Leder

Nationalistisk højreskred får en dæmper: Ny kroatisk præsident er gode nyheder fra Balkan

Socialdemokraten Milanovic vandt overraskende det kroatiske præsidentvalg på at tage afstand fra landets alarmerende højredrejning. En glædelig indledning til det første formandskab i det yngste EU-land, der presses af brutal afvandring
Det blev socialdemokraten Zoran Milanovic, der knebent trak sejren hjem i Kroatien.

Det blev socialdemokraten Zoran Milanovic, der knebent trak sejren hjem i Kroatien.

Marko Djurica

8. januar 2020

Normalitet, fornuft, socialt sammenhold.

Som slagord i en præsidentvalgkamp lyder det ikke ophidsende. Men på Balkan kan det være glædeligt i sig selv. I Kroatien var det netop mantraet for socialdemokraten Zoran Milanovic’, der knebent trak sejren hjem med budskabet: Krigene er forbi. Nu ønsker vi et liberalt, stabilt og proeuropæisk demokrati.

Mere end en socialdemokratisk sejr er det et nederlag til den afgående præsident Kolinda Grabar-Kitarovic. Hun støttes af det nationalkonservative regeringsparti HDZ og har med en skinger valgkamp fisket efter stemmer langt ud i det højrenationalistiske spektrum.

Alligevel er valget gode nyheder fra det yngste EU-medlemsland.

For det første dæmmer det op for den nationalistiske højredrejning, herunder relativeringen af de kroatiske fascisters historiske forbrydelser, som Kroatien har oplevet siden 2013, hvor netop Milanovic som premierminister ledte landet ind i EU.

For det andet betyder præsidentskiftet, at Kroatien i de næste fem år med den proeuropæiske Milanovic som præsident ikke vil gå i Ungarns eller Polens illiberale fodspor.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • ingemaje lange
  • Alvin Jensen
Eva Schwanenflügel, ingemaje lange og Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu