Leder

Det så lovende ud for Libanons dansende revolution – men så kom ’vredens uge’

Libanons korrumperede politikere kunne ikke holde fingrene fra den politiske proces, der tegnede til dannelse af et nyt kabinet, og som kunne rydde op i den dysfunktionelle stat
»Den ellers så lystigt dansende revolution har taget kampstøvler på i protesterne mod det sekteriske politiske system, der i 30 år har gjort libanesisk politik til en mafia,« skriver Lasse Ellegaard i denne leder. Billedet er fra lørdagens protest i den libanesiske hovedstad, Beirut.  

»Den ellers så lystigt dansende revolution har taget kampstøvler på i protesterne mod det sekteriske politiske system, der i 30 år har gjort libanesisk politik til en mafia,« skriver Lasse Ellegaard i denne leder. Billedet er fra lørdagens protest i den libanesiske hovedstad, Beirut.  

Ritzau Scanpix

21. januar 2020

Nu så det ellers lovende ud – få dage før jul udpegede Libanons kristne præsident Michel Aoun den 60-årige Hassan Diab, eksundervisningsminister og sociologiprofessor, til at danne en regering af teknokrater og fagfolk.

Oven på tre måneders uroligheder var Diabs opgave at samle et hold på 18 navne, der dels var kompetente og dels kunne accepteres af ’revolutionen’, som den politisk-sekterisk brogede skare af aktivister kalder sig.

Hassan Diab opfylder på den ene side kravet om, at den siddende premierminister altid er sunnit, på den anden side er han kendt som rimelig politisk farveblind som minister i den Hizbollah-støttede Mikati-regering i perioden 2011-2014. Hen over julen og nytåret arbejdede Diab med at finde 17 navne, der opfyldte de givne kriterier.

I takt med at de nye navne sivede til de sociale medier, blev de analyseret af de protesterende grupperinger, der fandt, at den 60-årige professor gjorde sig umage for at håndplukke de rigtige folk – så aktivisterne satte deadline til 14. januar for et nyt kabinet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Anders Graae
  • Olaf Tehrani
Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Anders Graae og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu