Leder

Humanister blandt de borgerlige i Norge viser vejen i forhold til børn af IS-krigere

Norges borgerlige statsminister Erna Solberg skubbede sit skrøbelige regeringssamarbejde ud over kanten til fordel for et humanistisk princip om, at børn af IS-krigere ikke selv vælger deres forældre
Norges statsminister Erna Solberg står fast på, at en 29-årig norsk-pakistansk kvinde, der af de norske myndigheder er sigtet for at deltage i terrororganisationerne Islamisk Stat og Jabhat al-Nusra, skal hentes hjem til Norge.

Norges statsminister Erna Solberg står fast på, at en 29-årig norsk-pakistansk kvinde, der af de norske myndigheder er sigtet for at deltage i terrororganisationerne Islamisk Stat og Jabhat al-Nusra, skal hentes hjem til Norge.

Fredrik Varfjell

22. januar 2020

»Vi indgår ikke kompromiser med folk, som frivilligt har tilsluttet sig terrororganisationer,« lød afskedssalutten fra Siv Jensen, leder af det norske Fremskrittspartiet (FrP), da hun mandag trak sit parti ud af Norges borgerlige flertalsregering, hvor hun har fungeret som finansminister gennem godt seks år.

Det gør statsminister Erna Solberg fra partiet Høyre så heller ikke, kan man tilføje.

Det, der endegyldigt fik den borgerlige regering til at bryde sammen – Solberg fortsætter dog som leder af en mindretalsregering med de to øvrige partier Kristelig Folkeparti og det liberale Venstre – var et forsvar for, at børn ikke er skyldige i deres forældres handlinger.

Derfor valgte Solberg at stå fast på, at en 29-årig norsk-pakistansk kvinde, der af de norske myndigheder er sigtet for at deltage i terrororganisationerne Islamisk Stat og Jabhat al-Nusra, skulle hentes hjem til Norge.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
 • Gert Romme
 • Katrine Damm
 • Poul Anker Juul
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Agnete La Cour
 • Olaf Tehrani
 • Steffen Gliese
 • Carsten Mortensen
 • Poul Anker Sørensen
 • Palle Pendul
 • Susan Hansen
 • Eva Schwanenflügel
 • Dorte Sørensen
 • Thomas Tanghus
David Zennaro, Gert Romme, Katrine Damm, Poul Anker Juul, Bjarne Bisgaard Jensen, Agnete La Cour, Olaf Tehrani, Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Poul Anker Sørensen, Palle Pendul, Susan Hansen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det kunne de borgerligt liberale herhjemme lære noget af.
For slet ikke at tale om Socialdemokratiet, der næsten ikke er til at genkende mere.

Godt gået, Erna :-)

Ete Forchhammer , Jan Weber Fritsbøger, Lillian Larsen, Kenneth Graakjær, Gert Romme, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Karen Grue, Carsten Nørgaard, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Larsen, Agnete La Cour, Pietro Cini, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Torben Lindegaard, Susan Hansen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar

En undersøgelseskommission er pt ved at finde ud af
hvor de danske socialdemokrater's humanisme er blevet af.

Lillian Larsen, Ete Forchhammer , Jan Weber Fritsbøger, Gert Romme, Anne-Marie Krogsbøll, Agnete La Cour, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Carsten Mortensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo bare en provinsialisme i Danmark, som på den ene side har bragt os langt og beskyttet os imod den i større lande herskende middelmådighed, men på den anden side har svært ved at følge med tiden og opretholde det høje(st etablerede) niveau.

Ete Forchhammer , David Zennaro, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel og Susan Hansen anbefalede denne kommentar
Lars N. Jensen

Billedet viser Siv Jensen fra Fremskrittspartiet som går ud af regeringen, ikke Erna Solberg.

Joen Elmbak, Flemming Berger, Andreas Høy Knudsen og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Dejligt med en god nyhed en gang imellem. Nu mangler vi bare at høre, at Norge henter alle norske børn af IS-krigere hjem til Norge (Danmark har også hentet et enkelt sygt barn eller to hjem) - og deres Norske forældre. Det er som om, pæne vestlige lande er fuldstændigt uden ansvar for, at mennesker udvikler sig til IS-krigere. Jamen, udover de kriminelle selv, er der vel ikke andre ansvarlige end de samfund, disse mennesker er vokset op i. Så det må være deres hjemland, der bærer omkostningerne og tager besværet med at straffe dem.

Ete Forchhammer , Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Susan Hansen, David Zennaro, Gert Romme, Karen Grue og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

MF har vist sig at være en jernnæve i en fløjlshandske... Eller måske er "ulv i fåreklæder" mere præcist...

Er der nogen, der ved, hvorfor Danmark og regeringen ikke ønsker at tiltræde Børnekonventionen?

Ete Forchhammer , Agnete La Cour, Jan Weber Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Susan Hansen, Lillian Larsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Til hele denne sag kommer den skamfulde realitet, at Danmark og andre lande vender ryggen til kurderne, som lige nu bliver angrebet af Tyrkiet.
Det er i høj grad dem, der har nedkæmpet IS midt i den syriske borgerkrig.
Og nu vender verden dem ryggen og de står med en kæmpe byrde af at skulle holde gang i disse overfyldte fangelejre.
Det er så usselt, at man mangler ord.

Espen Bøgh, Ete Forchhammer , Agnete La Cour, Lillian Larsen, Flemming Berger, Jan Weber Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Anne-Marie Krogsbøll, David Zennaro, Steffen Gliese og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Uanset hvad men maner, er det i hvert fald ikke rimeligt, at kurderne skal hænge på denne byrde.

Ete Forchhammer , Agnete La Cour, Lillian Larsen, Flemming Berger, Jan Weber Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

I det hele taget, Gert Romme, er det urimeligt, at der ikke kæmpes en langt større kamp for at sikre kurderne et land i det område, de har beboet i årtusinder.
Det ville også betyde en tiltrængt svækkelse af fire mellemøstlige dikta- eller quasi-diktaturer.

Ete Forchhammer , Agnete La Cour, Lillian Larsen, Jan Weber Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll, Karen Grue, Søren Kristensen, Gert Romme og arne tørsleff anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Er der nogen, der ved, hvorfor Danmark og regeringen ikke ønsker at tiltræde Børnekonventionen?"

Når jeg googler, ser det ud til, at Danmark faktisk HAR tiltrådt den - så jeg har muligvis misforstået udtalelser for et par dage siden, hvor MF adspurgt af en anden politiker (husker ikke hvem) gav udtryk for, at vi ikke behøver at tiltræde Børnekonventionen for at behandle børn ordentligt.

Ete Forchhammer

Hvad hjælper det at tiltræde en konvention, hvis der lovgives og handles som om man ikke havde tiltrådt den?
Hvad hjælper det at være barn, hvis man ikke er et "rigtigt" barn med "rigtige" forældre og "rigtig" adresse?

@ Anne-Marie Krogsbøll

Sager er, at efter kongelig resolution 5. juli 1991, og efter at Folketinget den 31. maj 1991 har meddelt sit samtykke dertil, har Danmark ratificeret en på De Forenede Nationers generalforsamling den 20. november 1989 vedtaget FN's Konvention om Barnets Rettigheder.

Således er sagen egentlig helt i orden. Problemet er så "blot", at "man" må være kommet i tvivl derefter, for konventionen er ikke efterfølgende indarbejdet i dansk lov, og er derfor ikke gældende i Danmark.

Og herved stiller Danmark sig uden for de 193 lande, der har ratificeret konventionen, og er derfor med det "fine selskab"; Somalia, Sydsudan og USA, der heller ikke har ratificeret konventionen.

Dette er simpelt hen både for umenneskeligt og for pinligt, og den danske statsminister kalder sig i øvrigt for børnenes minister. Derfor syntes jeg, det må være et folkekrav til landets politikere, at indarbejde konventionen i dansk lovgivning inden for højst 3 måneder.

Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Tak for uddybning, Gert Romme.

Det er godt nok pinligt, at "børnenes statsminister" ikke vil ratificere børnekonventionen. Og jeg ville gerne høre dem begrunde deres modstand.