Leder

Så meget for genforeningen: I østtyske Thüringen sætter flest kryds ved yderfløjene

Hvis nogen i årene omkring Berlinmurens fald havde forudsagt, at flertallet af østtyskerne her 30 år senere ville stemme på en venstrerevolutionær DDR-arvtager og en højreradikal nationalist, ville det have virket som en ond dystopi. Men det er virkeligheden i Thüringen
Da Bodo Ramelow ministrerpræsident i Thüringen, blev han den første Die Linke-ministerpræsident i Tyskland. Thüringen er en påmindelse om, at den tyske genforening er anledning til selvransagelse snarere end jubel. 

Da Bodo Ramelow ministrerpræsident i Thüringen, blev han den første Die Linke-ministerpræsident i Tyskland. Thüringen er en påmindelse om, at den tyske genforening er anledning til selvransagelse snarere end jubel. 

Steve Bauerschmidt

Udland
25. oktober 2019

I efteråret 2014 gik der et gys igennem Tyskland. Op til 25-årsdagen for Berlinmurens fald var Die Linke på den yderste venstrefløj med ét mandats overvægt nemlig ved for første gang at stille sig i spidsen for en delstatsregering med SPD og De Grønne under sig i den østtyske delstat Thüringen.

Det var et politisk jordskred i Tyskland, for Die Linke har rødder i DDR’s diktatoriske enhedsparti SED, de har stadig socialistisk-revolutionære mål i partiprogrammet, og Thüringen-partileder Bodo Ramelow er blevet overvåget af ’Verfassungsschutz’ pga. sin kontakt til det kommunistiske DKP.

Trods protesterne blev Bodo Ramelow den første Die Linke-ministerpræsident nogensinde i en tysk delstatsregering. Den har vist sig overraskende stabil.

I efteråret 2019 kan Thüringen nu byde på et dobbeltgys: Ved søndagens delstatsvalg ser Die Linke med 28 procents opbakning ud til at gentage succesen og blive største parti.

Næststørste parti skal findes på den anden side af spektret med ca. 24 procent til Alternative für Deutschland. Ovenikøbet vil den lokale AfD-leder Björn Höcke af nogle være kendt som en holocaustrelativerende kampnationalist, der leder den rabiate AfD-fraktion ’Fløjen’, der åbent drømmer om en etnisk homogenisering af landet.

Selvransagelse snarere end jubel

Hvis nogen i årene omkring Berlinmurens fald havde forudsagt, at flertallet af østtyskerne her 30 år senere ville stemme på en venstrerevolutionær SED-efterfølger og en højreradikal kampnationalist, ville det have virket som en ond dystopi.

Heldigvis er der formildende omstændigheder.

For det første er AfD stadig et protestparti uden udsigt til regeringsmagt. I det vesttyske AfD ses Björn Höckes og ’Fløjens’ succes ligefrem som skadelig: Én østtysk stemme på den rabiate Höcke koster tusind moderate AfD-stemmer i Vesttyskland, lyder et partiinternt bonmot.

For det andet er Bodo Ramelow pinligt bevidst om at give den som pragmatisk og stabil landsfader, der laver politik for alle i Thüringen. Derfor stemmer mange midtervælgere på Die Linke for ikke at lade AfD blive det stærkeste parti. Det er forståeligt i et land, hvor socialdemokratiske SPD nærmest er holdt op med at lave socialdemokratisk politik, og hvor der – trods 17 år med SPD i forbundsregeringen siden 1998 – er en stadig skævere formue- og chancefordeling, ikke mindst i Østtyskland.

Men kønt er det østtyske udsyn ikke. Tværtimod er Thüringen endnu en påmindelse om, at den tyske genforening er en anledning til selvransagelse snarere end til jubel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Mondrup

Mit kendskab tll Die Linke begrænser sig til, at partiet, som anført af Mathias Sonne bl.a. har rødder i DDR-tidens "enhedsparti" SED, at det også har fået tilslutning i det vestlige Tyskland, og at i det mindste fløje af partiet har fremført "fremmedskeptiske" holdninger. Det ser mao ord ud til at være lidt af en rodebutik, som partier er det flest. Som jeg læser forfatteren, anser han det for et problem, at tyske borgere støtter et "socialistisk, revolutionært" parti. Selv støtter jeg Enhedslisten, der også er en rodebutik, og bl.a. har rødder i DKP. Er det så også bekymrende?

Sonne burde vide, at Höckes fornavn er Bernd.

Vedrørende Björn Höckes navn

Benævnelsen Bernd Höcke er en satirisk betegnelse benyttet i flere medier; et ordspil på det fonetiske sammenfald og en reference til de påfaldende sammenfald i fysiske træk mellem Höcke og partiets tidligere medlem af EP, økonomen Bernd Lucke. Den i artiklen omtalte politker fra Thüringen hedder Björn Höcke.

Debatvært
Espen Fyhrie

Kim Folke Knudsen

Men kønt er det østtyske udsyn ikke. Tværtimod er Thüringen endnu en påmindelse om, at den tyske genforening er en anledning til selvransagelse snarere end til jubel.

Citat slut Mathias Sonne

Hvordan kan Mathias Sonne få sig selv til at skrive dette med mindre, at han hader alt tysk og Tyskland som nation ?

Skal et folk afskæres for at leve i et nationalt fællesskab et kulturelt fællesskab et sprogligt fællesskab, som for DDR vedkommende var afbrudt af den russiske besættelse fra 1945-1989.

Fordi dette folk stemmer, som det ikke behager Mathias Sonne.

Men den samme forkvaklede logik kunne vi kræve, at Danmark blev delt i to kunstige statsdannelser, fordi et flertal af befolkningen stemte på Rasmus Paludan Stram Kurs. Aldrig i livet
en befolkning må vælge frit uden truslen om, at landet skal deles i kunstige statsdannelser, som er skabt af fremmede magters behov for at styre landet.

Hvad er det som er så forfærdeligt ved, at det nu ser ud til at Die Linke og dernæst AFD får mange stemmer i delstaten Thüringen ?

Måske skulle de forhenværende Socialdemokrater som så ivrigt har støttet EU integrationsprojektet ikke mindst i Tyskland overveje, om der kunne være en sammenhæng mellem den monetære og økonomiske politik med budgetlofter og bunden nul rente ja minus rente for almindelige småsparere, om det er den egentlige årsag til forarmelsen af dele af den tyske befolkning og at uligheden i hele Tyskland er eksploderet. Hvad var det nu lige, som gjorde at Tyskland ikke skulle stemme om EU medlemsskab og heller ikke om indførelsen af EUROEN.

Nej det skulle tyskerne ikke, fordi det var Frankrigs pris for at støtte den tyske genforening. Er der noget andet land nogen anden nation i EU, hvor befolkningen er forment adgang til at stemme om EU medlemskabet og at stemme om afskaffelsen af egen national valuta ?. Nej kun tyskerne er anbragt i den udemokratiske kattepine. Den franske krigsskadeerstatning for 1 Verdenskrigs og 2. Verdenskrigs ulykker er tilsyneladende uendelig. Landets politiske ledelse opfører sig, som om vi levede i Napoleons tiden.

Francois Mitterand bedyrede selv, at han elskede Tyskland så højt at han foretrak to Tysklande fremfor et Tyskland og så steg prisen ellers for den forfejlede og ikke helt gennemførte genforening af Tyskland, som Helmuth Kohl måtte sluge i 1990.

Det er det tyske etablissement af gamle partier: CDU/CSU, FDP og SPD som læner sig op ad denne alliance med en nation der om fire år kan vælge Marine Le Pen til Præsident, det er de partiers fulde ansvar, at de tyske vælgere nu har vendt dem ryggen med rette.

Jeg undrer mig overhovedet ikke over, at AFD og Die Linke går frem, og jeg vil til enhver tid glæde mig over, at vores nation Tyskland nu er genforenet.

uanset hvad tyskerne måtte stemme i Thüringen.

Kim - AfD er IKKE et højrepopulistisk parti som f.eks. FN, Sverigedemokraterne eller UKIP. For at sige det rent ud: Hvis Höcke og von Storch nogensinde får magt igen, så Gud nåde og trøste Tysklands naboer.

Kim Folke Knudsen

@Niels Astrup 27 Oktober 2019 kl 14:50

Jeg er ikke enig med Dig i denne sag, men holde øje med AFD det bør vi. Ligesom vi bør holde øje med andre af de højrepopulistiske bevægelser i Europa.

Antisemitismen er den gemt inde i det parti: AFD ? I så tilfælde, så kan du have ret ?.

Hvad er det ved AFD´s udenrigspolitik, som skulle true naboerne, som du antyder ?

Men jeg anser indtil det modsatte er bevist AFD for mere moderat.

end følgende partier i Danmark hvad angår flygtninge og indvandrer.

Nye Borgerlige.
Rasmus Paludan og Stram Kurs.

Ligeså er jeg heller ikke enig med dig i at Sveriges demokraterne ligger langt til højre for de tilsvarende danske partier: DF, Nye Borgerlige og Rasmus Paludan Stram Kurs. Sveriges demokraternes retorik har faktisk været mere afdæmpet end den tilsvarende nationale debat i Danmark.

Og så endelig pointen.

Jeg kan ikke tvinge tyskerne til at stemme som jeg finder det bedst. AFD er ikke opstået ud af den blå luft. De er næret af mistillid til de etablerede partier, som partierne et langt stykke af vejen selv er ude om ved at de ikke har set indad og er begyndt at forholde sig til egen politik.

" Men kønt er det østtyske udsyn ikke. Tværtimod er Thüringen endnu en påmindelse om, at den tyske genforening er en anledning til selvransagelse snarere end til jubel ". citat slut.

Jeg stejler over denne sætning. Hvorfor skal det gøres til et spørgsmål for og imod genforening, hvad et frit folk vælger at stemme ? Det er fordomsfuldt smagsdommeri af værste skuffe og afslører en antitysk indstilling, som jeg ikke vil acceptere.

Vi er mange som står foran at fejre 30 året for genforeningen og det agter vi at gøre uanset resutlatet af det frie valg i Thüringen, hvor de tyske vælgere er i deres fulde ret til at stemme på AFD ligesom danske vælgere er i deres ligeså fulde ret til at stemme på DF, Nye Borgerlige og Rasmus Paludan Stram Kurs. De er alle 4 partier demokratisk opstillingsberettiget partier.

Deres handlinger kan kun afsløre hvilken vej de vil tage: AFD, DF, Nye Borgerlige, Rasmus Paludan Stram Kurs, Sverigesdemokraterne, UKIP, Front Nationale, Vlaamse Blok, Frihedspartiet (NL), osv.