Leder

»Beskyt grænserne og klimaet«: Østrigs eksperiment kan blive en glædelig politisk spagat

Østrigs kansler og indvandringshardliner Sebastian Kurz vover det klimapolitiske spring mod venstre og går i regering med De Grønne. Det er i takt med den europæiske tidsånd, men eksperimentet bliver først opmuntrende, hvis det lykkes i praksis
»Det er muligt at beskytte både grænserne og klimaet,« skrev den genvalgt østrigsk kansler Sebastian Kurz på twitter. En sætning som allerede er blevet til overskriften på Sebastian Kurz’ forestående regeringssamarbejde med De Grønne, som efter månedlange forhandlinger blev erklæret for flyveklar nytårsdag.

»Det er muligt at beskytte både grænserne og klimaet,« skrev den genvalgt østrigsk kansler Sebastian Kurz på twitter. En sætning som allerede er blevet til overskriften på Sebastian Kurz’ forestående regeringssamarbejde med De Grønne, som efter månedlange forhandlinger blev erklæret for flyveklar nytårsdag.

Christian Bruna

3. januar 2020

Det nye år var ikke mange timer gammelt, før Sebastian Kurz – politisk vidunderbarn, genvalgt østrigsk kansler og enevældig leder i ÖVP – fik lagt sin første oneliner:

»Det er muligt at beskytte både grænserne og klimaet.«

Den sætning er allerede blevet til overskriften på Sebastian Kurz’ forestående regeringssamarbejde med De Grønne, som efter månedlange forhandlinger blev erklæret for flyveklar nytårsdag.

Kurz’ framing af »grænser og klima« er genial, hvis man ser på den politiske skæbne, som hans nationalkonservative ÖVP-parti har lidt i 2019.

I maj blev Kurz’ samarbejdspartner, vicekansler og leder af det højrepopulistiske FPÖ, Heinz-Christian Strache, som bekendt taget med fingrene i korruptionsdåsen i den ufattelige Ibiza-skandale. Det fældede hele den østrigske regering – og dog triumferede Kurz ved efterårets valg med hele 37,5 procent.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er muligt at beskytte både grænserne og klimaet samtidig, proklamerer den nye østrigske regering. Ja, selvfølgelig, og lad os vende den om og påstå: det kan ikke lade sig gøre at beskytte miljøet/klimaet uden santidig at beskytte grænserne! Koalitionen mellem de konservative og de grønne i Østrig er derfor en logisk koalition, som sagtens kunne gå hen og danne skole, i et Europa hvor venstrefløjen synes besat af kulturradikale eller-liberale forestillinger.

Jørgen Mathiasen

De konservative og de grønne I Østrig udgør parti- og vælgermæssigt en komplementærmængde med modsætningspar som land-by, kort-lang uddannelse, ung-gammel, og national-international orientering. Holder regeringen, kan det, som Die Zeit skriver, være dannelsen af en ny midte i østrigsk politik og svaret på væksten af partier til højre for de konservative. Vinder centrum-venstre ikke stemmer henover midten ved næste valg i Tyskland, kan vi forvente en ny sort-grøn regering i det centrale Europa.