Leder

Den grønne omstilling er på vej – også i den internationale finansielle sektor

Den Europæiske Investeringsbank har vedtaget, at det i 2021 skal være slut med at lånefinansiere fossile energiprojekter. Spørgsmålet er, om det kan stimulere en udvikling i retning af at trække tæppet væk under det fossile energisystems økonomi
»Klimaet er vor tids vigtigste politiske dagsordenpunkt,« sagde EIB’s præsident Werner Hoyer efter bankens møde forleden, hvor de 28 EU-lande i bankens styrelse vedtog, at det med udgangen af 2021 er slut for EIB at lånefinansiere fossile energiprojekter.

»Klimaet er vor tids vigtigste politiske dagsordenpunkt,« sagde EIB’s præsident Werner Hoyer efter bankens møde forleden, hvor de 28 EU-lande i bankens styrelse vedtog, at det med udgangen af 2021 er slut for EIB at lånefinansiere fossile energiprojekter.

Emmanuel Dunand

18. november 2019

Paven har for længst været der. Store og små forhenværende regeringschefer som Barack Obama og Lars Løkke Rasmussen har været der. Statsminister Mette Frederiksen har for nylig sagt det.

Det er imidlertid noget ganske særligt, når den største offentlige finansinstitution i verden, Den Europæiske Investeringsbank (EIB) med investeringer sidste år på 480 milliarder kroner, slår det fast:

»Klimaet er vor tids vigtigste politiske dagsordenpunkt.«

Det var EIB’s præsident, Werner Hoyer, der sagde sådan efter bankens møde forleden, hvor de 28 EU-lande i bankens styrelse vedtog, at det med udgangen af 2021 er slut for EIB at lånefinansiere fossile energiprojekter.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Øverup
  • Thomas Tanghus
Kim Øverup og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Wind-Willassen

Tja. Mon analysen holder?
Eller er det en drøm eller et håb?
Børsnoteringen af Aramco viser vist noget lidt andet end det JSN ser.
Der må jo være en del der ikke lige ser fossilalderen rinde ud de første mange årtier.
Ellers havde man næppe budt ind med køb af aktier i Aramco der gjorde selskabet til verdens mest værdifulde.
Men jeg kan jo analysere forkert.

»Klimaet er vor tids vigtigste politiske dagsordenpunkt.«

Det var den allerede for årtier siden - Mindst 40 år er spildt i det vigtigste anlegende i menneskelighedens historie. Alt i mens situationen forværes år efter år. Videnskaben er ladt i stikken. Den videnskabelig ekspertise kan ikke længere sove roligt om natten med udsigten til det de ser komme. Politikken satser på nemme teknologiske løsninger, hvor vækst ikke bliver sat over styr. Ellers bliver de ikke genvalgt.

Snart er der kun håb og religion tilbage.