Leder

EU’s landbrugsstøtte ender hos ungarske kleptokrater og rige landmænd. Det er en skandale

Nye afsløringer viser, at Ungarns premierminister, Viktor Orbán, bruger EU’s landbrugsstøtte til at betale familiemedlemmer og politisk allierede. I forvejen går 80 procent af støtten til de 20 procent rigeste landmænd. Det må og skal laves om
I Ungarn har Orbán-regeringen bortauktioneret tusindvis af hektarer statslig jord i tvivlsomme udbudsrunder, så nu ejer Orbáns barndomsven godt 1.500 hektar landbrugsland og modtager millioner fra EU. Han er en af Ungarns rigeste mænd. Orbáns svigersøn ejer også store landarealer. Og noget lignende sker i lande som Tjekkiet, Bulgarien og Slovakiet.

I Ungarn har Orbán-regeringen bortauktioneret tusindvis af hektarer statslig jord i tvivlsomme udbudsrunder, så nu ejer Orbáns barndomsven godt 1.500 hektar landbrugsland og modtager millioner fra EU. Han er en af Ungarns rigeste mænd. Orbáns svigersøn ejer også store landarealer. Og noget lignende sker i lande som Tjekkiet, Bulgarien og Slovakiet.

Akos Stiller

Udland
6. november 2019

I denne uge kunne The New York Times afsløre, hvad mange allerede havde på fornemmelsen: At millioner af EU’s landbrugsstøtte går direkte til at smøre premierminister Viktor Orbáns politiske allierede i Ungarn.

Størstedelen af EU’s enorme landbrugsstøtteprogram, der udgør 37 procent af unionens samlede budget, uddeles som ’hektarstøtte’. Det betyder, at dem, der ejer landbrugsjorden, får pengene.

I Ungarn har Orbán-regeringen bortauktioneret tusindvis af hektarer statslig jord i tvivlsomme udbudsrunder, så nu ejer Orbáns barndomsven godt 1.500 hektar landbrugsland og modtager millioner fra EU. Han er en af Ungarns rigeste mænd. Orbáns svigersøn ejer også store landarealer. Og noget lignende sker i lande som Tjekkiet, Bulgarien og Slovakiet.

Den tyske politolog Jan-Werner Müller har tidligere bemærket, at EU-penge i Orbáns Ungarn fungerer »som olie i Golfstaterne: En gratis ressource, der kan bruges til at købe politisk støtte og holde det korrupte system kørende«.

Så hvad skal man gøre?

I sin nye bog, The Light that Failed: A Reckoning, argumenterer den bulgarske intellektuelle Ivan Krastev for, at Orbáns succes i Ungarn og Lov og Retfærdigheds-partiets succes i Polen grundlæggende skyldes, at folk er trætte af at blive betragtet som andenrangsborgere i EU.

Øst- og Centraleuropa er trætte af at imitere Vesten, og de er trætte af at blive talt ned til, så hvis Bruxelles slår hårdt ned på Ungarn, kan det let give bagslag.

Men der er en anden løsning: EU’s landbrugsstøtte skal reformeres for alle medlemslande.

EU-Kommissionen svarede mandag småfornærmet på afsløringerne, at det hele var »medlemslandenes ansvar«, og at den samlede fejlrate for udbetalingerne af landbrugsmidler var under to procent.

Problemet er bare, at det, Orbán foretager sig, ikke nødvendigvis er regulær svindel. Det er en omgåelse af reglerne.

EU kan ikke bare skyde ansvaret fra sig

I 2018 støttede EU landmændene med 440 milliarder kroner. Argumenterne for al den landbrugsstøtte har traditionelt været, at EU skal være selvforsynende med fødevarer, der er produceret på en miljøvenlig måde, og som holder liv i landområderne.

Hvis der ikke var en fælles europæisk landbrugsstøtte, ville de enkelte lande subsidiere deres egne landbug, og så ville vi ikke bare være lige vidt – vi ville også have benhård konkurrence internt i EU.

Men der er også mange argumenter imod landbrugsstøtten.

Er man liberal, vil man pege på, at støtten holder hånden under tusindvis af landmænd, der reelt ikke kan konkurrere. Det er planøkonomi.

Er man venstreorienteret, vil man pege på, at 80 procent af støtten går til de 20 procent rigeste landmænd. Det er ikke de små familielandbrug, der vinder, det er industrilandbrug.

