Leder

EU skylder stadig på klimakontoen

Det, som blev udråbt som en stor sejr for klimaet af EU-rådets præsident, Charles Michel, og EU-kommissionspræsident Ursula von der Leyen, er et skridt i den rigtige retning. Men et for lille skridt
Green Deal for Europa blev i onsdags præsenteret af EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen.

Green Deal for Europa blev i onsdags præsenteret af EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen.

CHINE NOUVELLE

Udland
14. december 2019

Man må finde håb, hvor man kan.

En meningsmåling udført af opinionsinstituttet Kantar Polska fortæller, at 69 pct. af adspurgte polakker vil, at Polen tilslutter sig et fælles EU-mål om klimaneutralitet i 2050, samt at 81 pct. synes, Polen skal tilslutte sig den netop præsenterede European Green Deal.

Så forhåbentlig er det bare et spørgsmål om tid – og EU-penge? – før Polen som sidste EU-medlem tilslutter sig det klimamål, som de øvrige 27, snart 26, medlemslande enedes om natten til fredag.

Realiteten her og nu er, at det, som i de sene nattetimer blev udråbt som en stor sejr for klimaet af EU-rådets præsident, Charles Michel, og EU-kommissionspræsident Ursula von der Leyen, er et skridt i den rigtige retning, men et for lille skridt. Og verden har ikke længere tid til for små skridt.

Det er slemt, at Polen med ansvar for ca. ni pct. af EU’s CO2-udledninger ikke er med på 2050-tidsfristen, men det er værre, at stats- og regeringscheferne på deres topmøde end ikke diskuterede en opstramning af delmålet for 2030, som p.t. hedder 40 pct. reduktion af EU’s udledninger, men som ifølge EU-Kommissionen bør hedde 50-55 pct. og ifølge blandt andet Europa-Parlamentets Grønne Gruppe og grønne ngo’er 65 pct.

Et benhårdt pres er nødvendigt

Hvis 2030-målet ikke skærpes mærkbart, er det ikke til at se, hvordan EU skal nå i mål med nettonuludledning af CO2 blot 20 år senere. Som bekendt skønner regeringen og Folketinget det nødvendigt for Danmark at reducere med 70 pct. i 2030 for at kunne nå dansk klimaneutralitet i 2050.

I EU-topmødets sluterklæring hedder det blot, at EU-Rådet »opfordrer Kommissionen til efter en grundig konsekvensanalyse at fremsætte et forslag til ajourføring af EU’s nationalt bestemte bidrag (NDC) for 2030 i god tid inden COP26«. En ’ajourføring’ er ikke nødvendigvis det samme som et hævet ambitionsniveau.

I den Green Deal for Europa, som Ursula von der Leyen præsenterede onsdag, varsles rigtig mange gode og ambitiøse forslag fra Kommissionen om konkrete klimatiltag.

At disse samt et nyt 2030-mål skal kunne vinde tilslutning i EU-kredsen inden det afgørende klimatopmøde COP26 i Glasgow i november 2020 forudsætter et vedvarende og benhårdt pres fra progressive lande som Danmark, fra civilsamfundets tapre aktivister og fra den visionære del af erhvervslivet.

Miraklernes tid er ikke forbi, kun næsten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

“Den visionære del af erhvervslivet” står der til sidst. I dag fik jeg Berlingeren leveret i stedet for Inf. Jeg badede den igennem og hæftede mig ved to ting: Den nye chef for Danske bank, Jacob Aarup-Andersen går rundt med 17-målsmærket. Hvad kan man lægge i det? Den anden var Steen Jakobsen, Saxo bank, der skrev om klimakatastroferne, der var vigtigere at hæfte sig ved end økonomisk vækst. Artiklen kunne jsn nok ikke have skrevet meget bedre.

Hvor er vi nu? Erhvervsfolk skal jo tjene penge, ellers skrider det under dem, men det betyder så, at de taler med to tunger. Er det ikke det, alle stort set gør? Uh, hvor ser det sort ud, men ih, hvor bliver vi nødt til at fortsætte ødelæggelsen af naturen.

Philip B. Johnsen

Så længe der er vækst af økonomien, er der vækst af CO2 udledning.

Vores folkevalgte politikere regner ikke ud fra Danmarks stigende udledning af CO2, men kun hvad de ‘muligvis’ kan reducere af CO2 ved et tiltag og så et mere.

Samlet set er målet for vores folkevalgte politikere, at der er flere der flyver og forbruget stiger, med andre ord, vores folkevalgte politikere er fulde af løgn, vores folkevalgte politikere er CO2 udlednings ‘vækst’ politikere.

I finanslovsaftalen står der da også soleklart, at man med initiativerne i finansloven ”samlet forventes at nedbringe drivhusgasudledningen i 2030 med mindst en halv million ton”.

Der står ikke sandheden i finansloven, at med samtidige initiativer til vækst af økonomien, dvs. støtte forbrug af importerede vare og flere flyrejser mm. frem til 2030, forventes det at danskerne vil udlede i omegnen af hundrede millioner tons mere CO2 i 2030.