Leder

Boris snubler på opløbsstrækningen, og målstregen er nu længere væk

Trods udsættelsen af Brexit har Boris Johnson medvind og kan meget vel vinde en ny afstemning om skilsmisseaftalen med EU i den kommende uge. Omvendt har EU-tilhængerne også fået ny luft. Alt er i virkeligheden igen i spil i det endeløse Brexit-drama
Boris Johnson gentog sit løfte om at forlade EU den 31. oktober do or die, men tidsmæssigt ser det vanskeligt ud. Det blev understreget af hans brev eller rettere hans tre breve til EU sendt sent lørdag aften.

Boris Johnson gentog sit løfte om at forlade EU den 31. oktober do or die, men tidsmæssigt ser det vanskeligt ud. Det blev understreget af hans brev eller rettere hans tre breve til EU sendt sent lørdag aften.

UK PARLIAMENT

Udland
21. oktober 2019

Millioner af briter, der foran tv-skærmene lørdag fulgte med i den tragikomiske uendelige sæbeopera, som parlamentets behandling af Brexit er endt med at blive, kunne næppe tro deres egne øjne, og mon ikke et par stykker fik eftermiddagsteen galt i halsen. Boris Johnsons lovede superlørdag, der en gang for alle skulle få lukket aftalen med EU og levere det lovede Brexit, snublede ved allersidste hæk før målet.

Det var naturligvis skæbnens ironi, at det var en af de konservative ronkedorer, Boris Johnson selv har fritstillet, fordi han ikke blindt ville følge ham, der tiltede opløbet. Sir Oliver Letwins tillægslov var ment som en forsikring mod no deal, for mange mistænker folkene omkring premierministeren for i virkeligheden at ønske sig no deal, selv om de ikke siger det. Og tiltroen til, at regeringen spiller med åbne kort er – forståeligt nok – ikke stor.

Det var altså ikke et fjendtligt missil, der ramte premierministeren. Oliver Letwin forsikrede umiddelbart bagefter, at han ville stemme for Boris Johnsons skilsmisseaftale, men effekten blev, at Johnson snublede i opløbet mod sin store sejr.

Financial Times har efterfølgende kalkuleret, hvordan stemmerne ville have fordelt sig, hvis afstemningen om Boris Johnsons aftale havde fundet sted. Ifølge deres udregning ville Boris have vundet med fem stemmer, og Brexit-balladen ville mere eller mindre være overstået.

Ude foran parlamentet fejrede flere hundredtusind pro-EU-demonstranter resultatet, som var deres krav om en ny folkeafstemning blevet imødekommet. Lettelsen var naturlig nok; det lå ligesom i luften, at Boris Johnson havde den vind i ryggen, der ville skubbe ham over målstregen. I stedet tager vi nu en ny runde i boksekampen uden ende.

Typisk Boris Johnson

Boris lovede med det samme, at en ny behandling af hans aftale forestår mandag eller tirsdag i denne uge, men med et ligger målstregen ikke lige foran snuden på premierministeren. For Letwins tillægslov betyder, at den hurtigt skitserede aftale med EU skal laves til lov, før den kan blive endeligt godkendt, og det tager tid.

Det køber også hans modstandere tid til at finde flere hår i suppen, og de kan så igen udskyde processen.

Boris Johnson gentog sit løfte om at forlade EU den 31. oktober do or die, men tidsmæssigt ser det vanskeligt ud. Det blev understreget af hans brev eller rettere hans tre breve til EU sendt sent lørdag aften.

Selve brevet, hvori han beder EU om endnu en udsættelse, var godt nok skrevet på officielt brevpapir, men var ikke underskrevet af premierministeren. Derudover sendte han en fotokopi af det dekret, parlamentet har givet ham, og som tvinger ham til at bede om udsættelse, og sluttelig et brev, hvori han forklarer, at han ikke ønsker denne udsættelse, der ifølge ham er skadelig for demokratiet.

Hvis man kan bruge ordet typisk om en premierminister, der har siddet under tre måneder i embedet, så er det her typisk Boris Johnson. Det er spil for galleriet. At undlade at underskrive brevet er et stunt, der vil forarge hans modstandere, men som hans tilhængere vil elske. Det er et dygtigt forsøg på at vende en ydmygelse til trodsighed og skal læses ind i den valgkamp, der er på trapperne.

Weekendens udvikling øger sandsynligheden for et parlamentsvalg før jul. Jeremy Corbyn har lovet, at når en udskydelse af skilsmissen er sikret, så er han klar til valg.

EU venter formodentlig med at behandle briternes anmodning til efter endnu nogle hektiske døgn i det britiske parlament, men EU frygter også no deal og vil sandsynligvis give udsættelsen.

Ligegyldigt hvad, så har Boris Johnson medvind. Han ville nok have vundet i lørdags, hvis ikke Letwin var kommet på banen, og han kan meget vel vinde en ny afstemning i denne uge. Omvendt vil EU-tilhængerne, der må have følt sig tæt på at være slået, have fået ny luft. Det er nu muligt for dem at prøve at gennemtvinge kravet om en konfirmerende folkeafstemning om Brexit i den lov, Boris prøver at få gennem parlamentet.

Alt er i virkeligheden igen i spil. Spørgsmålet er, om dette er en fejring af demokratiets kræfter eller det modsatte?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Ifølge deres udregning ville Boris have vundet med fem stemmer, og Brexit-balladen ville mere eller mindre være overstået."
HMMM - Hvis Briterne vil have hele Brxit balladen af bordet så er der kun en vej - Revoke Article 50 og blive i EU. Enhver EU aftale er kun starten på 10års(plus plus) forhandlinger og usikkerhed. Storbritanien vil aldrig finde den pot med guld for ended af regnbuen som Boris & Co lovede befolkningen i 2016. Men nu ved vi(jeg er bosiddende herovre i Mad House!) hvad Brixit betyder, så en konfirmerende folkeafsteming for at se om Breixt nu vitterligt at 'Will of the People' burde være en selvfølgelighed. Men med BoJo ved roret så er Common Sense forduftet for længst.

Niels Jakobs, Eva Schwanenflügel, Jesper Eskelund og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu har Speaker of the House John Bercow, besluttet at Boris Johnsons Brexit-aftale ikke kommer til afstemning idag.
Det betyder, at regeringen vil gøre alt hvad der er muligt for at få vedtaget lovene inden 31. Oktober.
Det er usandsynligt, at det kan nås.

Men magtspillet fortsætter ufortrødent.

Nå, nu ser det ikke ud til, at BoJo vil følge mit seneste forslag: at stritte Nordirland ud af Storbritannien.

Så kommer der her et nyt forslag: I må stemme igen (ikke om, for nu kan det foregå på et lidt mere oplyst grundlag - ikke helt stringent argumentation, jeg ved det..;))
Blir' det så igen leave, så leaver I og vi gider ikke høre en lyd mere fra jer.
Blir' det remain, så napper I en tredje, - så må det blive bedst ud af tre.
Vittige hoveder her i vores egen lille banan-stat, i sin tid da vi skulle stemme om, fordi vi åbenbart havde stemt forkert, sagde jo også: okay så lad os tage en bedst ud af tre;-)