Leder

Demonstranterne på gaden i Frankrig forsvarer fortidens privilegier imod fremtidens retfærdighed

Knap en million mennesker har været på gaden i de største demonstrationer i Frankrig i 25 år. De er utilfredse med Emmanuel Macrons pensionsreform. Det burde de ikke være
Syv ud af ti franskmænd siger i en meningsmåling fredag, at de støtter demonstrationerne. Men cirka samme andel siger i en anden måling, at de går ind for at forenkle pensionssystemet. Det kan læses som en generel støtte til anti-Macron-protesterne, men ikke en specifik modstand imod en pensionsreform.

Syv ud af ti franskmænd siger i en meningsmåling fredag, at de støtter demonstrationerne. Men cirka samme andel siger i en anden måling, at de går ind for at forenkle pensionssystemet. Det kan læses som en generel støtte til anti-Macron-protesterne, men ikke en specifik modstand imod en pensionsreform.

SplashNews/Ritzau Scanpix

Udland
7. december 2019

»På grund af en national strejke er tårnet lukket,« stod der på et elektronisk skilt foran Eiffeltårnet torsdag morgen.

Op imod en million franskmænd har i denne uge været på gaden i protest imod Emmanuel Macrons bebudede pensionsreform.

Tog- og busmedarbejdere har indstillet arbejdet. Det samme har lærere, studerende, sygeplejersker, læger, brandfolk, postbude og altså også medarbejderne på Paris’ vartegn.

90 procent af alle tog var aflyst og det meste af Paris’ metro lukket. Skoler, hospitaler og postvæsen var påvirket, ligesom demonstranter har blokeret Frankrigs oliedepoter.

Det er de største demonstrationer i Frankrig siden generalstrejken i 1995, hvor 2,5 millioner mennesker i tre uger lammede landet og tvang præsident Jacques Chirac og premierminister Alain Juppé til at droppe deres pensionsreformer.

Fredag fortsatte protesterne, og de kommer højst sandsynligt til at løbe ind i næste uge.

De var ikke opstået spontant som De Gule Veste, men er nøje planlagt af fagforeninger og af de store oppositionspartier med Jean Luc Melenchon og Marine Le Pen i spidsen. Som noget nyt har De Gule Veste sluttet sig til de etablerede politiske kræfter i kampen mod Macron.

Ikke i balance

I dag består det franske pensionssystem af 42 forskellige pensionsmodeller med hundredvis af særregler. Det betyder, at udbetalinger og pensionsalder varierer vildt fra branche til branche.

Indtil for nylig kunne de franske togkonduktører eksempelvis trække sig tilbage som 52-årige med en generøs pension, fordi deres ordning ikke var blevet lavet om, siden dengang de fysisk stod og skovlede kul på damplokomotiverne. Billetkontrollørerne havde en anden ordning og stewardesserne en tredje.

Macron vil have ét universelt system, der gælder for alle.

Regeringen har endnu ikke fremlagt et endeligt bud på en ny model, men vi kender de nye principper fra en stor rapport, der udkom i sensommeren: I fremtiden skal franskmændene optjene månedlige »point«, alt efter hvor meget de tjener, og hvor længe de arbejder. Når de så går på pension, skal de lægge alle deres point i en stor bunke og se, hvilken pensionsydelse de så har optjent nok til.

Det franske pensionssystem fungerer ud fra et princip om »solidaritet«: De, der arbejder, betaler for de, der er på pension. Hver måned fratrækkes et »solidaritetsbidrag« på cirka 0,3 procent af franskmændenes løn, som går til pensionisterne.

Men systemet er ikke i balance. De arbejdende kan ikke forsørge pensionisterne, og det bliver værre, i takt med at der kommer flere ældre. Systemet skal laves om.

Imod Macron, for en pensionsreform

Macron har lovet, at den nuværende pensionsalder på 62 år, som er blandt de laveste i Europa, ikke bliver hævet. Men kritikere mener, at pensionsalderen de facto vil stige, fordi det nye pointsystem bliver skruet sådan sammen, at man taber penge, hvis man går fra før 64 år.

På grund af protesterne har regeringen nu fremrykket fremlæggelsen af deres officielle reformforslag, så det allerede kommer i slutningen af næste uge.

Selv om Macrons reform lægger op til et bureaukrati, der virker enormt efter danske standarder, vil den skabe mere transparens om franskmændenes pensionsprivilegier. Og den vil skabe mere lighed. Ét pointsystem for alle vil favorisere dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet og gavne de unge, som ikke automatisk kan se frem til lange stabile ansættelser med fordelagtige pensioner.

De mest højrøstede kritikere er sjovt nok også dem, der står til at miste deres historiske privilegier.

Men hvorfor skal ansatte i det statslige elselskab egentlig kunne gå på pension som 57-årige, som det er tilfældet i dag? Og hvorfor skal medarbejderne i den franske nationalbank have en helt særligt fordelagtig pensionsordning?

Lige nu forsvarer demonstranterne på gaden fortidens privilegier imod fremtidens retfærdighed.

Det store spørgsmål er, hvor længe protesterne bliver ved. En lille uge med aflyste tog og vrede fagforeninger kan hverken true Macron eller hans reform. Men det kan tre uger op til jul med total lammelse tilgengæld.

Syv ud af ti franskmænd siger i en meningsmåling fredag, at de støtter demonstrationerne. Men cirka samme andel siger i en anden måling, at de går ind for at forenkle pensionssystemet. Det kan læses som en generel støtte til anti-Macron-protesterne, men ikke en specifik modstand imod en pensionsreform.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Franskmændene forsvarer grundlæggende deres velfærdsstat mod den alternative amerikanske model. Det er en kamp der står på i hele den vestlige verden: Skal man skære i den offentlige sektor, nedpresse pensioner og lønninger , 'forbedre konkurrenceevnen', og øge væksten?, eller skal man satse på en mere keynesiansk præget politik, vende tilbage til Bretton Woods systemet, udbygge infrastrukturen og styrke den offentlige sektor? Eller skal man generelt dæmpe væksten og føre en meget mere klimavenlig og økologisk bevidst politik ? Rådvildheden og bekymringen er stor og rundt omkring i verden stiger kritikken af den hidtidige model. Kun ikke i de danske medier med de 2 TV kanaler i spidsen. Her latterliggør kommentatorer og erhvervseksperter jævnt hen den franske folkelige protest medens de pludrer viderepå : alt skal blive som det var

Jens Kofoed, jens christian jacobsen, Estermarie Mandelquist, Sus johnsen, Erik Winberg, Flemming Berger, Johannes Lund, gert rasmussen, Carsten Wienholtz, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Henrik Røngaard Bentzen, Henrik Leffers, ingemaje lange, Lars Løfgren, Mogens Holme, Hans Larsen, Hanne Utoft, Lasse Glavind, Steen K Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Balladen i Frankrig viser ret tydeligt, hvor svært det er at ændre på "velerhvervede rettigheder", når de en gang er indført. Derfor bliver det spændende at se, hvordan europæiske politikere vil "sælge" de forandrindringer, der nødvendigvis må til, når der for alvor skal handles på FN's klimaadvarsler.

Bent Nørgaard, Jens Winther, Ejvind Larsen, Peter Larsen, Rolf Andersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Man kunne ønske lidt mere Frankrig i Danmark.

Hasse Poulsen, Carsten Nørgaard, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Hans Larsen, vagn torup og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Christian De Thurah, nej, det bliver ikke svært, hvis omstillingen bliver retfærdig: at private rettigheder, baseret på ejendomsret, afløses af fællesskabsbaserede løsninger, som kommer alle til gode.
At Danmark har en kedelig fortrinsstilling som et af de mest klimaskadelige lande - og det har vi - er jo ikke en gammel foreteelse, tværtimod er den indtruffet indenfor de seneste 10-15 år, hvor forbruget og velstanden i toppen af samfundet er grasseret, og hvor evnen til behovsudsættelse er forsvundet.
Men tidligere kunne vi både klare fald i indetemperaturen og bilfrie (søn)dage, da det var nødvendigt. Det kan vi selvfølgelig igen, og endnu engang vil vi sande, at de egentlig giver et bedre velvære og spreder en anden hygge, når noget gælder for alle.

Hanne Utoft, Erik Winberg, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Henrik Røngaard Bentzen, Henrik Leffers, Jesper Lerche, Lars Løfgren, Jan Weber Fritsbøger, Mogens Holme, Tor Brandt og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Det danske arbejdsmarked har jo udviklet sig ad helvede til dårligt, bl.a. fordi sunde, faste principper er blevet sløjfet for 'konkurrenceevnen'; men der er ikke andet at konkurrere om end at sikre gode, sikre, ordentlige vilkår for borgerne i samfundet. Hvad skulle formålet dog ellers være?

Hanne Utoft, Erik Winberg, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
Michael Gudnæs

De er skøre, de gallere!

hvis man nu hev alle de penge hjem fra skattelyene, så var der ingen grund til, at den lille mand skulle betale gildet hver gang, men det sker vel næppe, da det er skattelybrugerne der betaler musikken.....

Per Torbensen, Karen Grue, Susanne Kaspersen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, David Zennaro og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Der vil altid være plads til at de privilegerede kan råbe konkurrencevene, når en fransk togkonduktør kan gå på pension som 52 årig og en ufaglært stilladsarbejder i København kan tjene 1,2 million.
Et meningsløst forsvar for deres uretfærdige privilegier skygger for at der i stedet skulle ses på hvor kapitalen vokser uden arbejde.
Det er sørgeligt.

Susanne Kaspersen, Ejvind Larsen, ingemaje lange, Søren Bro og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Xenia Lauritsen

Demonstrationerne handler ikke kun om pension men også om planer om privatiseringer Macrones har i baglommen for den offentlige transport. Derfor er situationen også umiddelbart mere kompliceret end hvordan den bliver fremlagt i denne artikel.

jens christian jacobsen, Per Torbensen, Jane Jensen, Hanne Utoft, Carsten Nørgaard, Erik Winberg, Flemming Berger, gert rasmussen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det drejer sig om, hvordan man formidler sin vision om 'det gode samfund'. Og det har Macron glemt.

For når borgerne kan se og forstå - og måske være med til at kommentere - visionen, kan de også godt indgå i en diskussion om de midler, der skal anvendes undervejs. Søde som bitre, men når målet er nogenlunde klart, kan de fleste godt se, at de må give og tage.

Steen K Petersen

Når de priviligerede, blå sorte borgerlige, synes de alm. arbejder har for høj løn eller pension, så finder de altid extremerne og yderlighederne, altid, så står deres argument helt tydeligt. Her stilladsarbejderen, der knokler 24/7 og får 1.2 million.

Eller de franske lønmodtager, der kan gå på pension tidligt, til en lav pension, omkring de 1800-2200 euro mdr. samt et langt arbejdsliv, hvor lønnen ligger lidt over hvad de modtager i pension. De har arbejdet til en lav løn, så deres pension, er et plaster på såret for den lave løn genne årtier.

Nordea afgående topchef, som jo er en af de privilegeret, med høj løn og et skånsomt arbejde, med udsigt til et langt otium, er kun 59 år og han går nu på pension. Tak for indsatsen, vil jeg sige til ham.

I andre med så meget ondt i røven, prøv at rejse jer op fra det guld i sidder på, det vil også lette stemningen.

Jens Kofoed, Søren Bro, Per Torbensen, Susanne Kaspersen, Erik Winberg, Flemming Berger, Jørgen Larsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Den eneste måde at få magthaverne i tale, er at demonstrere og strejke i fællesskab.
Det er den eneste grund til, at de modvilligt opgiver visse af deres privilegier.

Espen Bøgh, Jan Bisp Zarghami, Søren Bro, Henrik Røngaard Bentzen, Carsten Nørgaard, Susanne Kaspersen, Erik Winberg, Flemming Berger, Steffen Gliese og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Hvis man vil vide, hvad der er på spil, skal man læse Édouard Louis' 'Hvem slog min far ihjel', der er udkommet i år på Rosinante.

Hvad der ikke nævnes er at kagen til pension ikke vil vokse, og der derfor vil være flere om den samme kage ud i fremtiden. Desuden betaler man ind til sin pension.
Hvis blot kvinder og mænd reelt fik ligeløn i Frankrig, ville de ekstra skatteindkomsten dække de flere ældre, har nogle regnet ud.
Eller Macron kunne trække skattelettelser i mia af € til de aller rigeste tilbage, som ikke har skabt jobs alligevel.
Eller en lille beskatning af de franske firmaers dividende, som i år næsten havde verdensrekord og udgjorde næsten samme sum som offentlige udgifter.
Eller skattelypenge, også i mia klassen.

Men nej, i Macrons neoliberalistiske fantasi, er det kun de fattigste som skal arbejde sig ihjel på en ussel løn.
Vidste i at 54% af franske Månedslønninger ligger under 14.000 kr?

Flemming Berger, Per Torbensen, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Henrik Røngaard Bentzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nå ja, glemte at preciscere at Macron ikke ville fortælle om hvilke rabatter/bonusser politiet ville få, men at lærere og undervisere ikke ville se deres pension blive mindre.
Sådan lefler man for dem man har brug for, og som ikke kan privatiseres.

Steen K Petersen, Henrik Røngaard Bentzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Glem alt om »fremtidens retfærdighed« og Macron.
Det er demonstranterne, der står for den.

Macron har brug for at stramme, fordi landet sakker bagud i konkurrencedygtighed i forhold til Tyskland, som jo holder landets konkurrencedygtighed oppe ved hjælp af indkomstpolitik, så det er attraktivt for andre medlemsstater at købe billigt fra Amazon.de i stedet for onlinebutikker »derhjemme«.

Jeg kan ikke huske linket, men læste en kronik i en af de danske aviser, hvor forfatteren forklarede, at hvis Frankrig skulle stramme nok til at nå en lige så høj konkurrenceevne som Tyskland, så måtte den gennemsnitlige fransker (bevidst sprogbrug) gå cirka 40 procent ned i månedlig indkomst.

Her var vinklen, at Macrons stramninger kun giver mening, hvis Tyskland er med på at reformere den uligevægtige eurozone. Men det har Tyskland slet ikke vist sig villig til – hele eurokonstruktionen er i sandhed primært til for at gavne de nordeuropæiske, primært germanske lande som har masser af højkonjunktur, mens lande med behov for offentlige investeringer til at vende en lavkonjunktur enten bliver efterladt på perronen eller udsat for de vildeste sparepolitikker med hjemløshed og social ustabilitet (som disse politikker) til følge.

Kronikken sluttede, at hvis Macron ikke lykkes, så ville hans præsidentskab have spillet fallit.

Og det er lige præcis det, vi ser på folkestemningen i Frankrig i dag.

Resultat af præsidentvalget i 2002, 2. runde

Jacques Chirac (republikanerne): 82,2 procent
Jean-Marie Le Pen (Front National): 17,8 procent

Resultat af præsidentvalget i 2017, 2. runde

Emmanuel Macron (La République En Marche!): 66,1 procent
Marine Le Pen (Front National): 33,9 procent

Meningsmålinger til præsidentvalget i 2022, 2. runde

Emmanuel Macron: 55–57 procent
Marine Le Pen (nu Rassemblement National): 43–45 procent

Macron og hans parti har nok indflydelse til at slå i bordet og få sin vilje stort set uanset, hvad spørgsmålet er.

Og jo mere han gør netop det, jo flere i offentligheden vender ham ryggen for at se hen mod Marine Le Pen, som har rebrandet sit parti, (nok midlertidigt) droppet sine ultimatummer om EU og lokker med en mere solidarisk omfordelingspolitik end tidligere.

Det er svært for mig at se, hvordan man skal kunne fortænke dem i det.
With friends like Macron, who needs enemies?

Sus johnsen, jens christian jacobsen, Per Torbensen, Steen K Petersen, Hanne Utoft, Henrik Røngaard Bentzen, Hasse Poulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Måske skulle vi til at genopdage vores fortid som de ikke nær så vattede og fordragelige danskere, vi ellers er blevet bildt ind at vi altid har været?

Historikeren René Karpantschof har genoplivet det danske demokratis' svære fødsel for os i sin nye bog
"De stridbare danskere", som Georg Metz netop anmeldte særdeles favorabelt i fredagens Information.

https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2019/12/omstridte gennembrud

Flemming Berger, Mogens Holme, Steen K Petersen, Hanne Utoft og Henrik Røngaard Bentzen anbefalede denne kommentar

Det er en helt idiotisk artikel og overskrift.
Ikke engang Le Figaro tillader sig at være så misvisende.
Privilegier.... tjah. Det franske pensionssystem blev først etableret universelt efter anden verdenskrig. Det byggede på en række ordninger -bla togførernes - der var blevet etableret enkeltvist siden midten af 1800 tallet.
Princippet har hele tiden været at enhver reform skulle trække de almene pensioner op på de etablerede pensioners niveau (dem som her kaldes de priviligerede).
Det Macron vil er at nivellere alle (undtagen parlementarikere, præsidenter og politi, som han har understreget) ned på laveste niveau.
Det kommer til at koste rigtig mange mennesker rigtig mange penge.
Det svarer til i retfærdighedens navn at sætte alle arbejdslønninger ned på indisk niveau.

Strejkerne og demonstrationerne er større end i 95 og det handler ikke kun om pensioner, men om alle de neoliberale nedskæringer Macron presser på med uden på nogen måde at forhandle sig frem til gode løsninger.
Hospitaler, skolelærere, universitetsstuderende og faktisk også de selvstændige forretningsdrivende der føler at de bliver snydt.

Det skal vel også med i historien at ingen præsident har været så dårligt valgt som Macron.
Og med i historien at regeringen står for en ekstrem voldelig repression af alle demonstrationer. Der er masser af døde, 40 mennesker har fået skudt øjnene ud det seneste år -af politiet - hvor mange har fået bank? tusindvis er blevet arresteret. Det er alt det som folk har fået nok af.

Jeg vil meget anbefale Informations lederskribenter at sætte sig i tingene inden de skriver!!
Prøv Mediapart til en start og ellers kan alle franske aviser bruges.

Flemming Berger, Mogens Holme, Sus johnsen, Per Torbensen, Steen K Petersen, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Henrik Røngaard Bentzen og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar

Hvor uberettiget at pøbelen protesterer mod beskæringen af deres rettigheder og privilegier, mens vi ser eliten fra politisk side fastholder og udbygger sine privilegier i samfundet, uden nogen taler om "retfærdighed", og hvor det i stedet accepteres som naturligt.

Flemming Berger, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

'Selv om Macrons reform lægger op til et bureaukrati, der virker enormt efter danske standarder, vil den skabe mere transparens om franskmændenes pensionsprivilegier. Og den vil skabe mere lighed. Ét pointsystem for alle vil favorisere dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet og gavne de unge, som ikke automatisk kan se frem til lange stabile ansættelser med fordelagtige pensioner.'
Så franskmændene skal acceptere løse ansættelser mod at få en mere 'retfærdig' pension og samtidig favoriserer Macrons system de, der har været længst på arbejdsmarkedet? Der mangler vist nogle forklaringer, Bennike. Mren måske synes du bare at liberale reformer er de bedste?

Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Godt spottet Jens Christian Jacobsen

Eller denne her:

“Knap en million mennesker har været på gaden i de største demonstrationer i Frankrig i 25 år. De er utilfredse med Emmanuel Macrons pensionsreform. Det burde de ikke være”

Så sidder man godt nok fast i den neoliberale fortælling.

Flemming Berger, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Når man kan lave en overskrift der hedder:

“Demonstranterne på gaden i Frankrig forsvarer fortidens privilegier imod fremtidens retfærdighed”

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Mange artikler i danske medier referer næsten direkte fra BFMTV(ejet af Patrick Drahi og som betaler 0 skat og har en aktie(Valgkamp) investeret i Macron.)
Macron kører Frankrig som en virksomhed. Parlamentariker bliver hyret og fyret efter præstationer. Der eksisterer ingen politisk kongres eller afstemninger. Det har intet med partidemokrati at gøre.
Macron skal spare siger EU. Men alle hans milliadærstøtter, som han lovede privatiseringer og skattelettelser(Bl.a. afsløret i Juan Brancos bog “Crepuscule”) vil ikke have rullet de enorme skattelettelser tilbage.
Skattelettelserne skulle insistere til investeringer og skabe jobs, men det har vist sig at de få job de har skabt, mest er i udlandet. Alså mia. af Frankrig euro ned i et hul til superrige.
De jobs der er skabt er korte jobs til en lav løn, såkaldte interrim/midlertidige. På et sådan arbejdsmarked er det svært at se hvordan de små 10 mill. Uden fast arbejde skal optjene en pension på point.
74% af franskmændene vil gerne have en reform af pensionen, fordi specielt de mindste indkomster lider. Men 67% vil have at det er Macron som laver den. De har simpelthen ikke tillid til Ham.

Macron og hans medievenner hopper med på sangen om Macron eller le Pen, fordi det er den eneste måde han ville kunne vinde næste gang. Men det er et meget farligt spil han spiller, og de private medier spiller Desværre glædeligt med, ved at hakke på de andre partier, eller gøre grin med dem.
Jo mediebilledet i Frankrig minder meget om det i USA, og det smitter tilsyneladende af også i DK:

Steen K Petersen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

67% Vil IKKE have at det Macron som laver pensionsreformen, skulle der have stået. Sorry.

Steen K Petersen, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar