Leder

Trumps planer for Iran og Nordkorea er tæt på at kuldsejle. Flere soldater skal til Mellemøsten

Trumps to vigtigste udenrigspolitiske mål er tæt på at spille fallit. I Nordkorea er diplomatiet mislykkedes. I Iran kan sanktioner og militært pres føre til en voldsspiral med krig som resultat
Det er alment accepteret, at Trump hader krig. Men som Første Verdenskrig belærte efterfølgende generationer, er det ikke altid lederne, der træffer afgørelsen, skriver Martin Burcharth på lederplads.

Det er alment accepteret, at Trump hader krig. Men som Første Verdenskrig belærte efterfølgende generationer, er det ikke altid lederne, der træffer afgørelsen, skriver Martin Burcharth på lederplads.

Shealah Craighead

3. januar 2020

I valgkampen 2016 hævdede Donald Trump, at så snart han blev valgt til præsident, ville verden få fornyet respekt for USA’s magt. Landets fjender ville trække sig, så snart han spillede med musklerne. Den profeti er nu blevet gjort til skamme af Nordkorea og Iran, USA’s to største sikkerhedspolitiske udfordringer.

Den første i Trumps sigtekorn var Kim Jong-un, der blev truet på sin person. Inden længe skiftede USA’s præsident brat kurs, bedyrede sin beundring for den nordkoreanske diktator og stillede en aftale i udsigt.

Men diplomatiets snørklede veje ligger ikke til Trump.

Efter to topmøder med bevingede erklæringer er formand Kim blevet utålmodig; han kræver lempelse af sanktionerne nu mod en trinvis nedrustning af Nordkoreas atomvåben. Helt urealistisk vil USA have Kim til at skrotte alle sine våben først. Risikoen er derfor, at nordkoreaneren begynder at spille med musklerne og i USA’s valgår gør Trump til grin ved at fremvise et nyt interkontinentalt ballistisk missil.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Mose Pedersen

"Israel og Saudi-Arabien er nu USA’s tro væbnere i opgøret med Iran."
Nogle gange kan man godt få den fornemmelse at det er omvendt.
At Israel og Saudi-Arabien bestemmer og USA følger efter!

Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby, Anders Graae, Minna Rasmussen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

.... Trump reagerer som en papirtiger.

.... infanteribataljon fra den 82. luftbårne division på vej .....

Der er ikke meget papirtiger over 82. luftbårne division - det er crack troops.