Leder

Meghan og Harrys ungdomsoprør viser os, at det britiske kongehus ikke er usårligt

Det forlyder, at dronning Elizabeth er alt andet end forstående over for oprøret i egne rækker, men ved at række hånden ud til sit barnebarn, vedbliver kronen med at svæve over vandene. Hold dine venner tæt, men dine fjender endnu tættere
Harry og Meghan vil gøre sig økonomisk uafhængige og kommercialisere deres royale brand uden for kongehusets kontrol. En sådan kommerciel udnyttelse kunne blive startskuddet på en udvanding af det kongelige brand, og det må naturligvis forhindres, skriver Jakob Illeborg på lederplads.

Harry og Meghan vil gøre sig økonomisk uafhængige og kommercialisere deres royale brand uden for kongehusets kontrol. En sådan kommerciel udnyttelse kunne blive startskuddet på en udvanding af det kongelige brand, og det må naturligvis forhindres, skriver Jakob Illeborg på lederplads.

SplashNews.com

Udland
15. januar 2020

Den britiske skribent Walter Bagehot skrev i 1860: »Konceptet med at have en familie på tronen er en interessant idé. Den bringer kongehusets storhed og stolthed ned på et plan, der er forståeligt for almindelige mennesker«.

Familien som begreb er blevet omdrejningspunktet i sagen om Meghan og Harrys erklærede farvel til livet i familien Windsors fornemmeste række, af Lady Diana døbt The Firm for sin virksomhedsagtige struktur.

Det er tankevækkende nok i sig selv, at en umiddelbart ligegyldig nyhed om interne problemer hos nummer fire i den britiske tronfølge kan tiltvinge sig ikke bare britiske, men også globale avisforsider dag efter dag, samtidig med at verden brænder (Australien) og truer med at eksplodere (Mellemøsten).

Men så stor er symbolikken omkring verdens mest berømte familie, at meldingen om prins Harrys utilfredshed med den behandling, hans kone har været udsat for i den britiske offentlighed, har medført en rødglødende debat om centrale elementer i spørgsmålet om, hvem briterne er, og hvordan de omgås hinanden.

Mandag indkaldte dronningen til familierådslagning på Sandringham, hendes slot i Norfolk. Verdenspressen knipsede løs, mens familiemedlemmerne ankom i limousiner med mørke ruder, som var de deltagere i et krisemøde for Corleone-familien.

Dronningen, Charles, William, Kate, Harry, De var der alle sammen – men ikke Meghan.

Der var før mødet blevet spekuleret i, om dronningen ville slå hånden af de unge royale rebeller. Hele 78 procent af briterne havde i en meningsmåling i The Daily Mail givet udtryk for, at Harry og Meghan skulle ofre deres skattebetalte politibeskyttelse og sikkerhedsapparatet, nu hvor de ikke længere ville tjene kongehuset.

Måske ville dronningen fratage dem deres titler? Folkevinden i det britiske blæser bestemt ikke med parret, der nok vil nyde, men ikke yde. Særligt Meghan Markle er blevet lagt for had for som en anden troldkvinde at have forført, bedøvet, ja, vel næsten forgiftet prins Harrys syn på livet.

Kongehuset er ikke usårligt

Dronning Elizabeth valgte en for hende ikke uvanlig gylden middelvej. I en helt usædvanlig personlig pressemeddelelse brugte hun ordet »familie« hele otte gange i et dokument på 153 ord.

»Min familie og jeg slutter op om Harry og Meghans ønske om at skabe sig et nyt liv som en ung familie.«

Læg mærke til fravalget af brugen af »Deres kongelige højheder« eller lignende titler. Her var kongehuset bevidst gjort til en familie som alle andre.

Det er den naturligvis ikke, men det personlige islæt forsøger at gøre balladen til et personligt anliggende for en familie i krise. Hellere det end at åbne debatten om, hvorvidt de små 700 millioner kroner, kongehuset koster de britiske skatteydere om året, er godt givet ud til en kongefamilie, hvor nogle medlemmer ikke forstår at opføre sig med forventet værdighed (prins Andrew) og andre åbenbart helst vil være helt fri.

Den britiske dronning har længe vidst, at kongehuset må flyde med strømmen for at kunne retfærdiggøre sin eksistens, og øvelsen er delvist lykkedes. Hele 77 procent af briter over 55 er tilhængere af monarkiet.

Det forlyder, at Elizabeth er alt andet end forstående over for oprøret i egne rækker, men ved at række hånden ud til sit barnebarn og appellere til forståelse på et plan, vi alle forstår, fastholder hun kronens rolle som svævende over vandene.

For det er jo essensen i The Firm. Man vil gerne forny sig, men kun for at blive, hvor man er. Det britiske kongehus har modstået de for feudale kræfter ødelæggende elementer i rå kapitalisme og marxisme ved at skabe en fortælling om en sammenhæng og et formål med tingenes tilstand.

Kongehuset er finere end politiske anliggender. For at bruge et Boris Johnson-citat fra valgkampen, så er kongehuset »uangribeligt«, og ingen af de tre store partier er erklærede modstandere af monarkiet.

Men kongehuset er ikke usårligt. Det igangværende ungdomsoprør i The Firm er ikke ufarligt for institutionen, der i indflydelse strækker sig langt videre end bare dronningen.

Harry og Meghan vil gøre sig økonomisk uafhængige og kommercialisere deres royale brand uden for kongehusets kontrol. En sådan kommerciel udnyttelse kunne blive startskuddet på en udvanding af det kongelige brand, og det må naturligvis forhindres.

Men i stedet for at gå i krig med Harry og Meghan satser kongehuset på, at blod er stærkere end vand. Hold dine venner tæt, men dine fjender endnu tættere. Keep it in the family.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Måske Information lige skulle læse lidt i andre aviser, f.eks. Jyllands-Posten og Berlingske mm.
Her har der nemlig helt klart stået, at Dronning Elizabeth i GB i november-december 2019 var interesseret i at imødekomme de to unge personers ønsker, som vi taler om her. Men at sure gamle og stokkonservative spøgelser i det britiske kongehus ikke mente, at det vare en god ide!, fordi alt skulle være som det var. De har så åbenbart ikke læst deres Edmund Burke godt nok, og forstået, at for at bevare, må man forandre og vise rettidig omhu - som det hedder!

Desuden frasiger de her unge mennesker sig jo deres apanage, altså den løn, der får fra staten!

Henning Kjær

Nu må Storbritanien ophæve stavnsbåndet for de kongelige.

Royalt fims - der også lugter ilde.....
I der nogen derude der har en colestomipose i overskud...??
Hvorfor kan affæren ikke bare ties ihjel...??
Ikke engang aftenkaffen smager...