Leder

75 år for Auschwitz’ befrielse: Holocaust vil altid høre til historiens vigtigste lektie

Befrielsen af fangerne i KZ-lejren Auschwitz ligger nu 75 år tilbage. I en tid med stigende antisemitisme er det derfor ikke bare en tysk, men en menneskelig pligt at holde mindet om Holocaust i live og sige fra over for antisemitismens mange hæslige ansigter
Togstation foran den tidligere koncentrationslejer 'Auschwitz' i det nuværende Polen. Lejren er i dag omdannet til museum.

Togstation foran den tidligere koncentrationslejer 'Auschwitz' i det nuværende Polen. Lejren er i dag omdannet til museum.

Pablo Gonzales

27. januar 2020

»Befrielse«.

Det klinger af triumf eller i det mindste af håb. Men som de historiske optagelser viser, var der ikke nogen af delene i øjnene på de overlevende fanger, da Den Røde Hær befriede KZ-lejren Auschwitz den 27. januar 1945. Som udsultede og magtesløse vidner til den systematiske udryddelse virker alt menneskeligt håb til at være pint ud af de sidste fanger, der i bogstavelig forstand vadede i lig.

Med det forestående nederlag for øje havde nazisterne gasset og brændt tusinder af mennesker i dagene op til befrielsen, og de havde sendt yderligere titusinder ud på de sidste »dødsmarcher« mod vest. Tilbage blev godt 7.000 af de mest svækkede fanger – 7.000 over for de omtrent 1,1 millioner mennesker, heraf cirka en million jøder, som blev myrdet i Auschwitz.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Mortensen
  • Gert Romme
  • Carsten Munk
  • Niels Vest-Hansen
  • Torben Lindegaard
Carsten Mortensen, Gert Romme, Carsten Munk, Niels Vest-Hansen og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

En STOR fejl, når antisemitismen kæder sammen med kritik af staten Israel.
En kritik af staten Israels behandling af de ikke jødiske beboere i Israel og i de besatte områder er IKKE antisemitismen.

Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Carsten Munk, Gert Romme, Bjarne Bisgaard Jensen, Henriette Bøhne, Christel Gruner-Olesen, Hans Larsen, Palle Yndal-Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Karen Grue, Dorte Schmidt-Nielsen, Anders Lundkvist, Torben Arendal og John Andersen anbefalede denne kommentar
jette tofte bøndergaard

Den sætning forstår jeg ikke: " - en udgave, hvor Israel-kritik ofte er en svært adskillelig komponent." !!!

Den indgår i bagsidelederen på Information i dag.

For mig må enhver tro på det, som de ønsker. Religionsfriheden er en del af Menneskerettighederne.

Men jeg vil tillade mig at kritisere enhver politik, der deler folk op efter tro, etnicitet, køn, religion, social status osv.

Jeg kritiserer Israels politikere for at forfølge dets palæstinensiske medborgere såvel indenfor Israels grænser som udenfor. De dømmer palæstinensere efter militære love mens jøder dømmes efter civile love. De annekterer palæstinenseres jord og umuliggør fredelig sameksistens. De ekspropierer palæstinensisk ejendom og nedriver deres hjem.

De umuliggør opfyldelsen af Osloaftalen.

Israel besidder såvel en meget stærk militærmagt som et effektivt efterretningsvæsen. De er OVERMAGTEN.

Jøder uden ansvar for Israels politik må tro, hvad de vil. De har hverken mere eller mindre ansvar for Israels politik end jeg har.

Men jeg vil have retten til at kritisere Israels politik uden at blive kaldt antisemit. Ligesom jeg vil have lov til at kritisere såvel danskere som muslimer osv, hvis de fører en kritisk politik.

Carsten Mortensen, Niels Duus Nielsen, Henriette Bøhne, Søren Fosberg, Niels Thomsen, Sus johnsen, Hans Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Karen Grue, Else Marie Arevad og Dorte Schmidt-Nielsen anbefalede denne kommentar

Man kan altså tale antisemitisme op. Og det gøres for tiden med eftertryk.
Ja, vel skal vi huske holocaust, men vi skal åbenbart gå let hen over Nakba.
Og vi skal også huske de mange millioner, som ikke var jøder, som blev dræbt i kz-lejrene.
Er det en optakt til, at Trump og Netanyahu nu vil ødelægge palæstinensernes livesvilkår helt?
Jeg tror, det er sådan, at mennesker med jødisk baggrund, som støtter Israels politik, oplever "antisemitisme", forstået som kritik af Israel, mens mennesker med jødisk baggrund, som er negative eller neutrale ift Israel, ikke oplever det.
Verdenssamfundet og store dele af den zionistiske bevægelse er ansvarlige for, at palæstinensernes levevilkår bliver stadigt mere ødelagte.
Kunne man tage sig af disse forbrydelser?
Som Gideon Levy skriver i Haaretz d 23. januar: Go to Gaza and cry:" Never Again"

Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Sus johnsen, Hans Larsen, Palle Yndal-Olsen, Carsten Munk og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Interessant at andre befolkningsgrupper omtales i KZ-lejrenes udryddelses aktiviteter, nu. Interessant at de sovjetiske pogromer aldrig omtales i udryddelses aktiviteterne, af dels jøder, såvel som andre folkeslag, i betydelig større omgang, end dem i tyske KZ-lejre!
Og så med Putin som hovedtaler i Israel! Gad vide hvorfor kun Tyskland betaler kompensation til Israel? Har russerne ingen penge?
Nå, palæstinenserne er ikke et folkeslag, de er terrorister, ref. god politisk tone i Israel! Hvorfor accepterer EU det?

Søren Kristensen

Antisemetisme er for dem der bare ikke kan lide jøder, hvilket jo er svært at tage alvorligt eftersom begrundelsen ligesom flagrer i vinden. At være imod Israels politik, derimod, er helt legitimt og kan forsvares med simple argumenter så længe landet fører en kritisk sådan. For nu at sige det samme som Jette Tofte Bøndergaard 12,36

Niels Duus Nielsen, Carsten Munk, Karsten Aaen, Peter Beck-Lauritzen og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

I øvrigt fører Israel, som de fleste andre lande, nok den politik de kan slippe afsted med - og de er godt nok sluppet afsted meget. Lur mig om ikke de har nogle inflydelsesrige venner. Alene det at de får lov til at være med i det europæiske melodigrandprix, selv om Israel ligger i Mellemøsten og ikke i Europa, siger noget om den goodwill de opretholder. Men jeg tør næsten ikke kritisere det, af frygt for at blive kaldt antisemetit (jeg var heller ikke tilhænger af at Tyrkiet blev medlem af EU, fordi broderparten af landet ligger i Lilleasien.) Når det kommer til geografi har jeg en meget firkantet tankegang. Det beklager jeg.

Karsten Aaen, Søren Fosberg, Peter Beck-Lauritzen og Karen Grue anbefalede denne kommentar

Holocaust er en af historiens største tragedier, men det er ikke den eneste store tragedie, og det er ærgerligt at der er så stort fokus på denne tragedie, mens der er så lidt fokus på andre af historiens store forbrydelser, som for eksempel Holodomor, hvor 3-12 millioner Ukrainere blev intentionelt sultet ihjel af det Sovjetiske regime. Det skaber for mig at se en ubalance i vores foreståelse af menneskelig natur og historie.

Der er enorm uenighed omkring hvad der egentligt skete i Holocaust, og der er efterhånden mange, mange mennesker der tror at det slet ikke fandt sted. Så er der nogle mere moderate der mener at historien skal revurderes, da de påstår at der er ting der ved den officielle historie der ikke hænger sammen.

Denne dybe meningsforskel er for mig at se et kæmpe problem, da jeg tror at den kan lede til store, voldelige konflikter. Jeg mener at det er et stort problem at det i mange lande er ulovligt at betvivle den officielle historie, da dette kun forstærker meningsforskellen, og skaber dyb mistro hos dem der mener at det foregik anderledes end hvad vi almindeligvis får fortalt.

Jeg håber at dette kan løses på fredelig vis, for jeg er bange for at det ellers har potentiale til at udvikle sig til noget meget, meget grimt.

Holocaust var EN måde hvorpå et autoritært regime skaffede sig af med ‘syndebukkene’. Men der er mange andre måder at pine, plage og udrydde grupper man ikke bryder sig om.
Det som genere mig mest ved holocaust er at det betragtes som eneste Offentlige markør. Det skærmer for alle de andre måder hvorpå andre grupper bliver og er blevet forfulgt og udrenset fra deres land. Der er ingen jødisk udrydelse på vej. Til gengæld er utallige andre som i dag bliver forfulgt/foramet/pint/bombet/skudt uden vesten griber ind, end ikke i ord.
Det er den virkelige tragedie.

Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Aaen, Carsten Svendsen og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

En historie vi ikke må glemme, står der i lederen.

Danmarks public service organ DR har da allerede glemt den historie. Intet var afsat til at huske indimellem dagens underholdningsprogrammer. Men til gengæld fik vi et program om Rasmus Seebach, noget om norske milliardærer og såmænd også både en Foyle og en Frost genudsendelse at gå i seng på.

Passer aldeles ikke!

Torsdag den 23. (var det vist) var der stor transmission på DR 2 fra det som skete i Jerusalem den dag!

til minde om Shoah/Holocaust!

Peter Beck-Lauritzen

Det, som skete i Rusland dage f.eks. 100 år siden, og for 105 år siden, handler ikke om en stat, der på systematisk vis beslutter sig for at udrydde alle jøder over hele verden! :( Pogromer i Rusland blev først og fremmest udført af folket, pøblen....

:(

Niels Duus Nielsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Aleksandr Solzhenitsyn's meget kontroversielle mesterværk "200 years together" (engelsk) er værd at læse i forbindelse med hvad der foregik i Den Russiske Revolution.

Den er faktisk så kontroversiel at den ikke er blevet oversat til andre sprog, men der er nogle ildsjæle på internettet der har gjort det.

Han er hele vejen igennem meget menneskelig og moderat, men han placerer ansvaret for både pogromer, Den Russiske Revolution, og de Bolshevikiske rædselsgerninger hos både jøder og russere.

Den er højst læseværdig!