Leder

Ny venstrefløjsregering kan skabe spansk forsoning

Spanien har brug for både forsoning og en vej ud af det politiske dødvande. Her er den nye venstrefløjsregering – som forhåbentlig bliver stemt igennem tirsdag – det bedste bud på at kunne levere et gennembrud
»Den fungerende premierminister, Pedro Sánchez, og hans centrum-venstre-parti PSOE er blevet enige med partiet Podemos på den yderste venstrefløj om at danne Spaniens første koalitionsregering, siden landet blev demokratisk efter diktator Francos død i 1975.« skriver Martin Gøttske i denne leder.

»Den fungerende premierminister, Pedro Sánchez, og hans centrum-venstre-parti PSOE er blevet enige med partiet Podemos på den yderste venstrefløj om at danne Spaniens første koalitionsregering, siden landet blev demokratisk efter diktator Francos død i 1975.« skriver Martin Gøttske i denne leder.

Pierre-Philippe Marcou

7. januar 2020

Tirsdag kan blive en sjælden positiv dag i spansk politik.

Her vil en ny venstrefløjsregering formentlig blive stemt igennem i parlamentet, og den kan både føre Spanien ud af det langvarige politiske dødvande, der har plaget landet, og den kan endelig få sat gang i en yderst tiltrængt politisk dialog i den sprængfarlige konflikt om de catalanske selvstændighedsambitioner.

Den fungerende premierminister, Pedro Sánchez, og hans centrum-venstre-parti PSOE er blevet enige med partiet Podemos på den yderste venstrefløj om at danne Spaniens første koalitionsregering, siden landet blev demokratisk efter diktator Francos død i 1975.

Alene har de to partier dog ikke flertal, og søndag blev det nye regeringssamarbejde nedstemt i parlamentet, men det forventes dog, at koalitionen vil blive godkendt af et flertal ved en ny afstemning tirsdag. Det kan kun lade sig gøre, fordi Sánchez har været i stand til at overtale det catalanske separatistparti ERC til at undlade at stemme.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
  • Palle Yndal-Olsen
Thomas Tanghus, David Zennaro og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Håbet er da lysegrønt; men ....

I henhold til den spanske forfatning er løsrivelse ulovlig - og straffen er drakonisk.
Mord og voldtægt straffes mildere.

Jeg kander ikke reglerne for ændring af den spanske forfatning; men hvis man analogiserer med ændringer i den danske grundlov, så er det umuligt.

Men så kan konflikten måske nedtrappes, som du skriver.

I hvert fald er det en konflikt, der bør foregå imellem politikere -
uden indblanding af Politi og Domstole.