Leder

Det iranske præstestyre har afsløret deres foragt for deres egne borgere

Demonstrationerne i Iran mod regimet handler ikke kun om, at landets eget luftforsvar dræbte 176 uskyldige passagerer på et fly. De handler også om regimets systematiske løgn om det
Mindeceremoni i Irans hovedstad, Teheran, til ære for ofrene for nedskydningen af et ukrainsk passagerfly, med 176 passagerer, heraf 82 iranere, der alle døde.  

Mindeceremoni i Irans hovedstad, Teheran, til ære for ofrene for nedskydningen af et ukrainsk passagerfly, med 176 passagerer, heraf 82 iranere, der alle døde.  

Ritzau Scanpix

14. januar 2020

Det er kun en uge siden, at adskillige millioner mennesker i Iran samledes for at ære den general, som var blevet likvideret på bestilling fra den amerikanske præsident Donald Trump. »Død over USA« var blandt deres kampråb.

Regimet har effektive metoder til at tvinge folk på gaden i store manifestationer for den islamiske republik. Men de har ikke kapacitet til at tvinge flere millioner mennesker på gaden i Teheran, som der var op til Suleimanis begravelse.

»Har du nogen sinde set sådan et menneskehav i dit liv«, skrev Irans udenrigsminister Javad Zharif triumferende på Twitter direkte til Trump:

»Tror du stadig, at du kan knuse denne store nation og dets folks vilje?«

Efter et år med de voldsomste protester i hele den islamiske republik Irans historie og en eskalerende økonomisk krise så det ud til, at den amerikanske likvidering af Suleimani havde givet ny opbakning til regimet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tommy Clausen
  • Søren Veje
  • Jesper Eskelund
  • David Zennaro
  • Erik Karlsen
Tommy Clausen, Søren Veje, Jesper Eskelund, David Zennaro og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Waterstradt

Ja, rart ville det være med demokratiske tilstande i Iran samt i USA; det kræver dog en demokratiseret befolkning med heraf informerede vælgere. Indtil da vil menneskeliv fortsat vurderes udfra størrelsen på deres pengepung...

Tommy Clausen, Anders Graae og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Christian Engelbrecht

I kan jo spørge jer selv, hvad et russisk krigsskib lavede i det arabiske hav op til Irans sydkyst lige før pågældende ukrainske passagerfly blev plaffet ned af et iransk missilbatteri på randen af en belejlig storkrig mellem USA og Iran. Prøv at forhøre jer om, hvorvidt passagerflyet monstro afgav et plantet transpondersignal, der mindede lidt vel meget om et amerikansk krigsfly.
https://www.independent.co.uk/news/world/americas/russia-warship-us-dest...

Michael Waterstradt

Christian Engelbrecht jeg tror sådan set at nye krigsudbrud generelt gavner oligarkerne i både USA samt Rusland, da krigserklæringer kraftigt øger prisen på olie

Ingen tvivl om, at overskriften er korrekt. Men bortset fra dette, så tillægger jeg inddirekte Donald Trump for det fulde ansvar for nedskudningen af det civile fly. Til gengæld er han nok i en personlig situation, at han ikke fatter sit ansvar selv, og derfor må også hans ministre påtage sig et ansvar for de tilstande, der har ført til denne ulykkelige hændelse.