Leder

Det er et nederlag for det europæiske projekt, når man vender Balkan ryggen

I et træk, der kan få voldsomme konsekvenser for EU’s geopolitiske position, har unionen nu blokeret for optagelsesforhandlinger med Balkan-lande. Det er et signal om, at man har opgivet at udbrede europæiske værdier og i stedet overgiver sit nærmeste nabolag til autoritære kræfter
»Jeg er skuffet og vred,« sagde Nordmakedoniens premierminister Zoran Zaev forrige lørdag, da EU's stats- og regeringschefer blokerede for optagelsesforhandlinger med Balkan-lande.

»Jeg er skuffet og vred,« sagde Nordmakedoniens premierminister Zoran Zaev forrige lørdag, da EU's stats- og regeringschefer blokerede for optagelsesforhandlinger med Balkan-lande.

Robert Atanasovski

28. oktober 2019

Nordmakedoniens premierminister, Zoran Zaev, er rasende. Han har satset hele sin politiske karriere og ikke mindst sit lands fremtid på et medlemskab af EU.

Men EU har givet Zaev og hans Balkan-nation den kolde skulder, og lader de 2 mio. nordmakedonere svæve i uvished om de nogensinde vil blive lukket indenfor.

»Jeg er skuffet og vred,« sagde Zaev forrige lørdag. »En stor uretfærdighed er begået mod os. EU har ikke levet op til sine løfter.«

Han har god grund til at føle sig holdt for nar. Med ham ved roret har Nordmakedonien gjort det, som EU har bedt om. Og alligevel har EU’s stats- og regeringschefer på et topmøde blokeret for, at der indledes optagelsesforhandlinger med Nordmakedonien – og også med Albanien.

At EU vender de to lande ryggen, kan ikke blot skade netop deres fremtidsudsigter, men kan også få voldsomme konsekvenser for EU’s geopolitiske position og hele Balkans stabilitet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Bjarne Bisgaard Jensen
David Zennaro og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Rigtig fin markering af synspunkter omkring EU og EU's udvidelse.

Jeg er selvfølgelig enig i det meste; men lige et enkelt punkt.

Medlemskab af EU er en moralsk - men ikke juridisk - ret, som alle europæiske nationer har, hvis de opfylder Københavnerkriterierne - og det uanset eventuel frygt for, hvad russerne eller kineserne eller hvem Pokker kan finde på.

Jeg er grædefærdig over, at vi giver Nord-Makedonien et fur - de har fortjent langt bedre -
og det er totalt til at hulke over, at Danmark er med i afvisningen af Albanien.

Jørgen Wassmann, Poul Erik Pedersen og fin egenfeldt anbefalede denne kommentar

Jeg blev også engang lovet af EU, at demokratiet ville blive beskyttet, men siden har jeg måttet se de danske myndigheder blive stedse mindre demokratiske, stedse mindre troværdige og stedse mindre optaget af at beskytte de folkelige værdier i mit land. Jeg ser også at mit land, beskyttet af EU's demokratiske traditioner og tyngde, i stigende grad deltager i kriminelle krige rundt om i verden, uden at EU gør noget for at beskytte mig mod at blive del af kriminalitet mod demokratiet og andre suveræne nationer. Så jeg kan sætte mig ind i tankerne og følelserne hos de, som oplever sig bedraget af EU's erklæringer og beskrevne garantier.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Man kunne starte med at arbejde for demokratiet i de lande, der allerede er medlemmer af EU - såsom Ungarn.

Torben Lindegaard

@Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Det er helt uantageligt at ville holde Vest Balkan som gidsel for mangelfuldt demokrati andetsteds i EU.