoge under den jødiske Yom Kippur-fest, der har tilgivelse som en central bestanddel.

Der kan næppe pakkes mange flere symboler ind i et enkelt terrorangreb, som vi så det i østtyske Halle onsdag – trods den tyske grundsætning om, at der aldrig mere må ske antisemitisk vold på tysk jord.

Det gør der skræmmende ofte, og Halle vil næppe være sidste gang.

Det afspejler nemlig en generel stigning i antallet af antisemitiske overgreb. Det afspejler et problem med militante tyske højreekstremister, der siden genforeningen i 1990 har myrdet op mod 200 mennesker. Og det afspejler, at den aggressive offerideologi i den paranoide forestilling om »den store befolkningsudskiftning« har gnavet sig ind på højrefløjen.

Selv om vi burde ignorere gerningsmanden, den 27-årige Stephan B, som den »taber« han åbent betegnede sig selv som før angrebet, bliver vi nødt til at dykke ind i hans univers for at forstå rækkevidden.

Hans angreb ligner en kopi af Pittsburgh i 2018, hvor en gerningsmand brutalt dræbte 11 jøder i en synagoge, og af Christchurch i marts, hvor 51 muslimer blev skudt i en moské under løbende livedækning med head cam.

At den kampklædte Stephan B. slet ikke kom ind i synagogen i Halle, skyldes ikke politiet, som til Det Jødiske Centralråds berettigede kritik slet ikke var til stede, men derimod at døren var låst under ceremonien. En nødvendig forholdsregel, vi dårligt kan forestille os i en kirke.

I sin maskuline frustration skød Stephan B. derfor to vilkårlige forbipasserende, før han måtte indse, at hans udstyr ikke kunne levere den forfærdelige nedslagtning, han havde planlagt i synagogen.

Vi ved det, for også Stephan B. foretog sit terrorangreb med livedækning og kamera. Ifølge platformen Twitch, som er ejet af Amazon, blev angrebet, mordene og hans ideologiske rablerier (på engelsk) kun set og hørt af fem personer live. Men i de følgende timer så 2.200 mennesker optagelserne, der nu er slettet fra Twitch, men som for længst skal være dukket op på andre platforme.

At Stephan B. kun er nået ud til en begrænset boble af højreradikale og antisemitiske onlinekrigere, er en ringe trøst. For forklaringen bag hans mission er nærmest lige så pervers som handlingen i sig selv.

I bilen på vej til angrebet benægtede han først Holocaust, for derefter at fortælle sit publikum, at »feminismen er årsagen til nedgangen i fødselsraterne, som fungerer som skalkeskjul for indvandringen. Men roden til alle disse problemer er jøden (…)«

En »fugleklat i den tusindårige tyske historie«

Denne globale sammensværgelse kan man kalde rablende gal. Men man kan også påpege, at antisemitismen blot kobles sammen med hadet til ligestillede kvinder, fremmede og mindretal – og forestillingen om en orkestreret udskiftning af den oprindelige europæiske befolkning.

Alt sammen et angreb på Stephan B. og hans White Supremacy, som »jøden« (i ental) står bag.

Angrebet har atter sat gang i den tyske debat om antisemitismen, der har århundrededybe rødder som først kristen antijudaisme og senere som racistisk antisemitisme.

Selv efter Anden Verdenskrig florerede grov antisemitisk propaganda i årtier, før Tyskland for alvor konfronterede sig selv med Holocaust og antisemitismen, som selv siden da er dukket op i form af flere brandangreb på tyske synagoger.

Siden årtusindskiftet har der været en stigende tendens til antisemitiske overgreb og stærkt antisemitiske ytringer på nettet – langt oftest fra den yderste højrefløj. Torsdag tillod Joachim Herrmann fra bayerske CSU sig derfor at pege på AfD og partiets mest rabiate topfigur, Björn Höcke, som en af »de åndelige brandstiftere, der atter spreder antisemitisme i vores land«.

Herrmann kunne med sindsro også have nævnt partileder Gauland, der ser Holocaust som en »fugleklat i den tusindårige tyske historie«.

For som avisen Die Zeit rammende har påpeget, distancerer den yderste højrefløj sig flittigt fra antisemitismen, ja, i kraft af den patologisk antisemitiske muslim som modfigur gør den sig ligefrem til jødernes forsvarer. Men højrepopulisterne kan ikke vaske hænder i importeret antisemitisme eller frasige sig ethvert ansvar.

Stephan B. brugte netop den yderste højrefløjs argumenter og fortællinger om »befolkningsudskiftningen«, og i sin absurde sammensætning af sit fjendebillede satte han offerprincippet øverst: Hvide taber, du må forsvare dig selv og din potentielle overlegenhed.

Angrebet i Halle var således endnu en advarsel om, at onlineulvene, der i deres paranoide kamp mod »befolkningsudskiftningen« er villige til alt, findes i kød og blod derude. Det er skræmmende. For de er måske ensomme, men de er ikke alene – hverken i deres onlinefora eller politisk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

At man starter artiklen med at nævne at det var en østtysker og ikke bare en tysker, giver mig med det sammen et dårlig smag i munden.
Da Walther Lübcke blev skudt i Kassel, var der heller ingen der havde brug for at understrege, at det var en højreekstremistisk vesttysker.
At dele af det tidligere DDR, især Sachsen, har et problem med Neonazister, er ikke en nyhed.
Men så længe journalister igen og igen har brug for at skelne mellem øst og vest, sker der et splittelse i det tyske samfund, som ikke er produktiv. Genforeningen skete for snart 30 år siden.
Højreekstremisme er et fælles tysk problem som man burde stå sammen imod.

David Zennaro, Achim K. Holzmüller, Dennis Tomsen, Hans Aagaard, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Erik Karlsen, Steffen Gliese og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men det hele stammer fra den liberalistiske verdensopfattelse, der ser menneskelivet som en konkurrence, hvor der udpeges vindere og tabere.

Carsten Wienholtz, David Zennaro og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

@Eric Philipp
Godt observeret - marginalisering fører for nogle også til racisme. Dert samme gør fattigdom og arbejdsløshed - og så peger man på andre for at beskylde dem.

Men antisemitismen har en lang og brutal historie i Europa. Og den viser sine tænder igen, nu hvor det er blevet "mindre grimt" at pege fingre og svine andre kulturer og religioner til i medierne.

Eric Philipp, David Zennaro, Ole Frank, Kim Folke Knudsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det er en øjenåbner for det politiske establissement i Tyskland med dette seneste modbydelige attentat på jøderne. Hele opsætningen minder om Anders Breiviks ugerninger i Oslo og på Utøya og på det tilsvarende attentat mod en moske i Christchurch i New Zealand.

Det var tilfældigheder, som denne gang gjorde at terrorforsøget ikke udartede sig til en massakre på jødiske medborgere. En dør der ikke kunne brydes op, et skydevåben som ikke fungerede optimalt og en terrorist, der blev mere og mere desperat over forløbet af hans ugerning.

Jeg mener, at der er tydelige tegn på, at der ikke er tale om enlige ulve, selvom de umiddelbart selv ser ud som enlige terrorister. Deres adgang til våben og produktion af egne våben, samt deres profilering på internettet og i de sociale medier peger på et nationalsocialistisk netværk, der søger at destabilisere demokratierne i mange lande i Europa. Netværket er formentligt også tilstede i Danmark. I Sverige tyder meget på, at netværket er endnu mere formaliseret og udbygget end i Danmark.

Jeg er helt enig med Eric i, at det er en afsporing at omtale Stefan F, som østtysker. Der eksisterer ikke den folkegruppe mere og den har aldrig eksisteret. Østtyskland var reelt en lydstat, et aftryk af den russiske besættelse af Tyskland efter 1945. Denne besættelse blev først afsluttet i begyndelsen af 1990´erne efter Murens fald og genforeningen.

Det tyske folk er tyskere: ikke østtyskere eller vesttyskere eller nordtyskere eller sydtyskere.

Den før kommunistiske stat Østtyskland er ikke det historiske Østtyskland men Mittel Deutschland. Det historiske Østtyskland er de tabte provinser, Pommern, Schlesien, Ostpreussen og Danzig, som efter 1945 blev besat etnisk udrenset og de facto indlemmet i Polen. En konsekvens af den barbariske krig, som det nationalsocialistiske Tyskland først førte overfor Polen ved at forsøge at udslette det polske folk og efterfølgende den ligeså barbariske krig overfor Sovjetunionen. Josef Stalin drog konsekvensen af den uhyrlige krig og forskød Polen mod vest medens de tyske østområder blev indlemmet og brutalt etnisk udrenset. I dag er Das Wahre Ost Deutschland de tabte provinser, som ligger hinsides Oder Neisse grænsen. Provinser ligesom vi i Danmark faktisk har et Øst Danmark, som engang før 1658 lå øst for Øresund, Skåne, Halland, Blekinge, og Bornholm, øen der til sidst kæmpede sig tilbage til Kongeriget. Her var der for øvrigt tale om en i middelalderen meget brutal etnisk udrensning af dansk kultur og sindelag udøvet af de svenske konger og tropper i perioden 1660-1814.

Ikke at jeg er tilhænger af at grænsen skal flyttes tilbage til 1937 grænserne, for det er helt umuligt i dag. Polen er flyttet vestover det er et faktum, som ikke kan ændres. Fred og samhørighed må råde mellem det polske og det tyske folk ikke ny revanchisme.

Men tilbage til nutidens problem antisemitismen i Tyskland. Den er desværre historisk rodfæstet. Martin Luther var ude med skrifter, som forhånede jøderne. Antisemitismen var der i forvejen men Adolf Hitler fik løftet denne antiparti overfor et religiøst mindretal op i et vanvid af forfølgelse og folkemord, som næsten aldrig er set før. At det kunne lade sig gøre nærmest uantastet i en europæisk nation som Tyskland er og bliver helt ufatteligt. En ufattelig skamplet på tysk historie det sorteste kapitel i tyskernes historie.

Det var drevet frem af demagogien om, at kommunister, og jøder, samt antimilitarister stod sammen i et komplot mod den tyske hær, da Kejserriget og den tyske krigsmaskine måtte give op i November måned 1918. De krigstrætte matroser, som gjorde oprør i den tyske flåde og banede vejen for fredsslutningen blev i den nationalsocialistiske løgnefortælling til en del af denne konspiration: Jøder, kommunister og antimilitarister, der ville ødelægge den tyske nation indefra dolke den bagfra. Dolkestødslegenden. De tyske generaler fra kejsertiden levede højt på at skabe denne løgn og lod sig forlede til sympati overfor NSDAP. Der var nærmest en reel ond sammensværgelse og alliance mellem dem som ønskede Tyskland genoprustet dele af det tyske militær og den tyske storindustri og Nationalsocialisterne. Den alliance bragte Adolf Hitler til magten i den 30 Januar 1933. NSDAP fik ved det sidste frie valg 6. November 1932 33,1% af stemmerne, der var ikke noget absolut flertal for NSDAP, men de andre partier specielt SPD og KPD stod ikke sammen mod den nationalsocialistiske fare men bekæmpede i stedet hinanden. Det parlamentariske system i Weimar Republikken var reelt på sammenbruddets rand tynget af økonomisk krise og massive sociale problemer i datidens Tyskland.

Kilde Wikipedia DE Reichtagswahl 6. November 1932:
https://de.wikipedia.org/wiki/Reichstagswahl_November_1932

Efter krigen 1945 forsvandt Nationalsocialismens symboler men ideologien den ville det tage generationer at udrydde. Det bedste sted at starte er blandt børnene og den unge generation, at de får forståelsen for hvor farlig den nationalsocialistiske ideologi er for os alle: jøder, kristne, muslimer, ateister, seksuelle minoriteter, kvindesagsforkæmpere, demokrater, politiske modstandere af totalitarismen. De allierede nåede meget langt med opbygningen af det føderale og demokratiske Vesttyskland. Men både Vesttyskland og Østtyskland måtte kæmpe med nationalsocialismens spøgelser i form af nationalsocialister, som fik fremtrædende poster i retsvæsenet ja end da i Adenauers Regering (Hans Globke) efter de første frie valg i Vesttyskland. Spøgelserne er i live desværre endnu denne gang i form af dette netværk af højreekstremister, som ønsker sig tilbage til fortidens krigsvanvid 1933-1945, forstå det hvem som kan.

Kilde Wikipedia DE Hans Globke (1898-1973)
https://de.wikipedia.org/wiki/Hans_Globke

Forløbet af Stefans B´s terrorhandling i Halle viser lige netop denne sammenhæng. Hans mål var at trænge ind i synagogen, der ikke var tilstrækkeligt beskyttet af de tyske myndigheder. Da det ikke lykkedes ham myrdede han en tilfældig 40 årig kvinde inden han steg ind i hans vogn. Dernæst angreb han en indvandrerbutik først ved at kaste med hjemmelavede granater dernæst ved at trænge ind i butikken og skyde endnu et offer, der havde skjult sig bag en stor køledisk. Til sidst kaprede han en Taxi og blev omsider anholdt af politiet i nærheden af byen Zeitz.

Kilde Die Zeit Anschlag in Halle , beskrivelse af hændelsesforløbet bag terrorhandlingen.
https://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2019-10/anschlag-halle-he...

Psykopater som Stefan B er ikke kun vores jødiske medborgeres fjende. De er en fjende af hele vores civilisation en fjende af demokratiet en fjende af os.

Deres politiske netværk er som en europæisk kræftknude, den breder sig det skjulte. Dens finansiering kan rage højt op i samfundet. Den skal bekæmpes hele tiden over alt lige indtil hele Europa er helbredt for denne syge ideologi.

Der er i den grad grund til at Tyskland kigger sit eget sikkerhedsapparat efter i sømmene og gør sig klar til indsatsen mod højreekstremismen og at de etablerede partier samt det tyske folk siger en gang for alle. Vil I slå vores jødiske medborgere ihjel, så skal I slå os alle ihjel.

Den civile modstand mod højreekstremismens kræftsygdom er utrolig vigtig, at alle møder op og siger fra overfor dette forsøg på at gentage Holocaust en gang til. NIEMALS WIEDER.

Carsten Wienholtz, Hans Iver Schelde Hjort, Ole Frank og Flemming Berger anbefalede denne kommentar