Leder

Det gør kun ondt værre, når en retsstat i EU smider catalanere i fængsel i 13 år

Med denne uges hårde fængselsstraffe til catalanske separatister er striden om Cataloniens selvstændighedsambitioner blot blevet forværret. Politisk dialog er bydende nødvendig for at undgå, at konflikten udvikler sig voldeligt
»Det er dog bydende nødvendigt, at den næste spanske regering udviser en ny politisk imødekommende linje over for Catalonien for at undgå, at situationen kommer helt ud af kontrol. Det er dybt bekymrende, at syv separatister så sent som i sidste uge blev arresteret for angiveligt at have været i besiddelse af sprængstoffer og for at tilhøre en terrororganisation, der har som mål at sikre Cataloniens uafhængighed ved voldelige midler,« skriver Martin Gøttske i denne leder.

»Det er dog bydende nødvendigt, at den næste spanske regering udviser en ny politisk imødekommende linje over for Catalonien for at undgå, at situationen kommer helt ud af kontrol. Det er dybt bekymrende, at syv separatister så sent som i sidste uge blev arresteret for angiveligt at have været i besiddelse af sprængstoffer og for at tilhøre en terrororganisation, der har som mål at sikre Cataloniens uafhængighed ved voldelige midler,« skriver Martin Gøttske i denne leder.

Jordi Boixareu

Udland
16. oktober 2019

Udviklingen i historien om Cataloniens selvstændighedsambitioner bliver ved med at chokere. For er et vesteuropæisk demokrati virkelig ikke bedre til at håndtere strid?

Det var rystende, da spansk politi i 2017 mødte op i kampuniformer for at forhindre en folkeafstemning om catalansk uafhængighed. I Barcelona affyrede politiet gummikugler, fredelige demonstranter blev tæsket, vælgere sparket og smidt ned ad trapper.

Ligeledes er det rystende, at det mandag nåede så vidt, at den spanske højesteret i Madrid, i det seneste kapitel af forsøget på at lægge låg på konflikten, idømte hårde domme på op til 13 års fængsel for separatisme til nogle af de catalanske politiske ledere, som tog initiativ til folkeafstemningen.

En politisk sprængfarlig sag fremstår dermed overladt til politiet og domstolene. Men i stedet er der brug for spanske politikere, som tør stå for den dialog, der kan løse konflikten – eller i hvert fald nedtrappe den.

Dommene er blot med til at få situationen til at eksplodere på ny. Mandag gik tusindvis af vrede catalanere da også på gaden i protest, og det kom til voldsomme sammenstød ved lufthavnen El Prat i Barcelona, hvor politiet slog demonstranter tilbage med knipler.

Ved den fire måneder lange højesteretssag stod 12 catalanere anklaget. Ni af dem blev dømt til mellem ni og 13 års fængsel for tilskyndelse til optøjer i forbindelse med Cataloniens forsøg på at løsrive sig fra Spanien i 2017. Den længste straf tilfaldt den tidligere catalanske vicepræsident Oriol Junqueras.

Ikke et punktum

Den fungerende spanske premierminister, socialisten Pedro Sánchez, erklærede efterfølgende, at han bakker op om dommene, som han åbenbart mener sætter en stopper for den catalanske separatistbevægelse.

»Dagens beslutning bekræfter nederlaget for den bevægelse, der mislykkedes med at opnå international støtte og anerkendelse,« sagde Sánchez, der anklagede separatisterne for at ignorere det flertal af catalanere, som ikke ønsker selvstændighed.

Det vil dog være en fejl, hvis Sánchez og de andre politikere i Madrid ser dommene som et punktum og bruger dem som alibi for ikke at gøre en indsats for at finde en politisk løsning på et betændt politisk problem.

Men hvis et kompromis skal findes, og situationen skal afmonteres, bør de catalanske politiske separatistledere også anerkende det faktum, som Sánchez peger på, nemlig at de ikke repræsenterer et flertal.

Ved folkeafstemningen i 2017 stemte omkring ni ud af ti godt nok for, at Catalonien skulle løsrives fra Spanien. Afstemningen var dog på forhånd erklæret ulovlig, og det var kun omkring 43 procent af catalanerne, som stemte. Og ved regionalvalg har separatistpartierne aldrig opnået over 50 procent af stemmerne, og meningsmålinger viser, at cirka 44 procent af catalanerne ønsker selvstændighed, mens 48 procent vil forblive en del af Spanien.

Den daværende leder af Cataloniens regionale styre i 2017, Carles Puigdemont, som stod i spidsen for at erklære catalansk uafhængighed efter folkeafstemningen, beskriver mandagens domme som en »grusomhed«. Puigdemont blev ikke selv dømt, da han er flygtet fra Spanien og lever i eksil i Belgien.

Den nuværende catalanske præsident Quim Torra stempler dommene som en hævnakt fra den spanske stats side.

»Den spanske stats afvisning af at indgå i dialog og søge en demokratisk løsning på den politiske konflikt vil ikke forhindre os i at handle på vores mål om at opbygge en selvstændig nation,« sagde Quim Torra i en tale i Barcelona.

Afgørende tema

Situationen i Catalonien vil nu blive et afgørende tema frem mod det spanske parlamentsvalg den 10. november. Premierminister Sánchez har stået for en mere forsonlig linje over for Catalonien end tidligere højrefløjsregeringer, og i det spanske parlament har han været afhængig af stemmer fra catalanske uafhængighedspartier.

Mens højrefløjen på den baggrund har anklaget Sánchez for at være en forræder mod den spanske nation, så afviser han dog at give catalanerne en folkeafstemning om uafhængighed.

Det er dog bydende nødvendigt, at den næste spanske regering udviser en ny politisk imødekommende linje over for Catalonien for at undgå, at situationen kommer helt ud af kontrol. Det er dybt bekymrende, at syv separatister så sent som i sidste uge blev arresteret for angiveligt at have været i besiddelse af sprængstoffer og for at tilhøre en terrororganisation, der har som mål at sikre Cataloniens uafhængighed ved voldelige midler.

Det er et varsel om, hvilken farefuld retning konflikten kan tage i fraværet af politisk dialog.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Konflikten har aldrig været fredelig, hvilket Information ville vide, hvis de ikke ukritisk fulgte den populistiske linje, som Pelle Dragsted. Det catalanske styre har bevidst modarbejdet den spanske konstitution, de har foretaget ulovligheder. I bund og grund er der sket ikke tale om politiske fanger, med politikere og andre organisatoriske ledere, der har handlet ulovligt. Der er et stort had til SPanien blandt en20-30 procent af Catolonierne, som også sidder på al kommunikation. Lidt nuancer ville klæde Information. Fx har præsident Torra retorisk, ligesom Puigdemont, plæderet for en linje der peger lige mod volden.

birgitte andersen, Henning Kjær og Kasper Olesen anbefalede denne kommentar

@Gert Hansen Hvad er det for noget vås? International lov er uenig med dig. Alene det at politiet angreb fredelige folk der ville afgive deres stemme viser hvem der har ret. Og at der angivelige ankes til menneskeretdomstolen er også et vink med en vognstang.

Helge Hübschmann, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De har tabt sutten i Spanien.
Det går helt galt..

Den eneste udvej er at finde en politisk løsning med dialog. Drakoniske straffe til folkevalgte politikere når man er uenige med dem duer ikke. Det vil blot medføre en endnu dybere splittelse.

Macho-tiden er forbi, så indse det dog !!

Carsten Wienholtz og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@AlvinJennsen. Tak for din kommentar. Jeg tror ikke, at international lov er uenig med mig. Jeg tror alle er enige om at politiet handlede forkert, men det gør ikke valget lovligt. Derudover så handler artiklen om dialog, hvilket lyder fint, men lidt kendskab til situationen, så ville Informations praktikant vide, at den catalanske nationalisme nærmest er racistisk i sine udtalelser om Spanien. Torra er et eksempel (spaniere laverestående race). Artur Mas et andet (den catalanske race). Jeg tror så gar avisen har bragt sådanne artikler. Det betyder også, at den dialog som der tales om, reelt aldrig har været en åben dialog, da Puigdemont, Torra og Mas har stillet entydig krav. Reelt set virker det som at de - separatisterne - ikke orker at foretage et reelt politisk og demokratisk arbejde, men blot organisere æstetisk flotte gåture. Efter dommen i mandags talte Torra om "hævn", og han har ikke fordømt hærværket, der har fundet sted. Et lille kig på nettet, så kan du se afbrændte flag og hadefuld og voldelig adfærd blandt separatisterne. Gør det så politiet bedre? Nej, men hadet er blevet tvunget ned i halsen gennem skole og propaganda i flere år, så det er svært at have en lille hyggelig dialog omkring termokanden. Primært, fordi der mangler et respekt for de love, som mange catalanske politikere selv har været med til at bestemme. Derudover, så glemmer mange, at IKKE at cataloniere ønsker selvstændighed. Torra minder om noget der lige er foregået i Polen.

Gert - er du sikker på, at det ikke er jøderne, der sidder på al kommunikation? Eller måske de catalanske jøder.

Når det gælder de fængslede politikere, kan man vel kun sige, at spanierne har et - historisk - problem med andre nationer. Det er vel ikke et tilfælde, at de - 200 år efter uafhændigheden - stadig er hadede i store dele af Sydamerika. Hadede.

Ellers er jeg helt på linje med SSW, der danske mindretal i Tyskland, der er ret klare i spyttet;

https://www.fla.de/wp/dailys/ssw-madrid-har-forpasset-politisk-loesning-...

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er iøvrigt sagen fuldstændigt uvedkommende, om visse demonstranter har været voldelige, så længe de dømte ikke har været det eller har opfordret til det - de dømte politikere er jo ikke dømt for vold, men for forræderi, dvs. forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed.

Det er med forræderi som det er med terror, frihed for et mindretal betragtes som terror af flertallet, og frihedskæmpere er per definition altid forrædere i en besættelsesmagts øjne. 

Skotterne og irerne er også dybt trætte af den engelske imperialisme, og forventede netop, at EU kunne give dem muligheden for at blive en selvstændig region i EU i stedet for at være en okkuperet nation i det britiske imperium.

Den britiske regerings manglende evne til at fatte nordirernes bekymring over en hård grænse til Irland viser med al tydelighed, at engelske konservative lever i fortiden. Det er de etablerede klasser mod befolkningen, som sædvanlig.

Eva Schwanenflügel

Her er hvad den tidligere skotske førsteminister Alex Salmond mener om de spanske domme :

https://www.rt.com/news/470939-catalonia-independence-martyrs-sentenced-...

@Eva - frihedskæmpere og besættelsesmagt!?? Har du nogensinde været i Spanien også et diktatorisk land? Kender du til begreberne facisme og totalitarisme? Har du eks talt med spaniere der levede under borgerkrigen? Blot for at se forskellen. Et stort motiv for de cataloniere der ønsker selvstændighed er penge. Ikke så meget andet end penge. Men rent retorisk er fremragende til at sælge deres sag.

Gert - jeg svarer:

1) Ja. Endda for den spanske modstandskamp i månederne før Caudilloens død.
2) Ja.
3) Ja - en del flygtede jo til Sydamerika. I Aalborg havde vi endda en officer fra interbrigadist-veteran, som jeg, heldigvis, mødte et par gange i toget til Kbh. (I øvrigt har jeg i det seneste år læst en del om la nueve - de spanske republikanere, der i 1944 befriede Paris, Alsace og Natzweiler-konzentrationslejren).

Og vi skal jo bare lige syd for grænsen for at se, at alt ikke ændrer sig med en nul-time. De samme betjente, de samme dommere og den samme institutionelle erindring, gælder jo stadigvæk. Det er da især sandt for Spanien, hvor der aldrig har været nogen udrensning.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Helge Hübschmann

@Gert Hansen.
Det er totalt i hegnet af ignorere 44% af en befolkning og lade 48% diktere, fordi de jo er "flertallet". Så er respekten for andre og mindretalsbeskyttelsen trådt helt under fode. Og så er der ikke længere tale om demokrati, men om flertalsdiktatur.
Jeg sidder tilbage med samme følelse af "indebrændthed", når jeg efter en 49/51 % folkeafstemning (eller fordeling mellem blokke efter et folketingsvalg) og hører danske politikere helligt udtale, at "danskerne har talt", og "danskerne har valgt". - Mens de glemmer at tilføje, at de faktisk mener, at de 49% har de dermed ret til at ignorere, hvis det passer dem. For det er deres - totalt underfrankerede - version af "demokrati". Og hvis jeg uheldigvis selv sidder i gruppen med de 49%, er jeg så ikke en del af "danskerne, der har talt". Det er mildest talt intellektuelt kvalmende...

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Gert Hansen
16. oktober, 2019 - 15:30

Det principielle er, om det er omfattet af ytringsfriheden at mene og argumentere for, at man ikke længere ønsker at være medlem af et såkaldt "nationalt" fællesskab.

Jeg har talt med skåninger, der ønskede at frigøre sig fra svenskerne og blive genforenet med Danmark, og jeg kar kendt bornholmere, der åbent sympatiserede med Bornholms Befrielsesfront, eller hvad den hed.

Disse mennesker blev ikke mødt med hverken bål eller brand fra den svenske eller den danske stat, fordi Danmark og Sverige faktisk er retsstater, i modsætning, åbenbart, til Spanien. 

Eva Schwanenflügel

@ niels astrup
16. oktober, 2019 - 13:15

Er det sarkastisk ment, når du bringer de catalanske jøder på bane?
Jeg er lidt forvirret ;-)

Helge - dit argument kan vende til begge sider. Hvad med de 47% cataloniere der føler sig spanske?
Og Niels dine eksempler er fa historiebøgerne. Det vil svare til at sige, at Tyskland stadigvæk er Hitlerland. Den spanske præsident eller statsminister Pedro Sanchez var to-tre år, da Franco døde. Så alle nuværende politikere var Franco-tilhængere?
Det er tankevækkende, at ingen er interesseret i, hvordan de catalanske medier har manipuleret med nyhederne, hvordan skolebøger har fordrejet historien, hvordan catalanske ledere siden Puyol har elimineret det spanske sprog og stjålet fra den offentlige kasse. Da Puigdemont blev interviewet på KUA for et par år siden, kunne han ikke se, hvordan love havde noget med demokrati at gøre.
Og Eva spanien er en retsstat, også selvom du ikke bryder dig om landets love.

Eva - ja gu er det sarkastisk. Det plejer jo altid at være jøderne, som beskyldes for at dominere medierne. Nu er det så, åbenbart, catalanerne.

Gert - problemet med stråmænd, er at de ikke kan blive særligt store, før de knækker sammen.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Niels Duus Nielsen, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar