Leder

Femstjernebevægelsen ville smadre det politiske system, men har kun formået at ødelægge sig selv

Nu er partiformand Luigi Di Maio gået, og han efterlader en bevægelse, der gik fra visionært protestparti til stivnet magtparti
Femstjernebevægelsens deroute blev understreget onsdag, da partiformand Luigi Di Maio trådte tilbage med ordene om, at »det er enden på en æra« skriver Martin Gøttske.

Femstjernebevægelsens deroute blev understreget onsdag, da partiformand Luigi Di Maio trådte tilbage med ordene om, at »det er enden på en æra« skriver Martin Gøttske.

GUGLIELMO MANGIAPANE

Udland
24. januar 2020

Oprør! Protest! Femstjernebevægelsen kastede sig selv af sted for at splintre det politiske system og bekæmpe den korrupte elite. Men da bevægelsen blev Italiens største politiske kraft, kunne den ikke håndtere magten, og på blot to år er femstjernens takker blevet så stumpe, at de ikke engang kan prikke hul på et politisk luftkastel.

Partiets deroute blev understreget onsdag, da partiformand Luigi Di Maio trådte tilbage med ordene om, at »det er enden på en æra«. Måske er vi også ved at se enden på Femstjernebevægelsen, som blev født ud af en blog-post af komikeren Beppe Grillo, der med en udstrakt langemand sagde et højlydt vaffanculo – skrid ad helvede til – til det etablerede politiske system.

Bevægelsen var visionær. Alt skulle gennemreformeres. Det repræsentative demokrati skulle erstattes af et nyt digitalt, direkte demokrati, der kunne ændre italiensk politik ved at være en helt igennem gennemsigtig, ufiltreret organisme med en flad struktur.

I 2017 dukkede Di Maio op for at give den ustyrlige bevægelse en mere fast form, og han førte partiet til en sejr med en tredjedel af stemmerne ved parlamentsvalget i marts 2018.

Men da bevægelsen fik magten, stivnede den.

For at undgå ideologisk »forurening« havde femstjernerne afvist at indgå i koalitioner. Men først gik de i regering med Matteo Salvini, den højrenationale, indvandrerkritiske leder af Lega. Og da det samarbejde brød sammen, efter at Salvini fuldstændig havde stjålet showet, sprang femstjernerne for fire måneder siden over på den anden politiske fløj og slog regeringspjalterne sammen med den diametrale modsætning, den hidtidige ærkerival, centrum-venstre-partiet PD.

Uden betydelige politiske sejre fremstod Femstjernebevægelsen nu også ideologisk som en tom skal uden identitet. Man ønskede blot at være del af en regering, en hvilken som helst en af slagsen. Rejsen fra protestparti til magtparti var fuldendt.

Som konsekvens flygter vælgerne, og der er voldsom intern uro, som kan få hele den skrøbelige regeringskoalition til at kollapse.

Den eneste grund til, at Femstjernebevægelsen og PD gik sammen, var for at holde Salvini fra magten. Men regeringskrisen kan blive intensiveret på søndag, hvis Salvini vinder i et afgørende regionalvalg i den hidtidige røde højborg Emilia-Romagna. Det kan føre til udskrivelsen af et parlamentsvalg, som Salvini er favorit til at vinde.

Tilbage står, at femstjernerne og Di Maio forspildte en chance. Nu vil Italien formentlig snart blive formet af en højreekstrem regering i stedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

"Nu vil Italien formentlig snart blive formet af en højreekstrem regering i stedet."
citat fra artiklen

De satans vælgere - de er aldrig til at stole på !!

@ Torben Lindegaard,

Samme type af interesserede vælgere, der falder for populisternes "flade" poltik, ses også i en række andre lande. F.eks. UK, USA, Grækenland. Slovakiet, Tjekkiet, og måske Spanien og Frankrig - blot for at blive i Europa..

Det skortede jo ikke på "advarsler" da Grillo begyndte at få medvind. Det var tydeligt, at han og hans klakkører var desorganiserede, brokkede sig uden at kunne sætte så meget i stedet. Flirtede både med socialisme og fascisme, og var stort set enig med Salvini når det gjaldt om at holde "de fremmede ude. Grillo manglede indhold. substans - og den slags bevægelser kan fasciterne godt bruge, fordi de er for dumme til at kunne gennemskue hvad det er for et spil de bruges i.
Nå "nej" er det smukkeste ord i politik - og det mener Grillo jo det er - så baner man vejen for de politiske kræfter, der aldrig må komme til magten.
At der nu dukker en ny bevægelse op - tjah" den skal nok få medvind af de poltiks hjemløse, og de der nu tror, at denne gang bliver det anderledes. Står sardinernes udtalelser til troende, så er det bare Grillo om igen - minus hans mange fornærmelser. Men dem overtager Salvini gerne. Og når folk så opdager, at sardinerne ikke er til noget, og lige så tomme som 5-stjerne bevægelsen, så opstår der nu døgnfluer - og kaos fortsætter ad libitum.