Leder

Lad os tænke en ekstra gang over vores kitchede fokus på Murens fald

I den kommende måned vil Berlin og alverdens medier atter svælge i Berlinmurens fald. Men i et ekko af populismebølgen lever forskrækkeligt mange østtyskere i en brandfarlig fortælling om den liberale retsstat som et DDR 2.0. Vi må minde både dem og os selv om, hvad de kæmpede for i efteråret 1989
»Den kommende måned vil Berlin og alverdens medier svælge i Berlinmurens fald. Men når festen er feset ud, vil det ubehagelige spørgsmål stå tilbage: Hvad er gået galt i genforeningen, hvor østtyskerne lærte den liberale kapitalisme og dens ambivalenser at kende på den hårde måde?« spørger dagens lederskribent om.

»Den kommende måned vil Berlin og alverdens medier svælge i Berlinmurens fald. Men når festen er feset ud, vil det ubehagelige spørgsmål stå tilbage: Hvad er gået galt i genforeningen, hvor østtyskerne lærte den liberale kapitalisme og dens ambivalenser at kende på den hårde måde?« spørger dagens lederskribent om.

Patrick Hertzog

Udland
7. oktober 2019

I dag kunne DDR-diktaturet være fyldt 70 år. Gott sei Dank ville historien og modige DDR-borgere det anderledes. Det blev antydet, da regimet ikke turde vælge den »kinesiske løsning« på massedemonstrationerne i Leipzig den 9. oktober 1989, hvor der var kørt tusindvis af polititropper i stilling, men også ekstra blod og læger på sygehusene.

Trodsigt vovede titusindvis af DDR-borgere sig på gaden i en kamp for frihed, der banede vejen for Murens fald den 9. november og den tyske genforening 3. oktober 1990.

Den kommende måned vil Berlin og alverdens medier svælge i Berlinmurens fald. Men når festen er feset ud, vil det ubehagelige spørgsmål stå tilbage: Hvad er gået galt i genforeningen, hvor østtyskerne lærte den liberale kapitalisme og dens ambivalenser at kende på den hårde måde?

For der er gået noget galt, som også afspejler den internationale populismebølge: En ny repræsentativ undersøgelse foretaget for Die Zeit viser, at 41 procent af østtyskerne helt eller delvist er enige i, at ytringsfriheden ikke har bedre kår i dagens Tyskland end i DDR. 56 procent mener endda, at de i dag ikke er bedre beskyttet mod vilkårlig magtudøvelse fra statens side end i DDR.

Det er dybt skræmmende tal.

En hysterisk overdrivelse

Hvordan kan så mange af de mennesker, som for 30 år siden i Leipzig ikke anede, om deres fredelige protester ville blive kvitteret med et blodbad, i dag tvivle på et fremskridt i deres frihed – og på det pluralistiske demokrati som sådan?

Den farlige tendens grunder blandt andet i den eksistentielle usikkerhed, som neoliberalismen byder sammenlignet med socialismen.

Men den grunder især i floskler om ’Systemet Merkel’ og om en liberal, venstresnoet elite, der styrer medierne, og som måske ikke truer med fængsel og tortur, men med samfundsmæssig udgrænsning, hvis man ikke har samme holdninger til for eksempel asyl, grænser for hetz eller kønskorrekt sprog.

Denne hysteriske overdrivelse truer det liberale demokrati. Her i 30-året sætter den spørgsmålstegn ved, om vi i det kitschede fokus på Murens fald måske fokuserer på det forkerte: på magien i symbolets fald frem for det mod, som DDR-borgerne viste i Leipzig og alle andre steder, hvor de rejste sig for frihed.

Den fortælling skal pinedød rettes op med en nuanceret brug af kritiske begreber – i Østtyskland og i resten af det populismeplagede Europa.

Ellers skyller vi fortællingen om den liberale retsstat og dens ubrydelige borgerrettigheder ud med badevandet, så vi står tomhændede, både når vi skal kritisere overgreb på retsstaten og kapitalismens slagsider.

I Øst- og Vesteuropa – eller i Hong Kong for den sags skyld.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Det er en besk affære at integrere de 5 østtyske delstater i et liberalt demokrati -
ikke mindst set i lyset af, at AfD er blevet det nye Østtyske Folkeparti.

Ete Forchhammer

Berlinmuren faldt - men gjorde de mentale mure, med mere eller mindre dybe, urealistiske forestillinger bag, og det gælder begge sider, det også?

Daniel Joelsen

@Torben Lindegaard

Det har været så meget mere en besk oplevelse for hele Østeuropa at gå fra et underkuet samfund til et demokratisk men veritabelt tag selv bord for vestlig kapital. Ikke fordi kapitalen var nødvendig og også har hjulpet, men fordi den var under en meget ringe kontrol og med politikere (også i vesten), der hyttede og fortsat hytter udemokratiske interesser.

Daniel Joelsen

@Torben Lindegaard

Og det politisk underkuede samfund er blever til et økonomisk underkuet samfund. For nogen har det liberale simpelt hen sat sig fast i halsen, of Afd er blot et af flere måder demokratisk at tilkendegive sin utilfredshed på.

Per Torbensen, Estermarie Mandelquist og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

"Ellers skyller vi fortællingen om den liberale retsstat og dens ubrydelige borgerrettigheder ud med badevandet, så vi står tomhændede, både når vi skal kritisere overgreb på retsstaten og kapitalismens slagsider."

Denne fortælling er i manges øjne forlængst skyllet ud med badevandet; de såkaldt frie, vestlige retsstater har med talrige overgreb og kriminelle aktioner mod bl.a. lande i Mellemøsten, accepten af krigsforbrydelser begået af bl.a. USA, Frankrig, Israel og UK, de dobbelte standarder og den økonomiske repression mod politisk anderledes tænkende. Der er absolut ikke behov for 'rette fortællingen' op; der er behov for ekstrem selvransagelse hos de 'liberale demokratier', hvis neoliberale styringsmekanismer afmonterer de folkedemokratiske kræfter.

Per Torbensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar