Leder

Sagen om Jeff Bezos’ telefon handler ikke kun om mord og hacking. Den handler også om dickpics og utroskab

Vi lever i en tid, hvor verden rigeste mand har en chattråd på WhatsApp med Saudi-Arabiens diktator. Til gengæld har den globale elite ikke altid samme interesser – de kæmper internt om magt og penge
Så gode vender var de vist – Amazon-grundlægger Jeff Bezos og den saudiske kronprins Mohammed bin Salman, der mødtes til et middagsselskab hos en filmproducent i Los Angeles. Men selvom den saudiske regering benægter alt, men tyder noget altså på, at bin Salman personligt har medvirket til at hacke Jeff Bezos, der ud over dele af Amazon også ejer avisen The Washington Post.

Så gode vender var de vist – Amazon-grundlægger Jeff Bezos og den saudiske kronprins Mohammed bin Salman, der mødtes til et middagsselskab hos en filmproducent i Los Angeles. Men selvom den saudiske regering benægter alt, men tyder noget altså på, at bin Salman personligt har medvirket til at hacke Jeff Bezos, der ud over dele af Amazon også ejer avisen The Washington Post.

Bandar Al-Jaloud

Udland
23. januar 2020

Vi lever i en tid, hvor verdens rigeste mand har en chattråd på WhatsApp med Saudi-Arabiens diktator.

Det lærte vi onsdag, hvor The Guardian og Financial Times kunne fortælle, at de to herrer, Amazon-grundlægger Jeff Bezos og den saudiske kronprins Mohammed bin Salman, havde mødtes til et middagsselskab hos en filmproducent i Los Angeles i maj 2018. De havde udvekslet numre og var begyndt at skrive sammen.

Men bare få uger senere sendte kronprinsen en underlig video til rigmanden. Den havde et billede af et svensk og et saudisk flag som thumbnail, og nu viser det sig, at saudierne tilsyneladende har brugt videoen til at suge en hel masse data ud af Bezos’ telefon. Det har et konsulentfirma, som Bezos har hyret, i hvert fald konkluderet.

Den saudiske regering benægter alt, men noget altså tyder på, at bin Salman personligt har medvirket til at hacke Jeff Bezos, der ud over Amazon også ejer avisen The Washington Post.

Og det var jo netop i Washington Post, at den saudiske journalist Jamal Khashoggi skrev sine kritiske klummer om selv samme bin Salman – i hvert lige indtil Khashoggi en eftermiddag i oktober 2018 trådte ind på den saudiske ambassade i Istanbul, hvor han blev myrdet og savet i stykker, hvilket ifølge CIA skete på direkte ordre fra bin Salman. Det benægter han.

Men affæren om Bezos’ telefon handler ikke kun om mord og hacking. Den handler også om dickpics og utroskab.

Tilbage i 2018 havde Bezos nemlig en udenomsægteskabelig affære med en kendt tv-vært, som i januar 2019 endte på forsiden af den Trump-venlige tabloidavis The National Enquirer. Utroligt nok kunne avisen ligefrem referere indholdet af Bezos’ private sex-sms’er, ligesom de hævdede at ligge inde med en »below the belt selfie« – altså et dickpic.

Men hvor havde de det fra?

Jo, sagde The National Enquirer, de havde fået det af en kilde, nemlig tv-værtens bror, der er en loyal Trump-støtte, som de havde betalt 200.000 dollars for ulejligheden.

Nej, sagde Bezos, der i maj sidste år hyrede en privat »sikkerhedskonsulent« ved navn Gavin de Becker, der tidligere har hjulpet gode folk som Madonna, Cher og John Travolta med forefaldende efterforskningsarbejde. Konsulenten undersøgte telefonen og konkluderede, at det var saudierne, der havde stjålet billederne.

Alle kan hackes og overvåges

Hmm … Det er både uklart, hvad forbindelsen er mellem Khashoggis død og telefonhackingen, og hvordan tabloidavisen har fået fingrene i et billede af verdens rigeste tissemand. Der er noget galt, men vi ved ikke helt hvad.

Sagen kan meget vel få geopolitisk betydning.

Den saudiske regering har en masse fedtede oliemilliarder investeret i Silicon Valley, og de ejer blandt andet en stor del af Uber. Cirka en femtedel af den amerikanske våbeneksport går til Saudi-Arabien, som er USA’s nære allierede i kampen mod Iran – selv efter mordet på Khashoggi er Trump blevet ved med at omtale Mohammed bin Salman om sin »ven«.

Sagen viser også, hvordan den yderste snabelspids af ulighedsforsker Branko Milanovic’ berømte elefantkurve – de allerrigeste – har dannet deres egen globale klub.

På sin USA-tur i 2018 mødtes Mohammed bin Salman med Gud og hvermand: Oprah, Tim Cook og Larry Page; han besøgte Harvard og MIT, og han var til middag hos Rupert Murdoch sammen med Michael Douglas, Morgan Freeman og Dwayne ’The Rock’ Johnson (mon ikke de alle sammen nu er ved at få tjekket deres telefoner?).

Det er det stof, konspirationsteorier er gjort af: En olieprins, Rupert Murdoch og The Rock, chat med Jeff Bezos, Uber, våbensalg. Det bliver til Epstein didn’t kill himself

Men pointen her er ikke, at en lille elite styrer verden. Den er nærmere det modsatte: Bezos-affæren viser, at den globale elite ikke altid har samme interesser. De kæmper internt om magt og penge. Ulighed og ondskab skyldes sjældent konspirationer, men ofte fejlslagen politik.

Til gengæld gør sagen det skræmmende tydeligt, at det vi engang troede var en langt ude konspirationsteori er blevet en ny virkelighed: Alle kan hackes og overvåges.

Vi ved det godt, for det er snart længe siden, at Edward Snowden afslørede den amerikanske regerings systematiske overvågninger og aflytningen af Angel Merkels mobiltelefon.

Det er blevet et skræmmende nyt vilkår, som selv ikke verdens rigeste mand og hans rige venner, kan undslå sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fra et dansk perspektiv handler det vel om at vores søfolk skal sørge for at intet sker med olien tilhørende morderen, hackere og afpresseren bin Salman....

Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Henrik Bjerre og søren ploug anbefalede denne kommentar