Leder

Det er et politisk selvmål, at Hongkong ikke lader Joshua Wong stille op til valg

En af de mest toneangivende personer i Hongkongs demokratibevægelse, den 23-årige Joshua Wong, får ikke lov at stille op til distriktsvalg. De mere anarkistiske demonstranter vil se det som endnu en bekræftelse af, at det ikke nytter at kæmpe inden for systemets rammer
Joshua Wong mener, at myndighederne går efter ham personligt, og at det er sket efter pres fra Beijing.

Joshua Wong mener, at myndighederne går efter ham personligt, og at det er sket efter pres fra Beijing.

Fillip Fong

Udland
30. oktober 2019

»Om jeg stiller op, afhænger af om Hongkongs regering vil tillade, at jeg stiller op, hvilket ikke er sikkert under det nuværende politiske censurregime. Det politiske rum bliver stadig mindre.« Sådan italesatte Joshua Wong tilbage i juli muligheden for at stille op ved lokalvalg i Hongkong, da Information interviewede ham.

Han er blandt de mest toneangivende personer i byens demokratibevægelse og medstifter af et politisk parti, der sigter mod at opnå demokratisk selvbestemmelse gennem folkeafstemninger og ikkevoldelige midler. Uafhængighed fra Kina er ikke på partiets program.

Tirsdag stod det klart, at distriktsvalget næste måned bliver uden hans deltagelse. Distriktets valgkontor meddelte, at Wongs nominering var erklæret ugyldig. Ingen andre kandidater er blevet diskvalificeret. Forløbet har været rodet. Sagsbehandleren, der skulle godkende kandidaturet, blev pludselig langtidssygemeldt og tidsfristen overskredet. En ny blev fundet og afgørelsen kort efter offentliggjort.

Protesterne i Hongkong har nu stået på i fem måneder. Lovforslaget, der antændte dem, blev formelt trukket tilbage sidste uge. Det ville have gjort det muligt at udlevere borgere til retsforfølgelse på fastlandet og blev set som endnu en trussel mod Hongkongs autonomi.

I dag handler opgøret ikke længere om en enkelt lov, men bredere om Hongkongs fremtid og relation til et autoritært kinesisk styre. Og hvad der startede som fredelige massedemonstrationer, har for længst fået en mere aktivistisk og til tider voldelig side, ledt an af sortklædte demonstranter i tusindvis. De føler sig forrådt af bystyret og politiet og mener, at den politiske ledelse har mistet enhver autoritet.

’I lærte mig, at fredelige demonstrationer ikke virker’

Annulleringen af Joshua Wongs kandidatur vil endnu en gang bekræfte dem i, at fredelige protestformer inden for det gældende system ikke fører noget med sig. »Det var jer, der lærte mig, at fredelige demonstrationer ikke virker,« som en af dem skrev med graffiti inde i Hongkongs parlamentsbygning, da stedet blev stormet og kortvarigt besat. Det samme kan efterhånden siges om fredelig politisk deltagelse.

Det er ikke første gang, at myndigheder bortdømmer medlemmer af demokratibevægelsen fra politisk deltagelse. Men at det også sker på distriktsniveau, er sigende for det politiske klima i Hongkong.

Hongkong har status som særlig administrativ region i Folkerepublikken Kina og bliver styret efter princippet om »et land, to systemer«. Den øverste politiske leder udpeges af et valgråd bestående af 1.200 medlemmer, hvoraf de fleste er på god fod med centralregeringen i Beijing. I parlamentet vælges halvdelen direkte, mens den anden halvdel udnævnes af brancheforeninger og interessegrupper.

I praksis betyder det, at gruppen af parlamentarikere, der er venligt stemt over for kommunistpartiet, har flertal. I realiteten er det derfor kun på distriktsniveau, at der afholdes valg, hvor borgerne direkte vælger egne repræsentanter.

Men også ved lokalvalgene står de prokinesiske partier traditionelt stærkt. De har mange års tilstedeværelse, en større organisation og ikke mindst langt flere økonomiske ressourcer at trække på.

Selv mener Joshua Wong, at myndighederne går efter ham personligt, og at det er sket efter pres fra Beijing. Andre fra demokratibevægelsen har fået grønt lys uden problemer, så noget kunne tyde på en politisk skrivebordsmanøvre. For på trods af sine blot 23 år er Joshua Wong en erfaren aktivist og det mest velkendte ansigt, bevægelsen har internationalt.

Det har han gjort flittig brug af ved blandt andet at rejse til Europa og USA for at søge støtte fra politikere og civilsamfund i udlandet. På det kinesiske fastland er han et yndet hadeobjekt og fremstilles som en separatist og forræder, der samarbejder med fremmede magter.

Men er diskvalificeringen politisk motiveret, ligner det mest af alt et politisk selvmål. Det sker på et tidspunkt, hvor regeringen kriminaliserer protesterne ved at forbyde demonstrationer og indføre maskeringsforbud.

Vreden i gaderne forsvinder ikke ved at lukke de legitime kanaler for politisk deltagelse. Mere tænkeligt er det, at det får den til at koge over. Internationalt får Joshua Wong nemmere ved at skaffe opmærksomhed for sin sag som politisk martyr end som lokalpolitiker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her