Leder

Dag efter dag gør Trump en i forvejen slem situation værre. Hans bedste håb er vælgerne

Den amerikanske præsident elsker tilsyneladende at balancere på kanten af den politiske afgrund. Men det er ikke en god idé at gøre sig til fjende med alle i en rigsretsproces. Det forstod Bill Clinton og overlevede en rigsretssag i Senatet
Billedet, der tegner sig, er af en præsident, hvis udenrigspolitik er skræddersyet til hans egne politiske og økonomiske interesser, skriver Martin Burcharth.

Billedet, der tegner sig, er af en præsident, hvis udenrigspolitik er skræddersyet til hans egne politiske og økonomiske interesser, skriver Martin Burcharth.

WIN MCNAMEE

19. oktober 2019

Det er ikke alene karakteren af lovbruddet og forseelsen, der kan fælde en amerikansk præsident i en rigsretssag i Senatet. Det er også den måde, han håndterer forløbet og udfordringen på.

En præsident, der afviser at skelne skarpt mellem rigsretsprocessen og sit daglige regeringsansvar, risikerer at skabe flere fjender end venner i den offentlige opinion og i Kongressen.

Det er præcist, hvad Donald Trump har gjort, siden forkvinden i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, lancerede en rigsretsproces mod præsidenten i september.

Og det er den fælde, Bill Clinton netop undgik at gå i. I 1998 bad han en gruppe jurister og politiske rådgivere i Det Hvide Hus om at varetage alt, hvad der angik rigsretsprocessen. Det frigjorde Clinton til at tage sig af »nationens anliggender«, som han formulerede det dengang.

Resultatet var, at støtten til Clintons politik voksede i den periode, selv om hans personlige popularitet tog et styrtdyk. Mod alle odds vandt demokraterne midtvejsvalget i 1998.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Søren Kramer
  • Eva Schwanenflügel
Ejvind Larsen, Søren Kramer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Er præsidenten gået fra forstanden?"

Øhm.. Er det et retorisk spørgsmål ?!? ;-)

Tommy Clausen, Karsten Lundsby, Erik Fuglsang, Torben Siersbæk, Flemming Berger, Rikke Nielsen, Mogens Holme og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Højt estimerede psykologer har i fælles udtalelse før hans indsættelse stemplet ham som både narcissistisk og psykopatisk.
Han kommer fra et pilrådden og korrupt ejendomsmarkedet og har en brutal far.
Manden ønskede at være skuespiller.
Det er svært at se hvad der ikke kunne gå galt.
Det overraskende er at han er endda udsædvanlig impulsiv og mere manisk end det kunne forudses. Mon ikke han har et lille skvat ADHD i sig. De skulle prøve at give han lidt speed.

det kunne være et interessant object for en stor psykologisk undersøgelse, hvorfor vi vælgere er så fuldstændigt blinde for vore "heltes" fejl, ligemeget hvor åbenlyse, de måtte være, at vi insisterer på at stemme på dem, selv efter det burde være tydeligt for enhver, at der er noget galt.

Tommy Clausen, Kurt Madsbjerg, Karsten Lundsby, Rikke Nielsen, Carsten Wienholtz, Birte Pedersen, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Fuck Trump
Jeg er langt mere bekymret for dem der vælger manden.
Jeg er langt mere bekymret for USA
Hvor er de ansvarlige, normalt begavet mennesker i USA
Hvis de ikke gider at reg sig som vælger, er de selv ude om det rod manden og co laver.

Tommy Clausen, Karsten Lundsby, Mogens Holme og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Han har aldrig helt forstået forskellen på forretning og politik, og iøvrigt tror jeg at han befinder sig i et tidlig stadie af demens. Det skal nok gå helt galt.

Tommy Clausen, Karsten Lundsby, Erik Fuglsang, Søren Bro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Arne, han tror såmænd bare han ejer Amerika ;-)

Arne Albatros Olsen, Tommy Clausen, Karsten Lundsby, Erik Fuglsang og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Tak for linket, Eva.

Det er virkeligt dybt beskæmmende, hvis et stort og vigtigt medie gennem bl.a. løgn og fortielser holder hånden over Trump. Medier skal i mine øjne være kritiske - på en sober måde - over for ALLE, og det gælder da ikke mindst over for magthaverne !!!!!!!

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Velbekomme, Erik.

Det er endnu værre, når 'mediet' (der retteligt burde hedde Fake News istedet for Fox News) samarbejder med de mest outrerede og upålidelige netaviser og kilder, og i det hele taget er en agitator-kanal for en ligeså fake præsident.

Sådan går det når Public Service forsvinder :-(

Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

@Per Christiansen
Jeg har det seneste år mødt og talt med vel et par dusin amerikanere. Ingen har endnu været stolte af Trump, og de fleste faktisk temmelige flove.