En skandale

The New York Times’ afsløringer viste, at Tjekkiets premierminister, milliardæren Andrej Babis, personligt er landets største modtager af landbrugsstøtte. Et af hans selskaber modtog 42 millioner dollar i støtte alene sidste år. Man kan undre sig over, hvordan politikerne både kan modtage og lovgive om støttekroner.

Landbrugsstøtten forhindrer også landmænd i Mellemøsten og Afrika i at komme ind på det europæiske marked. Det bliver dyrere for forbrugerne i Europa og modarbejder EU’s ambition om at skabe vækst og velstand i nærområderne.

Og endelig skaber den direkte hektarstøtte et incitament til at rydde natur til fordel for landbrugsjord og til at etablere store industrilandbrug. Det modarbejder den grønne omstilling.

Netop nu forhandler EU-landene om det nye syvårige budget, der skal sætte rammerne for landbrugsstøtten fra 2021 til 2027. Det er oplagt, at EU dropper hektarstøtten og i stedet uddeler penge til landmænd, som bidrager til at løse Europas største udfordring lige nu: den grønne omstilling.

Det bliver ikke let. Så sent som i sidste måned demonstrerede hollandske landmænd i traktorer mod nye grønne tiltag. Og man kan allerede nu forestille sig, hvad der sker i Frankrig, hvis reglerne ændres.

Men landbrugsstøtten fungerer ikke. Det er os – borgerne – der betaler 440 milliarder kroner om året, som lige nu favoriserer storbønderne og ender i lommerne hos ungarske kleptokrater. Og det er en skandale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

Vi skal vel lige have med, at netop landbrugsstøtten var det stærkeste argument for EF i 1972.
Pudsigt nok var det kun Venstre, der forholdt sig positivt til EF's politiske indhold.

En politiker som Ivar Nørgaard var revnende ligeglad med al det - vel nærmest imod - og Jens Otto Krag sagde ikke noget af bare skræk for Hans Rasmussen, Den stærke Smed.

Så at netop Danmark reagerer forarget ....

Gert Romme, Alvin Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

landbrugesstøtten er EU's svøbe, men der er nok næppe flertal for en radikal ændring, dertil er der for mange, der tjener fedt på svindlen.

Vibeke Olsen, Gert Romme, Alvin Jensen, Mogens Holme, søren ploug, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Oksekøds rapporten er medfinansieret af den støtte der ikke er direkte hektarstøtte, ikke sandt?
Altså jeg har svært ved at se Danmark ikke er blevet mere korrumperet af det her skattefinansierede cirkus end alle andre lande. Landbrug og fødevarer hyrer direkte fra den politiske top. Forskningen på universiteterne skævvrides. Dansk sundhedspolitik er lysår efter fx den norske. 65% af landets areal er landbrugsdrift. Erhvervets indtjening er ikke højere end støtten. Kan det være mere elendigt?
De griner af os i Tjekkiet.

Vibeke Olsen, Gert Romme, Inge Lehmann, Daniel Joelsen, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Søren Bro og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Måske burde der være lidt selvransagelse blandt journalisterne i EU omkring det faktum at afsløringen bringes af New York Times....

Måske der er bud på reelle løsningsforslag ? - Jeg kan ikke komme på noget, men jeg ved dog at komplicerede problemer kræver gennemtænkte løsninger !

Vibeke Zacho

Føj for en svinestreg! Moral er blevet et fremmedord for EU.
Og hvor mærkeligt at et erhverv som landbrug ikke er rentabelt i sig selv. Det har altid undret mig...

Kritiske journalister bør kigge lidt mere på Victor Orban og Ungarn.

Netop nu er Victor Orban ved at samle samtlige offentlige virksomheder og en hel del andet i 32 gigantiske fonde - herunder også universiteter, energiselskaber og medier med flere.

Disse fonde har fået helt nye vedtægter, der lægger hele styringen på Victor Orban og nogle ret få medløbere. Og fondenes regnskaber og beslutninger skal ikke være offentlige.

Det betyder, at hvis Victor Orban taber magten i Ungarn, og noget er faktisk på vej i denne retning. så vil han stadig have den fulde magt over landet. Det vi sige, at en til enhver tid siddende regering kan sidde og hygge sig uden nogen som helst indflydelse over landet.

Denne konstruktion er helt nu i EU, og måske derfor har ingen opdaget det.