Leder

Hongkongs brutale politi er et politisk ansvar

Ønsker den politiske ledelse i Hongkong at dæmpe volden og genvinde sine egne borgeres tillid, må kontrollen med byens politistyrke øges. Ansvaret er i den sidste ende politisk
Et af protestbevægelsens fem krav er oprettelsen af en uafhængig kommission til at undersøge og afdække politiets indsats. Tilliden til det nuværende system, hvor politiet i store træk undersøger sig selv, kan findes på et meget lille sted.

Et af protestbevægelsens fem krav er oprettelsen af en uafhængig kommission til at undersøge og afdække politiets indsats. Tilliden til det nuværende system, hvor politiet i store træk undersøger sig selv, kan findes på et meget lille sted.

Shannon Stapleton

13. november 2019

Engang var Hongkongs politistyrke kendt som Asiens bedste – i dag er den udskældt og forhadt. Uge for uge er forholdet mellem demonstranter og politi forværret. Volden er taget til. Og tilliden styrtdykket.

Hele 51,5 procent af de adspurgte borgere i en undersøgelse foretaget af et af byens universiteter sidste måned havde ingen tillid til politiet overhovedet. I maj var andelen på 6,5 procent.

Overalt, hvor de kommer, bliver politiet mødt af skældsord. Forklaringen skal findes i deres til stadighed mere brutale fremfærd, der hurtigt bliver dokumenteret og delt online i en af verdens mest højteknologiske og digitaliserede byer.

Adskillige episoder, der har fundet sted de seneste dage, vidner om udviklingen. Først blev en ung demonstrant skudt i maven på tæt hold af en betjent. Forløbet blev streamet live på Facebook. Efterfølgende kørte en motorcykelbetjent ad flere omgange i høj fart bevidst ind i en gruppe demonstranter. Dernæst fulgte tåregas affyret i hjertet af byens finansdistrikt, mens en demonstrant blev omringet og tævet i en kirke og en gravid kvinde pebersprayet i ansigtet og anholdt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu