Leder

Opgøret med Weinstein: Han slipper igen for omkostningerne og ansvaret

Harvey Weinsteins advokater har lavet et foreløbigt forlig med 30 skuespillere og ansatte, som han er beskyldt for at have chikaneret og voldtaget. Resultat: Han skal ikke selv betale noget, og han skal ikke tage noget ansvar ...
Harvey Weinstein, som vel at mærke ikke er erklæret personligt konkurs, skal ikke selv betale en penny til ofrene, og ifølge The New York Times er han ikke forpligtet sig til at erkende noget ansvar. Alle omkostninger bliver nemlig dækket af et forsikringsselskab.

Harvey Weinstein, som vel at mærke ikke er erklæret personligt konkurs, skal ikke selv betale en penny til ofrene, og ifølge The New York Times er han ikke forpligtet sig til at erkende noget ansvar. Alle omkostninger bliver nemlig dækket af et forsikringsselskab.

Eduardo Munoz

13. december 2019

#MeToo handler ikke om sex, køn eller identitetspolitik. Det handler om magt og ulighed. Og da de første afsløringer i 2017 af Hollywoodproduceren Harvey Weinsteins formodede chikane af og overgreb på adskillige kvinder over adskillige år fandt sted, var det et chok for offentligheden, at han var sluppet afsted med det så længe. Mange havde vidst det uden at anmelde noget til nogen, og endnu flere havde haft en stærkt begrundet mistanke, men ikke gjort noget.

Han var en mand med magt til at skabe og ødelægge karrieren for folk, som hele deres liv havde arbejdet på at blive berømte i filmbranchen. Ikke nok med det. Han havde betalt advokater til at lave såkaldte non-disclosure agreements med de forulempede, så de fik penge for at tie stille.

Harvey Weinstein opførte sig tilsyneladende, som om han havde magt og rigdom nok til at være hævet over loven. Hvilket han også længe var.

Indtil den første kvinde fortalte sin historie under hashtagget #MeToo, og mange flere fulgte efter med deres afsløringer. Da det, der havde været accepteret i toppen af kulturindustrien, blev offentligt, var det ikke længere acceptabelt.

Det blev en skandale – og en kollektiv frigørelse. Det demonstrerede for eftertiden, at ingen med magt eller rigdom i den vestlige verden kan være sikker på, at de kan betale sig fra seksuel chikane og overgreb.

Alle kan blive draget til ansvar i offentligheden.

Onsdag kunne The New York Times rapportere, at der var indgået en foreløbig aftale om et forlig i det private søgsmål mellem mere end 30 skuespillere og ansatte hos Weinstein, som har anklaget ham for blandt andet seksuel chikane og voldtægt, og den nu forhenværende producers advokater.

Aftalen giver omkring 25 millioner dollar til deling mellem de forulempede – og yderligere op mod ti millioner til advokaterne. Sådan er det amerikanske system; advokaterne vinder altid, når ofre for overgreb og forbrydelser søger civil retfærdighed.

Men det utrolige er, at Weinstein, som vel at mærke ikke er erklæret personligt konkurs, ikke selv skal betale en penny til ofrene og ifølge The New York Times ikke forpligter sig til at erkende noget ansvar. Alle omkostninger bliver nemlig dækket af et forsikringsselskab.

Man kan ikke engang sige, at han betaler sig fra det. For han skal ikke betale noget. Uretfærdigheden sker på den måde fyldest og den kolossale ulighed i magt, som er mulighedsbetingelsen for hele affæren, bliver ikke ændret ved dette forlig. Den bliver bekræftet.

Men i januar venter straffesagen i New York City. Den kan selv Weinstein efter alt at dømme ikke betale sig ud af.

Alle er enige om, at Cissi Wallin (billedet) vil blive dømt for grov bagvaskelse og få to års betinget fængsel. De medier, som for nylig hævdede, at #MeToo er det bedste, der er sket, lægger nu panderne i dybe folder. Presseetikken er derimod ikke et spørgsmål, skriver Åsa Linderborg.
Læs også
Arrestationen af den 66-årige Wall Street-milliardær Jeffrey Epstein har bragt Donald Trump i forlegenhed og kostede fredag arbejdsminister Alexander Acosta (th.) ministerjobbet.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aase Rigmor Pedersen

Det er bestemt ikke kun ham. De andre slyngler Epstein, Polanski og Woody Allen er sluppet fra deres voldtægter uden skrammer. Polanski vinder endda priser.

Minna Rasmussen, Espen Bøgh, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar