Leder

EU’s migrationssystem fører til unødige lidelser

Europas flygtninge- og migrationssystem ligger i ruiner. EU er ikke engang i stand til at håndtere det markant lavere antal asylansøgere i 2019, og en dyb politisk krise har ført til en ulidelig humanitær krise
På grund af en alt for langsommelig behandlingsproces holdes titusinder af asylansøgere på græske øer i overfyldte, uhygiejniske og kummerlige flygtningelejre, som nødhjælpsorganisationer beskriver som »umenneskelige«.

På grund af en alt for langsommelig behandlingsproces holdes titusinder af asylansøgere på græske øer i overfyldte, uhygiejniske og kummerlige flygtningelejre, som nødhjælpsorganisationer beskriver som »umenneskelige«.

Louisa Gouliamaki

Udland
27. december 2019

Hvad skal man kalde 12 procent af en krise?

I 2015 krydsede 1.032.408 migranter og flygtninge EU’s grænser. I år er det tal faldet til 122.624. Vi er altså nede på godt 12 procent af det niveau, vi befandt os på, da vi begyndte at tale om en flygtningekrise.

Og der er godt nok gået inflation i brugen af ordet krise, hvis det fortsat er det, som vi insisterer på at bruge for at beskrive den nuværende situation – altså hvis vi kun kigger på antal. Faktum er nemlig, at vi stadig har en flygtningekrise. Ikke en krise skabt af et overvældende antal af såkaldte ’uregelmæssige ankomster’. Men en krise forårsaget af elendig håndtering. Det er en politisk krise, der har ført til en ulidelig humanitær krise.

Som Information har beskrevet i en serie artikler, så ligger Europas flygtninge- og migrationssystem i ruiner. Selv det markant lavere antal ankomster er vi ikke i stand til at håndtere. Internt i EU er der ingen effektiv politik på området. Der er ingen solidaritet, der er mangel på samarbejde, og unionens lande er som før uvillige til at dele migrationsbyrden ligeligt mellem sig.

I stedet føres en politik, hvis formål lader til at være at gøre forholdene så brutale, at det vil skræmme flygtninge og migranter fra at gøre forsøget på at nå Europa, samtidig med at man forsøger at holde eventuelle asylansøgere væk fra EU’s grænser, så vi slipper for et juridisk ansvar – og er i stand til at holde dem ude af øje og sind.

Den politik – ført i vores navn – har været med til at skabe en skamfuld situation.

På grund af en alt for langsommelig behandlingsproces holdes titusinder af asylansøgere på græske øer i overfyldte, uhygiejniske og kummerlige flygtningelejre, som nødhjælpsorganisationer beskriver som »umenneskelige«.

På vegne af resten af EU forsvarer kroatisk politi voldeligt og illegalt unionens ydre grænser ved systematisk at tæske migranter og flygtninge tilbage over grænsen til Bosnien.

»Ekstrem mishandling«

Samtidig har vi udliciteret migrationskontrollen til autoritære styrer og krigsherrer i lande som Tyrkiet og Libyen. Blandt andet har europæeres pagt med libyske militser og den libyske kystvagt godt nok ført til, at migrationsstrømmen mellem Libyen og Italien er blevet stærkt reduceret, men EU’s politik har ifølge menneskerettighedsorganisationer og FN også bidraget til en »ekstrem mishandling« af flygtninge og migranter, der holdes indespærret i overfyldte detentionscentre i Libyen, hvor de udsættes for vold, tortur og seksuelle overgreb.

Det er helt klart EU’s ret at regulere migration. Men lige nu lader vi til blot at operere med løsninger, der fremprovokerer unødvendige lidelser. Som migrationsforskeren Gerald Knaus, der anses for at være arkitekten bag EU’s kontroversielle flygtningeaftale med Tyrkiet, siger i et interview med Information:

»Vi satser på at skræmme migranter væk med brutalitet frem for at finde humane løsninger.«

Et halvt årti efter at en hel million flygtninge og migranter på et enkelt år kom til Europa, har EU fortsat ikke fundet frem til et fungerende fælles asylsystem. Den gode gamle Dublin-forordning, der siger, at migranter kan sendes tilbage til det første EU-land, hvor vedkommende er registreret, eksisterer fortsat, men fungerer ikke. Samtidig lægges en uforholdsmæssig stor byrde fortsat på de sydeuropæiske stater, og hele indvandringsproblematikken forpester relationerne og solidariteten mellem EU’s medlemsstater.

Hvordan kan EU ikke engang være i stand til at oprette humane modtagecentre, hvor asylansøgninger kan behandles hurtigt og effektivt? Hvorfor kan EU-landene ikke blive enige om en fair fordeling af det relativt lille antal asylansøgere? Hvorfor kan EU ikke få etableret et system, der kan tilvejebringe sikker, legal og reguleret migration til EU, som kan reducere menneskesmuglernes indflydelse og de risici, som migranter i dag udsættes for?

Som situationen er nu, så er det forsmædeligt, at EU er så lammet, at man ikke har enten evnen eller viljen til at komme med løsninger.

At finde en løsning på krisen bør være en topprioritet for den nye EU-Kommission. Der er et presserende behov for en ny, mere human og rationel migrationspolitik, og EU’s nye flygtningekommissær, Ylva Johansson, vil i begyndelsen af det nye år komme med EU’s officielle bud på en ny »asyl- og migrationspagt«. Forhåbentlig kan det føre til et gennembrud, selv om den hidtidige splittelse i EU ikke giver særlig stor tiltro til, at unionen vil være i stand til at løse det, der blot udgør 12 procent af en krise.

Serie

Europas fejlslagne migrationssystem

Lige siden flygtningekrisen i 2015 har landene i Europa forsøgt at lave et nyt fælles migrationssystem. Hidtil uden resultat. EU anklages for at satse på at skræmme migranter væk med brutalitet frem for at finde humane løsninger. Information sætter i en serie fokus på EU’s fejlslagne migrationssystem

Seneste artikler

 • »Det er blevet for svært at tage til Danmark«

  23. december 2019
  Migranter på vej til Europa ændrer kurs. Dem, der oprindeligt ville til Danmark, søger nu andre steder hen i EU, da de har modtaget beskeden om, at de ikke er velkomne. De fleste vil til Italien, hvor det er lettere at finde arbejde i den grå økonomi, siger eksperter
 • Hvorfor kan Europa ikke blive enig om et fælles migrationssystem?

  23. december 2019
  Lige siden flygtningekrisen i 2015 har landene i Europa forsøgt at lave et nyt fælles migrationssystem, og i begyndelsen af det nye år kommer den nye svenske EU-kommissær Ylva Johansson med EU’s officielle bud på en ny »asyl- og migrationspagt«. Intet tyder dog på, at landene kan enes. Hvorfor egentlig ikke?
 • »Vi satser på at skræmme migranter væk med brutalitet frem for at finde humane løsninger«

  20. december 2019
  EU’s kontroversielle flygtningeaftale med Tyrkiet er fortsat den rette løsning, men manglende politisk vilje og solidaritet har fået den til at gå op i limningen. Det mener Gerald Knaus, idémanden bag aftalen, der nu er ved at udløbe. Han ser Mette Frederiksens forslag om modtagecentre syd for Middelhavet som urealistisk

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Du har helt ret i, at EU's impotens på flygtninge & migrantområdet er til at hulke over.

Men EU's Kommissariat - herunder EU’s nye flygtningekommissær, Ylva Johansson - kan kun få forslag igennem, hvis Rådet giver grønt lys. Så ethvert forslag fra Ylva Johansson skal være forhåndsafstemt med de 27 regeringer - ellers løber det blot i sandet.

Al det er der jo ikke noget nyt i - og det er sådan, vi vil have det.
Der er ingen medlemslande, der vil overføre magt og beslutningskompetence til Kommissariatet og EuropaParlamentet - og mindst al alle Danmark.

Uanset hva' Dælen de andre 26 lande måtte blive enige om, så gælder det ikke for os.
Vi har som bekendt vores kornfede Retsforbehold, som Holger K. i sin fremsynethed skaffede os, så al det må de andre selv rode med - hva' rager det os ??

Anders Reinholdt, Gert Romme og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Husk, at migranter selv vælger at rejse, og dermed også selv kaster sig ud i disse unødige lidelser!

Nogle gange synes jeg, at vi er lige hurtige nok til at pådutte os selv alle andres ansvar og problemer, vi må huske, at folk også selv har et valg, og de valg har en konsekvens, konsekvenser som for de fleste ikke har været dem ukendte inden afrejse.

EU bør gøre det klart, at ulovlig migrering til EU er ulovlig og et no go, samtidigt med, at man vil blive sendt hjem hvis man forsøger alligevel og bliver opdaget. Det er den eneste måde at stoppe dette fænomen og disse lidelser de påføre sig selv på.

Herefter bør man bruge ulandshjælp og lignende på at opbygge og skabe håb i de lande hvorfra de fleste påtænker at immigrere fra. Men, disse midler der bruges til dette, de skal samtidigt være under skærpet kontrol og styring, for hvis det hele ender i korruption og lignende, så vil den folkelige opbakning til at bruge milliarder af kroner på dette hurtigt falde bort.

Resultaterne og effekten skal gerne kunne ses ret hurtigt, helst ligeså hurtigt som med bestikkelses og lokumsaftalen med Tyrkiet og dets diktator.

jens christian jacobsen, Bent Nørgaard, arne tørsleff, Therese Hagen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar