Leder

Rune Lykkeberg: Rigsretssagen mod Donald Trump udstiller en radikal krise i det amerikanske demokrati

Tilfældet Trump udstiller et misforhold mellem forfatningens forskrifter og rigsretssagen som institution. Meget tyder på, at det amerikanske demokrati er blevet ude af stand til at drage præsidenten til ansvar
»Donald Trump sagde i 2016, at hans vælgere var så loyale, at han ville kunne skyde en mand midt i New York City uden at miste en eneste stemme (...) Fire år senere står den udtalelse mere som et udsagn om en vanvittig virkelighed – for Trump fremstår i dag som en høvding med en meget loyal stamme,« skriver Rune Lykkeberg i denne leder.

»Donald Trump sagde i 2016, at hans vælgere var så loyale, at han ville kunne skyde en mand midt i New York City uden at miste en eneste stemme (...) Fire år senere står den udtalelse mere som et udsagn om en vanvittig virkelighed – for Trump fremstår i dag som en høvding med en meget loyal stamme,« skriver Rune Lykkeberg i denne leder.

Udland
21. januar 2020

Donald Trump sagde i 2016, at hans vælgere var så loyale, at han ville kunne skyde en mand midt i New York City uden at miste en eneste stemme.

Det lød som en vanvittig fantasi fra en mand, der drømte om at blive høvding hinsides retsstaten. Men fire år senere står den udtalelse mere som et udsagn om en vanvittig virkelighed – for Trump fremstår i dag som en høvding med en meget loyal stamme.

Han har naturligvis ikke slået nogen ihjel, men han har løjet så mange gange, at distinktionen mellem sandhed og løgn synes ophævet som kritisk kriterium, kaldt folk fra Ku Klux Klan for »fine mennesker« og taget Putins parti mod sin egen efterretningstjeneste.

Dertil kommer racistiske udtalelser, afsløringer fra pornostjerner købt til tavshed og anklager fra kvinder om chikane og overgreb. Og det vil ikke være forkert at hævde, at Trump som politiker har omgivet sig med kriminelle, idet adskillige af dem, der har arbejdet for ham, nu er blevet dømt og fængslet.

Trump har nægtet at efterleve domstolskrav om at udlevere sine skatteoplysninger, forbudt ansatte at vidne og konsekvent modarbejdet de myndigheder, som skulle undersøge ham i Ukraine-sagen. Hvilket er ét af de to forhold, han er anklaget for i den rigsretssag, som starter i dag. Juraen er ifølge forfatningseksperten Noah Feldman klar:

»En præsident, som ikke kan undersøges af politiet, og som ikke kan undersøges af Kongressen, er i realiteten hævet over loven.«

Derfor vurderer Feldman i New York Review of Books, at »det forfatningsretligt er indlysende, at forhindring af kongressens undersøgelser« kvalificerer til det, der i forfatningen kaldes »high crimes and misdemeanors« – og at Trump burde afsættes.

En stamme underkastet høvdingen

Men trods alle disse afsløringer er opbakningen til Trump stort set intakt. Ingen af skandalerne har belastet hans vælgeres loyalitet. 

Deres tilsyneladende ubetingede opbakning er horisonten for sagen mod Trump – og den er forklaringen på, hvorfor det er stærkt usandsynligt, at sagen skulle ende med afsættelsen af ham. 

En rigsretssag er i USA ikke en juridisk proces, som skal afgøre et skyldsforhold, men en politisk proces, som skal afgøre, om præsidenten skal fjernes fra embedet.

Senatet fungerer som et nævningeting, hvor de folkevalgte senatorer er nævninge. Det kræver et flertal på to tredjedele af de 100 senatorer at dømme præsidenten. Republikanerne har et flertal på 53 mod 47, så mindst 20 skal omvendes og stemme imod deres egen præsident, hvis Trump skal detroniseres. 

Eftersom han har overtaget partiet, og vælgerne er loyale over for ham, vil de republikanere, som stemmer imod ham, risikere at blive straffet af vælgerne ved næste valg og miste deres plads.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har allerede inden sagen erklæret sin totale støtte til præsidenten og sagt, han håber, ingen republikanere vil stemme for at fjerne Trump.

