Leder

Trump og hans regerings ligegyldighed over for international ret kan få katastrofale følger

Den amerikanske beslutning om ikke længere at betragte de israelske bosættelser på Vestbredden som ulovlige vil styrke krigeriske kræfter i de palæstinensiske områder og gøre det yderligere vanskeligt for amerikanerne at holde andre lande op på international ret
Ud over de alvorlige følger i forhold til Israel-Palæstina-konflikten har den slags beslutninger en anden katastrofal virkning: At USA ikke længere med legitimiteten i behold kan holde alverdens forbryderiske regimer op på, at de skal følge internationale regler og aftaler.

Ud over de alvorlige følger i forhold til Israel-Palæstina-konflikten har den slags beslutninger en anden katastrofal virkning: At USA ikke længere med legitimiteten i behold kan holde alverdens forbryderiske regimer op på, at de skal følge internationale regler og aftaler.

Ahmad Gharabli

Udland
20. november 2019

Efter Trump-regeringens forflytning af den amerikanske ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem og anerkendelse af Golanhøjderne som israelsk territorium har udenrigsminister Mike Pompeo nu taget næste skridt i retning mod den totale overtagelse af en proisraelsk, antipalæstinensisk politik.

Mandag bebudede Pompeo, at USA ikke længere betragter de israelske bosættelser på Vestbredden som ulovlige efter international ret. Han lagde ikke vægt på juridiske begrundelser for beslutningen. I stedet konstaterede han ifølge The New York Times, at »vi har anerkendt situationen på jorden« og udtalte:

»Argumenter om, hvem der har ret, og hvem der tager fejl i forhold til international ret, vil ikke skabe fred.«

Sikkert synes det imidlertid, at den nye amerikanske position heller ikke vil skabe fred. Tværtimod må man forvente, at den vil forringe de i forvejen spinkle chancer for en løsning på konflikten.

Som internationale medier har påpeget, kommer beslutningen kort inden, den moderate israelske oppositionsleder Benny Gantz onsdag ved midnat når deadline for at samle et flertal i Knesset bag en ny regering. Hans rival i kampen om posten som regeringsleder, premierminister Benjamin Netanyahu, har bebudet en annektering af dele af Vestbredden, hvis han opnår genvalg. Det er derfor vanskeligt at fortolke udmeldingen fra Trump-regeringen som andet end en støtte til Netanyahu, der i forvejen er en nær ven af den amerikanske præsident og hans regering.

Ligeledes er det nærliggende at læse situationen i lyset af den begyndende amerikanske valgkamp. Langt de fleste amerikanske jøder stemmer demokratisk, men Donald Trump har ikke lagt skjul på sin overbevisning om, at hans israelvenlige politik burde få dem til at stemme republikansk. Højst kontroversielt har han ligefrem beskyldt demokratiske vælgere blandt jødiske amerikanere for at udvise »enten en total mangel på viden eller stor illoyalitet«.

Desuden er den amerikanske regerings antipalæstinensiske politik efter alt at dømme lagt an på at appellere til kristne evangelister, som i høj grad stemmer republikansk. Mange af dem abonnerer på en teologi, der foreskriver, at Gud har lovet landet, hvor blandt andet Vestbredden ligger, til jøderne. Og at et rent jødisk Israel og Jerusalem er et skridt på vejen imod et kristent tusindårsrige.

Udenrigsminister Mike Pompeo er selv kristen evangelist. Og han har udtalt til The New York Times Magazine, at Biblen »oplyser alt, hvad jeg gør«.

Sandheden er, at Trump ikke føler sig bundet af international ret

Forventeligt har Netanyahu taget begejstret imod Pompeos udtalelser om, at israelske bosættelser på Vestbredden ikke længere vil blive betragtet som ulovlige. Hans kontor har ifølge Associated Press udsendt en udtalelse om, at »dette politikskifte reflekterer en historisk sandhed – at det jødiske folk ikke er udenlandske kolonialister i Judæa og Samaria«.

Lige så forventeligt har Pompeos udtalelser vakt raseri blandt palæstinenserne. »Vi kan ikke udtrykke rædsel og chok, fordi dette er et mønster, men det gør det ikke mindre forfærdeligt,« udtaler PLO-talsperson Hanan Ashrawi ifølge The New York Times.

Det er også vanskeligt ikke at frygte følgerne af beslutningen. Som EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, konstaterer i en udtalelse, »udhuler« de israelske bosættelser »levedygtigheden af ​​tostatsløsningen og udsigterne for en varig fred«. Og det er oplagt, at amerikanernes nye position vil gøre frustrerede palæstinensere endnu mere desperate og understøtte de krigeriske kræfter, der i forvejen står stærkt i de palæstinensiske områder.

Mogherini understregede desuden, at EU ligesom FN fortsat betragter de israelske bosættelser som ulovlige. Med undtagelse af Ronald Reagan har det også været skiftende amerikanske præsidenters position, selv om de i mere eller mindre grad har ladet israelerne oprette bosættelserne uden de store konsekvenser.

De har henvist til et juridisk notat, det såkaldte Hansell Memorandum fra 1978. Her erklæres bosættelserne i de israelsk besatte områder i strid med Den Fjerde Genevekonvention, der forbyder en besættelsesmagt at overføre dele af sin civilbefolkning til det besatte område.

Juridisk hersker der bred konsensus om denne fortolkning. Men sandheden er, at Trump og hans regering på ingen måde føler sig bundet af international ret og internationale aftaler. Det har vi set gentagne gange, blandt andet med Parisaftalen og atomaftalen med Iran.

Nu ser vi det igen, og ud over de alvorlige følger i forhold til Israel-Palæstina-konflikten har den slags beslutninger en anden katastrofal virkning: At USA ikke længere med legitimiteten i behold kan holde alverdens forbryderiske regimer op på, at de skal følge internationale regler og aftaler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Palæstinenserne har ret til et forsvar mod den atombevæbnede aggressor og dennes uhellige alliance med det evangeliske USA. Man nægter dem stadig en stat nu på 71. år. En udvikling der er helt efter Israels bog. De sidder og venter på regeringer som den nuværende amerikanske og de tidligere Bush-regering for så at skubbe grænserne lidt.

Det eneste der vil virke er væbnet kamp eller at EU totalt stopper for samhandel med Israel. Det virkede med Sydafrika og det vil virke med Israel.

Morten Lind, Bjarne Jensen, Flemming Berger, Jan Damskier, Sus johnsen, Karsten Lundsby, Anker Heegaard, Thomas Tanghus, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Arne Albatros Olsen, Anders Graae, Jesper Sano Højdal, Torben Arendal, Alvin Jensen, Tommy Clausen, Svend Erik Sokkelund og Tonny Helleskov anbefalede denne kommentar

Bizart som de fleste mediers største problem med bosættelserne er tomlen op eller ned. Det største problem er apartheidlignende tilstande for millioner af Palæstinensere.
Værre end apartheid, da de ikke engang må bevæge sig frit rund på vestbreden som er skåret i småstumper af bosættelseveje, kun adgang for jøder.
værre end apartheid da de ikke må bygge sig et hjem.
Værre end apartheid fordi to millioner af dem bliver spærret inde på et område på størrelse med 365m2 km. (Falster er 514m2 km.)
Værre end apartheid da israel bestemmer hvornår hvem må gå hvorhen, selv mellem palæstinensiske byer
Værre end apartheid da israel gaser skoler og arresterer for sjov(for at folk konstant skal mærke presset) sige ex soldater som var udstationeret der.
Hvilket normalt land, hvilken normal person ser en ligegyldig udtalelse som vigtigere? Det ændre intet. USA har altid haft samme tilgang. EU har aldrig lagt pres.
Dirty israeli business as usual, Og iskolde ligegyldige racistiske medier, for hvem kun visse undertrykte kan vises sympati og er værd at skrive om.

Jacob Mathiasen, Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Anker Heegaard, Thomas Tanghus, Peter Beck-Lauritzen, Per Torbensen, John Andersen, Arne Albatros Olsen, Anders Graae, Jesper Sano Højdal, Torben Arendal, Alvin Jensen, Tommy Clausen, Tom Finkel og Tonny Helleskov anbefalede denne kommentar

Israel opføer sig som Tyskland gjorde under 2 verdenskrig, Nogle ganger værre, overfor Palæstina,
Hvor er e demokratiske israliter?

Karsten Lundsby, Tom Finkel, Peter Beck-Lauritzen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Tom Finkel

"Det eneste der vil virke er væbnet kamp eller at EU totalt stopper for samhandel med Israel"
citat fra læserbrev

Så ser det godt nok dystert ud for palæstinenserne.

Væbnet kamp i form af regulær krig er udsigtsløs, så længe USA bakker op om det atombevæbnede Israel - intifada ?? .... måske.

EU har ingen beslutningsprocedurer, der vil kunne gennemtrumfe et handelsboycott af Israel.

Misforstå mig ikke - jeg er vist den største EU-aficionado her på siderne; men det som at slå vand på en gås at bede EU om at træffe udenrigspolitiske beslutninger af den kaliber.
EU er ikke gearet til at gennemtvinge en fælles udenrigspolitisk holdning blandt de 27/28 lande.

Det ville svare til at bede en tilfældig rideskolehest om at agere som Pegasus.

Problemet er, at der ikke er nogle lette løsninger men meget had.
Jødehad betyder naturligt at flere flytter til Israel og samtidig er Palæstinas befolkningstilvækst stor. Gennemsnisaldre kun 19 år. Dvs mange unge med elendige fremtidsudsigter.
En farlig cocktail.

Morten Lind, Karsten Lundsby og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Boykot Israel. EU har netop foreslået, at vare fra Israel og de besatte områder skal mærkes/deklareres. God ide. Problemet er bare, at Israel sender varerne via, ex. Tyrkiet, og er man "ven"/mod god betaling, får varerne nye oprindelsesmærker!
Nå, palæstinenserne er jo "terrorister" i israelsk sprogbrug. Så, hva' fan'en!
USA & Israel undergraver civilisationens regelsæt, så de er de reelle terrorister. Israel især, håber palæstinenserne får erstatning af Israel for tort og død, ligesom Israel har fået af Tyskland, når to-stats løsningen kommer!
Hvad er forskellen på at stjæle land fra palæstinenserne eller fra ukrainerne?

Morten Lind, Karsten Lundsby, Tom Finkel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Vedrørende dette mærke som EU har besluttet skal være på de produkter ,som er fremstillet i de besatte områder.

For at sikre en hurtig og sikker genkendelse af dette mærke, så skal det måske udformes som en stjerne, helst stor og gul, og med teksten ”Jude” i centrum.

Finn Tomsen en historieløs gang pladder. Palæstinenserne blev tildelt Gaza og Vestbreden i 1947 ved FNs resolution 181. Noget du sikkert ikke er bekendt med? Siden har den selverklærede jødiske stat stjålet privatejet jord og fordrevet palæstinenserne til alle hjørner af kloden.

Det er aldrig gået op for dig at der er mange palæstinensere i Jordan fordi jøderne fordrev 750.000 mennesker?

Den måde du taler på er det man hører fra såkaldte hasbarah trolde på diverse sider. Ingen hold i sandheden overhovedet.

Karsten Lundsby, Sus johnsen, Peter Beck-Lauritzen, Pia Nielsen, Torben Arendal og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Med de seneste års opmærksomhed på udenlandsk ageren i amerikansk politik, må det stå klart for enhver at Washington DC er at betragte som israelsk besat territorie. Og sådan vil det også være efter næste valg uanset hvem der vinder. Russerne må se på med stor misundelse

Morten Lind, Peter Beck-Lauritzen og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar

Peter Beck-Lauritzen 11:18 "Boykot Israel"
Personligt tror jeg samhandel er godt for forståelse af andre folkeslag.
Boycott er barsk og nogle skidt inden "varm" krig.
Jeg synes ikke om USAs boycott af Iran, og jeg synes ikke om EU selektive boycott af Rusland.
Irans styre tror jeg falder snart, og ja boycotten fremskynder dette.
Rusland skal være vores venner. Vi har mange ens interesser.
Hvis Palæstinenserne accepterer Israels ret til eksistens, så kommer deres drøm om en egentlig nation tættere.. Udfordringen er "hvad så?" Målet nået og alle glade? Jeg tror, at de vil have mere. Og det er problemet for dem selv, Israel og omverden.

Michael Friis er det kun ensidigt? De israelske jøder skal ikke acceptere palæstinensernes ret til at eksistere?

Det du henviser til er nogle idiotiske hamas-folk der kalder på Israels ødelæggelse. Er du bekendt med at blandt andre Ayalet Shaked, Israels tidligere justitsminister som blandt mange, mange racistiske ting har kaldt palæstinensiske børn for “små slanger” og advaret mod invasion af sudanesere hvis ikke Israel murer sig inde.

Helt inde i justitsministeriet i Israel er totalt uaccepterede holdning bare fint.

Tom Finkel
1. Ensidigt at anderkende Israels ret til eksistens? Pudsigt Palæstina vil have international anderkendelse men vil ikke selv give det. Det er ikke imødekommende. Hvis Palæstina anderkender Israels ret til eksistens så vil sympatien svinge til deres fordel. MEN what’s next?
2. Nu er der krigslignende tilstande og det retfærdiggør en del. I krig og kærlighed gælder alle tricks. Og når kvinder og børn op til 18 år er aktive i angreb så har udtalelsen, som du fremhæver, nogen berettigelse. Jeg kender ikke dit specifikke eksempel men tror det gerne.

Gad vide om visse personers holdninger herinde havde været de samme i kampen mod apartheit i Sydafrika. Jeg husker at der også her blev opfordret til boycut - ikke officielt. Erhard Jacobsen daværende medlem af enten socdem eller centrumsdemokraterne var på et tidspunkt på besøg dernede og han oplevede da slet ikke apartheit. Det var meget svært for mange politikere på centrum højrefløjen at se.
Efterfølgende blev Mandela til et ikon som vestens ledere, alle inclusive, gnuppede sig op af så snart lejligheden bød sig. Dog kunne de ikke forstå at han efter at være frigivet som det første besøgte alle slynglerne - heriblandt Arafat. Jeg elsker dette klip med ham.

https://www.youtube.com/watch?v=RwwxcVTjt3Q

Jeg har allerede længe undgået de varer jeg kan se kommer fra Israel og det har jeg tænkt mig at blive ved med . Heller ikke her kan vi forvente en politisk løsning. SUK.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Michael Friis og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

Michael Friis lad os starte med at blive enige om at israelerne skal acceptere Palæstinas ret til at eksistere præcist lige så meget som palæstinenserne skal acceptere Israels ret til at eksistere.

Der er ikke krigslignende tilstande da kun Israel har et militær. Det er en klassisk måde at retfærdiggøre jødiske bosætteres vold mod de palæstinensere hvis jord de stjæler. Det hedder etnisk udrensning.

Peter Beck-Lauritzen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Pia Nielsen. Respekt! Jeg er positiv overfor enkeltes boycot
Eks 1: det er ikke ok, at jeg siger til en gravid, at hun ikke skal ryge (trods jeg synes det er forkert)
Eks 2: det er ok, at du ikke spiser frugt fra Israel, men ikke at du kræver samme fra andre
Eks 3: det er ikke ok, at der kun serveres halal i en offentligt institution i Danmark
Eks 4: det er ok, at jeg kun cykler, men ikke at jeg kræver samme fra andre
Eks 5: det er ikke ok, at jeg siger andre er for tykke, men fint selv at tabe sig
Eks 6: det er ikke ok at EU har sanktioner mod Rusland, og Tyskland alligevel kan modtage gas.

Sludder. Både palæstinensere i Gaza, (og Hamas.) samt Dem på Vestbreden og i østjerusalem vil acceptere at Israel er en realitet.
Palæstinensere kræver blot at få samme rettigheder som alle andre borgere. Både dem i israel, bosætterne på vestbreden og at besættelse også i Gaza stoppes. Det vil Israel ikke, og derfor blev BDS en realitet, en ikke voldelig modstand som flere og flere støtter verden over. Selv jøder, da de ikke ser undertrykkelse som en værdi de vil forbindes med.
Alle som ikke går ind for lige rettigheder er ikke værd at høre på.

Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger og Tom Finkel anbefalede denne kommentar

Meget interessant artikel i The Guardian Om emnet. Tilstanden beskrevet er meget sørgeligt noget vi kan forvente os mere af.

https://www.theguardian.com/artanddesign/2019/nov/22/exposed-israel-phot...