Leder

»Europas månelanding«: Von der Leyens grønne billion er en fantastisk blankocheck. Måske virker den

EU-Kommissionens billionudspil til en europæisk Green Deal er ikke en modig finansieringsplan, men en luftig investeringsplan. Men måske virker den. Der er ingen fornuftige alternativer til at gøre forsøget
Om Ursula von der Leyens Green Deal nogensinde bliver flyveklar, vil først vise sig i efterårets slutspurt om budgettet. Som altid vil den største i klassen, Tyskland, spille en hovedrolle. Og der er p.t. ikke meget at hente i Berlin, skriver Mathias Sonne på lederplads.

Om Ursula von der Leyens Green Deal nogensinde bliver flyveklar, vil først vise sig i efterårets slutspurt om budgettet. Som altid vil den største i klassen, Tyskland, spille en hovedrolle. Og der er p.t. ikke meget at hente i Berlin, skriver Mathias Sonne på lederplads.

Frederick Florin

16. januar 2020

What! Hev Ursula lige 7.500.000.000.000 kroner op af lommen dér?

Nej. Det gjorde EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen absolut ikke, da hun tirsdag præsenterede sin Green Deal, der i 2020’erne skal danne grundlaget for det, som hun old school-futuristisk har døbt »den europæiske månelanding«: Altså en reduktion af vores CO2-udslip med 50 pct. i 2030, så vi har en chance for at gøre Europa CO2-neutralt i 2050.

En mission, som kræver en kovending i store dele af vores fossilt baserede industri, transport, boliger og landbrug. Og en mission, der ifølge von der Leyen altså mindst kræver en billion euro eller 7,5 billioner kr. de næste ti år.

7,5 billioner kroner lyder som noget fra en anden galakse. Det er det ikke. EU-Kommissionen har tidligere vurderet, at det to- eller tredobbelte beløb kan blive nødvendigt for at opnå klimamålene i løbet af 2020’erne. Og til sammenligning ligger de 28 EU-landes BNP på ca. 16 billioner euro for et enkelt år.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Thomas Tanghus
Christian Skoubye og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

"Nu prøver Europa at ændre retning i en miljø- og klimamæssig situation, hvor det ikke er et alternativ ikke at handle. Hatten af for det."
citat fra artiklen

Bevares - men vi skal vel især støtte Danmarks holdning, som åbenbart er:
’nej, der kommer ikke flere penge’

.... og så må vi håbe på, at Lea Wermelin og Mette Frederiksen ved hvad de gør.

Jens Mose Pedersen

Men låmestøtte til grønne projekter kommer jeg til at tænke på filmen "Springtime for Hitler" hvor plottet er at igangsætterne kan score pengenen hvis projektet fejler!
Lad os håbe at lånestøtten ikke lokker falske "grønne" iværksættere til at lave sådanne svindelnumre.