Leder

Trumps planer for Iran og Nordkorea er tæt på at kuldsejle. Flere soldater skal til Mellemøsten

Trumps to vigtigste udenrigspolitiske mål er tæt på at spille fallit. I Nordkorea er diplomatiet mislykkedes. I Iran kan sanktioner og militært pres føre til en voldsspiral med krig som resultat
Det er alment accepteret, at Trump hader krig. Men som Første Verdenskrig belærte efterfølgende generationer, er det ikke altid lederne, der træffer afgørelsen, skriver Martin Burcharth på lederplads.

Det er alment accepteret, at Trump hader krig. Men som Første Verdenskrig belærte efterfølgende generationer, er det ikke altid lederne, der træffer afgørelsen, skriver Martin Burcharth på lederplads.

Shealah Craighead

Udland
3. januar 2020

I valgkampen 2016 hævdede Donald Trump, at så snart han blev valgt til præsident, ville verden få fornyet respekt for USA’s magt. Landets fjender ville trække sig, så snart han spillede med musklerne. Den profeti er nu blevet gjort til skamme af Nordkorea og Iran, USA’s to største sikkerhedspolitiske udfordringer.

Den første i Trumps sigtekorn var Kim Jong-un, der blev truet på sin person. Inden længe skiftede USA’s præsident brat kurs, bedyrede sin beundring for den nordkoreanske diktator og stillede en aftale i udsigt.

Men diplomatiets snørklede veje ligger ikke til Trump.

Efter to topmøder med bevingede erklæringer er formand Kim blevet utålmodig; han kræver lempelse af sanktionerne nu mod en trinvis nedrustning af Nordkoreas atomvåben. Helt urealistisk vil USA have Kim til at skrotte alle sine våben først. Risikoen er derfor, at nordkoreaneren begynder at spille med musklerne og i USA’s valgår gør Trump til grin ved at fremvise et nyt interkontinentalt ballistisk missil.

Trumps sort-hvide syn

Det er alment accepteret, at Trump hader krig. Men som Første Verdenskrig belærte efterfølgende generationer, er det ikke altid lederne, der træffer afgørelsen. En kæde af uforudsete begivenheder kan udløse en storkrig. Det kan netop ske i Mellemøstens heksekedel.

Over for Iran har Trump valgt at skrotte diplomatiet og forsøge et regimeskifte gennem opsigelsen af den internationale atomaftale og genoprettelse af amerikanske sanktioner. I modsætning til alle tidligere regeringer har han valgt side i Mellemøsten. Israel og Saudi-Arabien er nu USA’s tro væbnere i opgøret med Iran.

I Trumps sort-hvide syn på verden tolkes alle antiamerikanske handlinger i regionen som udslag af iransk manipulation. Og ingen tvivl om det: Hvorfor skulle regimet i Teheran rette ind? Logisk set er det en gevinst for Den Revolutionære Garde at tirre USA med små militære provokationer i håbet om, at Trump reagerer som en papirtiger.

Hagen ved Irans rationale er, at Trump kan svare igen med militære midler. Det skete netop i denne uge i Irak. Siden maj 2019 har USA udsendt nye 14.000 soldater til Mellemøsten – mest på skibe, men også på baser i Kuwait og Saudi-Arabien. Nu er yderligere en infanteribataljon fra den 82. luftbårne division på vej.

Hvordan reagerer Trump på den næste (iranske) provokation? Det er den ukendte variable.

Ajour: USA dræber general fra Irans Revolutionsgarde i missilangreb

Efter Informations deadline har USA udført et luftangreb i den irakiske hovedstad, Bagdad, hvor en højtstående iransk general er blevet dræbt.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I angrebet er generalmajor Qassem Soleimani, der er øverstkommanderende for Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde, således blandt de dræbte.

»Dette angreb havde til formål at forhindre fremtidige iranske planer om angreb,« skriver Pentagon i en meddelelse.

Det er USA’s præsident, Donald Trump, der har givet ordren til angrebet, oplyser Pentagon.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Mose Pedersen

"Israel og Saudi-Arabien er nu USA’s tro væbnere i opgøret med Iran."
Nogle gange kan man godt få den fornemmelse at det er omvendt.
At Israel og Saudi-Arabien bestemmer og USA følger efter!

Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby, Anders Graae, Minna Rasmussen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

.... Trump reagerer som en papirtiger.

.... infanteribataljon fra den 82. luftbårne division på vej .....

Der er ikke meget papirtiger over 82. luftbårne division - det er crack troops.