Republikanerne agerer således også som en stamme underkastet høvdingen. Det er på den baggrund meget svært at se, hvordan rigsretssagen skulle blive til en fri og upartisk proces.

Borgerne er ikke undersåtter

Tilfældet Trump udstiller således et misforhold mellem forfatningens forskrifter og rigsretssagen som institution. Uanset om han skulle have gjort sig skyldig i high crimes and misdemeanor, er han på forhånd fredet.

Det rejser spørgsmålet, om forfatningen burde ændres, så det ikke var folkevalgte senatorer, der skulle drage præsidenten til regnskab. Men for det første er det ikke realistisk, at det ekstremt polariserede amerikanske demokrati skulle være i stand til at reformere sig selv og gennemføre så radikale forfatningsændringer. Og det er for det andet heller ikke let at forestille sig institutioner som eksempelvis en højesteret, der ville have legitimitet fra vælgerne til at fjerne en præsident, de selv har valgt - uden at de efterfølgende vendte sig imod systemet. 

Trumps chokerende succes er også et produkt af en effektivt manipuleret mistillid til de liberale institutioner, som begrænser de folkevalgtes magt. Det amerikanske demokratis legitimitetskrise forekommer således selvforstærkende.

Men demokrati er også en fælles dannelsesproces, hvor borgerne gennem oplysning og deltagelse fortløbende opbygger en politisk kultur. Rigsretssagen er et moment i den proces. 

Det kan godt være, at sagen bliver en politisk belastning for demokraterne ved valget i 2020. Det kan også være, at den bliver en offensiv indledning til valgkampen for dem. Men det er under alle omstændigheder en rigtig beslutning selv med disse risici at gennemføre sagen.

For borgerne er ikke undersåtter i en stamme, og ingen kan leve med en præcedens, hvor præsidenten reelt er hævet over loven.

Serie

Rigsretssagen mod Donald Trump

Donald J. Trump bliver som kun den tredje præsident i USA’s historie stillet for en rigsret. En proces, der i yderste konsekvens kan fjerne ham fra magten. Udfaldet er ikke garanteret på forhånd, og uforudsete ting kan ske. Følg slagets gang i Information.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sagen mod Trump udstiller en magt udsprunget af en gammel hudpigmentfattig herskerklasse. USA har en grim arv, skabt af folkemord på oprindelige beboere og dyrisk behandling af mere pigmentrige. Undertrykkelse af de fattige, alt overvejende mørkpigmenterede mennesker.
Den udstiller en skruppelløs magtelite og en selvretfærdig befolkning der suger næring til deres ondskab fra den kristne religion.
Der findes et andet USA. Et mangfoldigt, fredelskende, kulturelt højtstående USA. Må dette USA vinde.

Torben K L Jensen, Krister Meyersahm, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Klaus Lundahl Engelholt, Allan Stampe Kristiansen, jørgen djørup, Ole Frank, Nette Skov, Anders Reinholdt, Hanne Ribens, Lillian Larsen, Lisbeth Glud, Michael Waterstradt, Viggo Helth, Curt Sørensen, Christel Gruner-Olesen, Achim K. Holzmüller, Flemming Berger, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Der er vel ikke meget bedre i Danmark. Vi er stolte over, at “systemet virkede” i Tamilsagen. Men reelt blokerede et borgerligt flertal for en undersøgelse, og det var kun en tilfældighed der - meget sent - fik CD til at ændre mening. Og siden hen lader det ikke til at viljen til at lade det politiske trumfe det juridiske er blevet mindre på den fløj.

Krister Meyersahm, David Zennaro, Dan Jensen, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Klaus Lundahl Engelholt, David Breuer, Allan Stampe Kristiansen, jørgen djørup, Ole Frank, Søren Nielsen, Anders Reinholdt, David Wedege, Kristian Spangsbo, Hans Frank, Viggo Helth, Jeanette Vindbjerg Nissen, Rasmus Knus, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Karen Grue, Niels Bønding og Christian Skoubye anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

En sjælden kedelig analyse fra RL.
Hvorfor ikke undre sig over hvorfor vælgerne viser præsidenten den nærmest religiøse loyalitet?

Per Torbensen, Stig Bøg, Klaus Lundahl Engelholt, Jørgen Tryggestad, Torben Lindegaard, Søren Nielsen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Et eller andet sted skal vi også have med, at der kun er 10 måneder igen til præsidentvalget.

Det er altså at lege med ilden at anlægge en Rigsretssag så kort tid inden de amerikanske vælgere helt selv kan hælde Donald Trump ned af brædtet.

Risikoen er en total opsplitning af den amerikanske befolkning i Trump pro et contra -
og det er han ikke værd.

Henrik Leffers

De danske (Ritzau) medier er så bange for USA og Danmarks forhold til USA, at de vælger at ignorere, at USA ikke længere er et demokrati. På trods af at det er flere år siden, at en videnskabelig analyse viste, at valgte politikkere stemmer i Kongressen, så er de helt på linje med dem der betaler dem, mens det ingen sammehæng har med det deres vælgere mener! Og når alle stadig anser Trump for "demokratisk valgt præsident", så må man altså forklare, hvordan han kunne vinde, når modstanderen fik 3 mill. flere stemmer! -Det skyldes, at nogle stemmer tæller mere end andre, pga. det forældede og manipulerede valgsystem, og det er altså ikke demokratisk! Men ingen tør tilsyneladene at gøre USA opmærksom på det...

Torben K L Jensen, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Klaus Lundahl Engelholt, David Breuer, Allan Stampe Kristiansen, Janus Agerbo, jørgen djørup, Ole Frank, Søren Nielsen, Anders Reinholdt, Kristian Spangsbo, Mathias Petersen, Karsten Aaen, Hanne Ribens, Lisbeth Glud, Michael Waterstradt, Viggo Helth, Estermarie Mandelquist, Curt Sørensen, Jakob Trägårdh, Jørgen Tryggestad, Lars Løfgren, Carsten Svendsen, Achim K. Holzmüller, Kim Houmøller, Peter Knap, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Det må man, trods alt rose Putin for.
At få en så loyal medløber ind i det hvide hus.

Randi Christiansen

https://www.facebook.com/888039208009297/posts/2010033962476477/

Fra linket :

"From 1999-2014, ukraine donated more money to the clinton foundation than any other foreign country.
Biden, pelosi, kerry & romney all have children working for ukrainian gas companies.
And all of the people I mentikned want trump impeached. Are you connecting the dots yet?"

Hvorfor fokuserer medierne ikke på det?

Niels-Holger Nielsen, Jacob Nielsen, Anders Graae, Ole Arne Sejersen, Frank Hansen og Tom Harebo Pallesen anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Af alt, hvad der aftegner sig indtil nu, så hedder præsidenten også Trump efter 2020.
Dog næste gang behøves ingen impeachment-proces. Hans korthus vil ikke klare 4 år mere. Hans fake-regime vil medføre en nedadgående US-amerikaniske økonomi og voksende uro på arbejdsmarkedet, forværring af den i forvejen katastrofale infrastruktur, protester fra landets erhvervsliv, og, last but not least, den yderligere voksende polarisering i samfundet. Uro i befolkning vil føre til, at Trump til et givet tidspunkt forlader det Hvide Hus og hovedstaden.

Man må håbe, det ikke bare bliver et fromt ønske!

Randi Christiansen

@achim - andre spændende forudsigelser i din kugle?

Torben Lindegaard

@Randi Christiansen 21. januar, 2020 - 23:57

Hvis det ellers er sandt, hvad der citeres i linket, så er det jo rystende.

Jeg har aldrig hørt før, at Nancy Pelosi, John Kerry & Mitt Romney havde børn ansat i den ukrainske gasindustri.

Hunter Biden sad i bestyrelsen for det ukrainske gasfirma Burisma.
Hyren udgjorde $50.000 - om måneden.

The Clintons .... det er efterhånden ikke muligt at blive overrasket over noget som helst i den sammenhæng.

Randi Christiansen

Ja torben, det er rystende. Alene hunter bidens ansættelse burde være nok til at berettige trumps telefonopkald. Så dette ligner demokraternes gigantiske selvmål. Hvad vi ihvertfald må konstatere er, at under de seneste præsidenter er 'things gone from bad to worse'. Og mon ikke kennedy blev likvideret, fordi han søgte et opgør med den forbryderiske politik.

Hvad der dog i min optik er bekymrende er trumps støtte til israel. Men det er han måske indtil videre nødt til, hvis han ikke vil vække deres vanvid yderligere.

Søren Kongstad

Vi er enige om at nepotisme er noget skidt - vidste i at Trump har ansat sine børn som rådgivere i det hvide hus? Nepotisme på højesta plan må man sige! Hans svigersøn er bestilt til at skaffe fred i mellemøsten! Nepotisme over alle grænser!

Nu er der en lov mod at ansætte famillie, så derfor er de ansat uden løn. De tjener blot på Trumps ragen til sig, fordi de er jo også syltet ind i Trump koncerne som tjener millioner på Trump som præsident.

Men ja nepotisme er noget lort - men desværre er det normen! Og modsat Trumps ansættelser er det generelt ikke ulovligt! Der er intet ulovligt i sig selv i at Hunter Biden blev ansat! At detviser dårlig stil er der ingen tvivl om, men hvis du tilhører eliten, så bliver dine børn båret på hænder og fødder igennem livet. Tag Trump for eksempel, han har fået alle sine penge foræret af sin far, udenom skatte systemet - og har aldrig måtte lave en dags ærlig arbejde!

Ligesom Hunter Biden.

Men sagen handler ikke om nepotisme - Ukraine havde en korrupt anklager som syltede sager om gasgiganten som Hunter var ansat i. Det internationale samfund lagde pres på Ukraine om at modarbejde korruption og fyre anklageren, hvilket skete.

Trump derimod har aldrig været interesseret i en undersøgelse af gasfirmaet, hans krav for at udbetale støtten var at Ukraine skulle offentliggøre at de ville undersøge Biden! Ikke at de skulle undersøge korruption! Derudover havde han ikke ret til at tilbageholde pengene, det er kongressen der styrer finanserne, ikke præsidenten.

Trump tilbageholdte derfor penge til en allieret som er under angreb af en af USAs ældste fjender, en fjende som ovenikøbet har angrebet og til stadighed angriber det amerikanske demokrati - med valget i 2016 som et eksempel.

Det er det der er essensen i Ukraine skandalen - at præsidenten truer sikkerheden hos en allieret for at opnå en politisk fordel!

Ole Frank, Søren Knudsen, Karsten Aaen, Peter Knap og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

@søren kongstad - at 'private' amerikanske penge besiddet af højt rangerende politiske familier er så infiltrerede i ukraine er ikke i orden. Lad os håbe, at rigsretssagen mod sædvane afdækker alle forhold.

Randi Christiansen. Facebook er ikke optimal for nyheder. Jeg kan anbefale at søge information om Biden, Ukraine og Clintonfonden i mere troværdige udgivelser som The New Yorker og tilsvarende.
Sider, der forsøger at faktatjekke Facebook er også værd at kast blikket på.
Om det pågældende link
Konklusion: Falsk
De primære påstande i oplysningerne er faktuelt forkerte.
Faktatjek fra PolitiFact
POLITIFACTFaktatjek
False: Pelosi, Romney and Kerry don’t have sons working for companies linked to Ukraine
Hunter Biden isn’t the only politician's child who’s been scrutinized in the past few weeks for his work overseas. On Facebook, several widely shared posts claim the sons of House Speaker Nancy Pelosi, D-Calif., and Mitt Romney, R-Utah, are also on the boards of energy companies linked to Ukrain...
Er du nysgerrig efter at vide, hvordan Facebooks samarbejde med uafhængige faktatjekkere er? Læs mere"
Historien stammer fra en konspirationteoretiker Dylan Wheeler, der skriver på nettet som “Educating Liberals”, men grundlæggende gennem halve sanheder, fordrejninger og direkte løgnefodre USAs ekstreme højrefløj med "fakta" i den politiske debat.
Snope, der beskriver sig som Snopes is the internet’s definitive fact-checking resource, har også en grundig artikel om Educating Liberals tweet.

David Breuer, Janus Agerbo, Ole Frank og Søren Knudsen anbefalede denne kommentar
Søren Kongstad

Rigsretsagen handler ikke om Hunter Biden, om Hillary eller Clintons. Den handler om at den amerikanske præsident har misbrugt sin magt til personlig vinding, på bekostning af en allieret.

Efter hans misbrug af mangt har han hindret kongressen i dens arbejde, som er at holde præsidenten ansvarlig for sine handlinger. Han har - efter eget udsagn - skjult materiale vedrørende Ukraine, og beordret offentligt ansatte at hindre en lovlig undersøgelse af præsidenten ved at nægte at vidne. Hvis ikke kongressen kan holde præsidenten ansvarlig opfører han sig som en ufejlbarlig konge.

Om Hunter Biden er det mest korrupte menneske på jorden er uinteressant i denne sammenhæng. Hvis der er nogen der har brudt loven er der domstole og politiet til at afdække det. Hvis præsidenten misbruger sin magt, og lægger kongressen hindringer i vejen, så er midlet en rigsretssag.

David Breuer, Janus Agerbo, Ole Frank, Søren Knudsen, Karsten Aaen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Historien beviser, at den amerikanske administration er korrupt. Der var vist også noget med en kvindelig ansat i den amerikanske administration, som i forbindelse med ukraine opstanden kom til at dele en telefonsamtale, som ikke skulle have været delt.

Hvis den amerikanske administration havde været hæderlig, havde landet iķke været i krise. Og det gælder ikke kun usa men samtlige administrationer, hvor folkets interesser ikke tilgodeses. Hvilket kan ses ved, at de få lever i luksus på bekostning af miljø-og socioøkonomien. En meget enkel test til at afklare eet af tidens vigtigste spørgsmål er nemlig, om magten administrerer til gavn for sig selv eller til gavn for folket.

Om trump er en bedrager, om hans anklagere er det, eller om de alle er lige onde, tvivler jeg på, at denne rigsretssag kan afdække i en administration, som er gennemsyret af korruption, intriger og egeninteresser. Se blot på 9/11, som ikke tillades ordentlig afdækning.

Men eet er sikkert - vi kan kende dem på resultatet af deres handlinger.

Allan S. K. Frederiksen

@Henrik Leffers

Der er en god grund til at små stater har flere valgmænd end de store (gælder også for EU) og det er netop for at sikre demokratiet.
Hvis alle stater havde lige mange valgmænd i forhold til deres befolkning, kunne de folkerigeste 4-5 stater sammen tryne resten og stjæle deres ressourcer og placere alle overstatslige investeringer hos sig selv.
Et eksempel på noget sådant er Californien, hvor LA har "stjålet" vandet fra omgivende landområder og ødelagt det for landbrugssamfundene, som nu med leve med vandrationering hver sommer, mens de fylder svømmebassingerne og vander plænerne i LA.

I EU har man valgt at give små medlemslande flere repræsentanter i parlamentet og at hvert land har en kommissær uanset størrelse, dertil har hvert land kun en stemme i ministerrådet.

John Damm Sørensen, Per Torbensen, René Arestrup, Frank Hansen, Karsten Aaen og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

@allan - "I EU har man valgt at give små medlemslande flere repræsentanter i parlamentet og at hvert land har en kommissær uanset størrelse, dertil har hvert land kun en stemme i ministerrådet."

Hvilket kun understreger vores demokratiske dilemma. Som måske ville kunne løses ved direkte valg på tværs af landegrænser : eet individ = een stemme. Prøv at tænke tanken til ende. Ville det nødvendiggøre, at de folkevalgte administrerer til fordel for dem, der har ansat dem, altså folket? Eller vil de fortsat under dække af nationalistiske agendaer, som ofte dækker over egne interesser, kunne fortsætte det eksisterende hegemoniske pengestyre?

Valgmandssystemet er for klaphatte

Jakob Trägårdh

"+ Joke heard this morning at Belle’s Bakery and Cafe in Studio City: Trump could shoot someone in the Senate and still get acquitted 53-47. Unless he shot a Republican, then it would be 52-47." (Jeffrey St. Clair, CounterPunch)

To partisystemet og hele dets opbygning fra hvordan man bliver stemmeberettiget, valgdistrikter til selve valghandlingen er totalt dysfunktionelt og trænger til en enorm reformering, hvis ikke, er jeg bange for, at det kan ende helt galt, og i værste tilfælde USA som noget der ligner et diktatur uden egentligt demokratiske indflydelse fra borgerne.

Donald Trump er en uværdig rollemodel for vore efterkommere. En usædvanlig løgnagtig og utilregnelig præsident for USA som smitter af på resten af verden. Andet er der vel ikke at sige .... I am speechless!!
At man over there frikender et mennesker, som åbentlyst er uærlig og syntes ALT, hvad han gør er fantastisk. Han lyser af storhedsvanvid og hvad værre er, Trump har nu fået accept og grønt lys til at foretage sig hvad som helst. Skræmmende for hele verden !!

Kenneth Jacobsen

Mon ikke vi ville have hørt om alle disse politikersønners ansættelse i just ukrainske gasselskaber andetsteds end på facebook og den slags (feks i løbet af de to høringer), hvis det havde haft nogen gang på denne jord, bortset fra i slemt højredrejede ekkokamre? Det tilsiger en smule fornuft og et minimum af kildekritik vistnok.

Nette Skov 08:22.
Mange er enige, men det er vigtigt at huske, at Trump vandt pga manglende alternativer hos Demokraterne og Replublikanerne, og en Obama, der nok var populær og veltalende, men ikke en succes.
Trump opførsel er en skandale men manden har trods alt nogle pointer.
Jeg tror, at han vinder igen til november. Han er stærkere idag end tidligere.

@Michael Friis
Ja, Gud forbyde det ! Men det er ikke sikkert han/hun gør DET ! Det handler jo stort set ikke om Trump, men om at der forhåbentligt snart indfinder sig et mentalskifte i vores bevidsthed. Og, tilgiv mig ! jeg har så svært ved at se "skoven for bare træer" ... se disse "pointer ! Men jeg er heller ikke et øjeblik i tvivl om, at Trump er her for at vise os "vrangen" af os selv og at det er på tide at forholde sig til den - hver især !!

Sociologen William I. Robinson har en helt anden vinkel på rigsretssagen

Is Trump’s Impeachment Merely a Fight Within the US Ruling Class?
https://therealnews.com/stories/is-trumps-impeachment-merely-a-fight-wit...

Et uddrag
"This impeachment process is somewhat of a farce because Trump’s real crimes, the war crimes around the world, the crimes of separating children from their families and locking them up in concentration camps, all of these real crimes have also been committed by the Democrats. They have no real division in that regard. Both Democrats and Republicans are beholden to the same transnational capitalist class, to the financial industry, to the military industrial complex, to oil and gas interests, and so on. The Democrats are not impeaching Trump because he’s privatized even more the US economy and the global economy, that he’s deregulated any and everything, that he’s imposed taxes, which are unbelievably regressive, that he’s busting unions, there he’s imposing austerity and cutting social benefits. The Democrats might complain about that a little, but they’re not impeaching Trump for that.
The mainstream of the Democratic party, the bigwigs who are so tied to the corporations are more upset with Trump for other reasons. And one reason is that the US elite is always supposed to respect each other. It’s okay that Trump kills other people abroad. It’s okay that he attacks the working class in the United States, but it is not okay that he goes after his political rival in this illegal way, in this underhand way.

Let’s remember that Nixon was forced to resign in the eve of impeachment, because he broke into Democratic Party headquarters, not because of all of the crimes that he committed. And Democrats that are so tied to the corporate elite have been deeply concerned about Trump’s reckless, buffoon-like conduct."

John Damm Sørensen

@Allan S. K. Frederiksen @Henrik Leffers

Det gælder vist også i Danmark, hvor det er lettere at blive valgt i Jyllland end i København.

Joke on: Tænk bare på Jacob Haugaard

Torben K L Jensen

Selve ideen om demokrati er ret indlysende dynamisk - hvis demokratiet ikke er fleksibelt og følger med tiden ender det med den samme skæbne som beton-kommunismen.