Leder

EU’s landbrugsstøtte ender hos ungarske kleptokrater og rige landmænd. Det er en skandale

Nye afsløringer viser, at Ungarns premierminister, Viktor Orbán, bruger EU’s landbrugsstøtte til at betale familiemedlemmer og politisk allierede. I forvejen går 80 procent af støtten til de 20 procent rigeste landmænd. Det må og skal laves om
I Ungarn har Orbán-regeringen bortauktioneret tusindvis af hektarer statslig jord i tvivlsomme udbudsrunder, så nu ejer Orbáns barndomsven godt 1.500 hektar landbrugsland og modtager millioner fra EU. Han er en af Ungarns rigeste mænd. Orbáns svigersøn ejer også store landarealer. Og noget lignende sker i lande som Tjekkiet, Bulgarien og Slovakiet.

I Ungarn har Orbán-regeringen bortauktioneret tusindvis af hektarer statslig jord i tvivlsomme udbudsrunder, så nu ejer Orbáns barndomsven godt 1.500 hektar landbrugsland og modtager millioner fra EU. Han er en af Ungarns rigeste mænd. Orbáns svigersøn ejer også store landarealer. Og noget lignende sker i lande som Tjekkiet, Bulgarien og Slovakiet.

Akos Stiller

6. november 2019

I denne uge kunne The New York Times afsløre, hvad mange allerede havde på fornemmelsen: At millioner af EU’s landbrugsstøtte går direkte til at smøre premierminister Viktor Orbáns politiske allierede i Ungarn.

Størstedelen af EU’s enorme landbrugsstøtteprogram, der udgør 37 procent af unionens samlede budget, uddeles som ’hektarstøtte’. Det betyder, at dem, der ejer landbrugsjorden, får pengene.

I Ungarn har Orbán-regeringen bortauktioneret tusindvis af hektarer statslig jord i tvivlsomme udbudsrunder, så nu ejer Orbáns barndomsven godt 1.500 hektar landbrugsland og modtager millioner fra EU. Han er en af Ungarns rigeste mænd. Orbáns svigersøn ejer også store landarealer. Og noget lignende sker i lande som Tjekkiet, Bulgarien og Slovakiet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Thomas Tanghus
 • Eva Schwanenflügel
 • Alvin Jensen
 • Anders Graae
 • Britta Hansen
 • Søren Kramer
 • Marianne Stockmarr
 • Palle Yndal-Olsen
 • Hans Ditlev Nissen
 • Niels Vest-Hansen
 • Peter Beck-Lauritzen
Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Anders Graae, Britta Hansen, Søren Kramer, Marianne Stockmarr, Palle Yndal-Olsen, Hans Ditlev Nissen, Niels Vest-Hansen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

Vi skal vel lige have med, at netop landbrugsstøtten var det stærkeste argument for EF i 1972.
Pudsigt nok var det kun Venstre, der forholdt sig positivt til EF's politiske indhold.

En politiker som Ivar Nørgaard var revnende ligeglad med al det - vel nærmest imod - og Jens Otto Krag sagde ikke noget af bare skræk for Hans Rasmussen, Den stærke Smed.

Så at netop Danmark reagerer forarget ....

landbrugesstøtten er EU's svøbe, men der er nok næppe flertal for en radikal ændring, dertil er der for mange, der tjener fedt på svindlen.

Alvin Jensen, Mogens Holme, søren ploug, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Oksekøds rapporten er medfinansieret af den støtte der ikke er direkte hektarstøtte, ikke sandt?
Altså jeg har svært ved at se Danmark ikke er blevet mere korrumperet af det her skattefinansierede cirkus end alle andre lande. Landbrug og fødevarer hyrer direkte fra den politiske top. Forskningen på universiteterne skævvrides. Dansk sundhedspolitik er lysår efter fx den norske. 65% af landets areal er landbrugsdrift. Erhvervets indtjening er ikke højere end støtten. Kan det være mere elendigt?
De griner af os i Tjekkiet.

David Joelsen, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Søren Bro og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Måske burde der være lidt selvransagelse blandt journalisterne i EU omkring det faktum at afsløringen bringes af New York Times....

Måske der er bud på reelle løsningsforslag ? - Jeg kan ikke komme på noget, men jeg ved dog at komplicerede problemer kræver gennemtænkte løsninger !