Leder

Hongkong nærmer sig kinesiske tilstande

Tirsdag gik så det øverste juridiske organ under den kinesiske Folkekongres’ Stående Komité (NPCSC) på banen og undsagde højesteret i Hongkong
Siden mandag har politiet sammenlagt arresteret 1.100 demonstranter, mens 300 sårede er blevet bragt på hospitalet. På billedet ses en gruppe studerende foran Hongkongs Polytekniske Universitet.

Siden mandag har politiet sammenlagt arresteret 1.100 demonstranter, mens 300 sårede er blevet bragt på hospitalet. På billedet ses en gruppe studerende foran Hongkongs Polytekniske Universitet.

NICOLAS ASFOURI

Udland
20. november 2019

Efter forgæves forsøg på at flygte ud gennem kloakkerne opgav næsten alle de tilbageværende studerende på Hongkongs Polytekniske Universitet tirsdag deres besættelse og lod sig arrestere af det politi, som siden søndag har opretholdt en jernring om universitetet. Tirsdag middag havde 600 demonstranter overgivet sig, heraf 200 under 18 år, som fik lov at gå, mens de øvrige 400 blev arresteret.

Siden mandag har politiet sammenlagt arresteret 1.100 demonstranter, mens 300 sårede er blevet bragt på hospitalet. Sociale medier bragte tirsdag talrige videoklip, der viser politiets brutale behandling med spark til hovedet og gennemprygling med stave af aktivister liggende på jorden.

Til stemningen af nederlag føjede sig så tirsdag den udfordrende melding fra den kinesiske ledelse i Beijing, at den underkendelse af maskeringsforbuddet, som Hongkongs højesteret foretog mandag, er i strid med Hongkongs ’miniforfatning’, den såkaldte Basislov.

Maskeringsforbuddet blev indført af Hongkongs regering i sidste måned som en kriseforanstaltning under de tiltagende demonstrationer i gaderne. Forbuddet gav politiet ret til at arrestere maskerede demonstranter, som risikerede op til et års fængsel. Mandag erklærede Hongkongs højesteret imidlertid, at maskeringsforbuddet er i strid med Basisloven og krænker borgernes fundamentale rettigheder.

Tirsdag gik så det øverste juridiske organ under den kinesiske Folkekongres’ Stående Komité (NPCSC) på banen og undsagde højesteret i Hongkong.

Kinas »forfatning og Basisloven udgør i fællesskab det forfatningsmæssige grundlag« for Hongkong, erklærede talsmand for NPCSC Zang Tiewei.

»Om Hongkongs love er i overensstemmelse med Hongkongs Basislov, kan kun vurderes og afgøres af NPCSC. Ingen anden myndighed har ret til at foretage vurderinger og beslutninger,« lød den håndfaste melding fra den kinesiske ledelse.

Hermed har de forslåede demonstranter og andre deltagere i demokratibevægelsen modtaget endnu et hårdt slag fra Beijing. Som politologen, professor Kenneth Clark, Hongkong Baptist University, bemærkede i The Guardian, risikerer Hongkongs retsvæsen nu at blive underordnet det kinesiske retssystem, hvis højeste formål er at tjene kommunistpartiets interesser i klassekampen.

For Hongkong kan det blive kinesiske tilstande længe før 2047. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Nielsen

Jeg ville nok være forsigtig med uden videre at kalde demonstranterne fra universitetet i Hong Kong for en "demokratibevægelse". 200 af demonstranterne var under 18 år, og man kan nok stille spørgsmål ved, hvor seriøse overvejelser disse unge har gjort sig om demokrati. Fra demonstrationer andre steder - også i Danmark - ved vi, at en del unge mere er optændt af at udtrykke vrede end noget andet, og at det udtrykte formål (her: "demokrati og frihed") dækker over denne realitet. Og at disse, voldelige unge får lov at gå uden anholdelse synes jeg ikke kun taler om et brutalt politi. (Det ville næppe ske i Danmark).