Leder

Et splintret Spanien

Fire valg på fire år. De hyppige valg i Spanien fremstår som en fiasko for politikerne, der ikke kan manøvrere i et nyt politisk landskab. De skal hurtigt lære sig kompromisets kunst – ikke mindst for at afmontere den spændte situation i Catalonien
»Et Spanien med ham (Pedro Sánchez) som leder af en regering, hvor PSOE og Podemos er kernen, er det bedste håb for, at den højspændte konflikt om catalansk selvstændighed ikke kommer ud af kontrol,« skriver Martin Gøttske i denne leder. 

»Et Spanien med ham (Pedro Sánchez) som leder af en regering, hvor PSOE og Podemos er kernen, er det bedste håb for, at den højspændte konflikt om catalansk selvstændighed ikke kommer ud af kontrol,« skriver Martin Gøttske i denne leder. 

Pierre-Philippe Marcou

12. november 2019

Det var et valg, der skulle løse op for en fastlåst situation. Men i stedet har Spanien nu bevæget sig ind i et endnu mere polariseret og fragmenteret politisk landskab, og der er udsigt til, at den efterhånden mangeårige, frugtesløse søgen efter en stabil regering vil vare ved lang tid endnu.

Det er den nedslående konklusion oven på søndagens parlamentsvalg – det fjerde på fire år – der viste sig endnu mere smertelig ved at bane vejen for en sensationel stor fremgang for landets nye højreekstreme kræfter.

Det er kun lidt over et halvt år siden, Spanien sidst afholdt valg, men vinderen af den runde, Pedro Sánchez fra centrum-venstre-partiet PSOE, viste sig ude af stand til at danne en koalitionsregering. Han udskrev derfor et nyt valg i håbet om, at hans hånd ville blive styrket yderligere. Det skete ikke. Tværtimod.

For mens Sánchez bad vælgerne om at »tale tydeligere« i stemmeboksen, så endte spanierne ikke med at sige det, han ønskede. Den parlamentariske situation er blevet om end endnu mere mudret.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • David Zennaro
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Jesper Eskelund, David Zennaro og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Allan Nørgaard Andersen

Nå, nu er Podemos så blevet et yderliggående venstreparti! Så må danske SF da være den uforfalskede venstreekstremisme.

Det var et skidt valg fordi VOX fik succes, men samlet gik "venstrefløjen" 0,2% frem og højrefløjen tilsvarende tilbage. Det kunne have gået meget værre (se Italien).