Leder

AfD-triumf i Thüringen: Populismens offerlogik er for alvor ankommet i Tyskland

Det politiske kaos i den østtyske delstat Thüringen har kun en rigtig vinder: Alternative für Deutschland, som profiterer på udgrænsningen
I forgangne uge blev Thomas Kemmerich fra det liberale parti FDP valgt til ministerpræsident med stemmer fra det højrepopulistiske Alternative für Deutschland og CDU. Medierne var ude af sig selv, og efter blot et døgn var ministerpræsidenten tvunget til at træde tilbage.

I forgangne uge blev Thomas Kemmerich fra det liberale parti FDP valgt til ministerpræsident med stemmer fra det højrepopulistiske Alternative für Deutschland og CDU. Medierne var ude af sig selv, og efter blot et døgn var ministerpræsidenten tvunget til at træde tilbage.

HANNIBAL HANSCHKE

Udland
10. februar 2020

De fleste europæere har vænnet sig så meget til småracistiske og nationalistiske provokationer fra højrepopulistiske partier, at det med alt andet end tyske øjne kan virke ude af proportion, hvad der foregår i østtyske Thüringen:

I forgangne uge blev Thomas Kemmerich fra det liberale parti FDP valgt til ministerpræsident med stemmer fra det højrepopulistiske Alternative für Deutschland og CDU. Medierne var ude af sig selv, og telefonlinjerne mellem Thüringen og particentralerne hos FDP og Merkels CDU i Berlin glødede. Efter blot et døgn var ministerpræsidenten tvunget til at træde tilbage.

Stridsmålet er nu, om Thüringen skal ud i et nyvalg, eller om det allerede demokratisk valgte parlament med dets splittede flertal (23 procent til AfD på den yderste højrefløj og 31 procent til Die Linke på den yderste venstrefløj) atter skal prøve at få en stabil regering på benene. Begge dele tegner til igen at ende i en hårdknude – ikke mindst for det slagne CDU.

Selv uden at trække på de meningsløse sammenligninger med Weimarrepublikken og 1920’erne kan man roligt konstatere, at udviklingen i Thüringen er ildevarslende.

Idevarslende udvikling

Ildevarslende, fordi det afspejler en overordnet politisk fragmentering i Tyskland, som i årtier har været en politisk stabil hjørnesten i Europa.

Ildevarslende, fordi det for første gang bliver tydeligt, at den politiske splittelse mellem Øst- og Vesttyskland har konkrete følger, ikke mindst internt i CDU.

Ildevarslende, fordi det truer med at udviske grænsen til en racistisk, illiberal og historierevisionistisk politik – netop i Thüringen, hvor AfD tydeligvis ikke bare er endnu et europæisk højrepopulistisk parti, som tilfældigvis befinder sig i en historisk traumatiseret og derfor hypersensibel tysk ramme, men et parti, som anføres af partiets mest rabiate figur, Björn Höcke.

Men mest af alt er opstandelsen i Thüringen ildevarslende, fordi det afspejler en politisk konfrontation, hvor udgrænsningens logik vejer tungere end politisk indhold: Når alle partier slår sig sammen for at isolere AfD, kan partiet som det nye østtyske folkeparti ganske tilbagelænet dyrke populismens offerfortælling: Det er et anslag mod selve demokratiet! Dermed får protestpartiet en magt og styrke langt over den opbakning, som AfD's ideologisk overbeviste vælgere giver partiet.

Det er det brutale dilemma, som nu også udspiller sig i Tyskland. Selv uden historiske paralleller er det ildevarslende – også selv om den historie driver konfrontationen på spidsen. Men i sidste ende burde det være åbenlyst også uden for Tyskland: Anstændige partier samarbejder ikke med højreradikale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Begivenhederne i Thüringen indeholder ganske rigtigt et principielt spørgsmål om omgangen med populister, som går et pænt stykke videre end regionalpolitik i Forbundsrepublikken. Det er også en sag, som kan vælte regeringen i Berlin.

TV-avisen bad Lykke Friis om at give sin vurdering af vindere og tabere i den aktuelle situation i Thüringen og hendes opfattelse bliver i et vist omfang gentaget her. Jeg opfordrer danske medier til at anvende tyske kilder til deres historier og ikke nøjes med mere eller mindre automatiserede reaktioner:

Der er blevet lavet et par meningsmålinger i løbet af ugen. En blitzmåling viste, at AfD ikke havde vundet noget ved aktionen i Erfurt, og Forsa vurderede i en anden måling, at partiet har udtømt sit vælgerpotentiale.
Der er valg i bystaten Hamburg om 2 uger. Her svarer vælgerne ikke på meningsmålinger men udfylder stemmesedler, og det vil give et nyt fingerpeg om, hvordan de tyske vælgere ser på situationen. Som man kunne se i Bericht aus Berlin frygter FDP dette valg.

Alvin Jensen, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

"Men i sidste ende burde det være åbenlyst også uden for Tyskland:
Anstændige partier samarbejder ikke med højreradikale."
citat fra artiklen

Du skiller ellers fårene fra bukkene; men den konklusion er for grov.

Den fører frem imod Carsten Jensens udsagn om
”den håndfaste Pia Kjærsgaard og hendes skimlede sekt af klamme kældermennesker”, som ved den lejlighed blev åndeligt associeret med Breiviks exceptionelle udåd på Utøya.
citat Johs Lynge, Journalisten 8.10.2018

Vi kan simpelt hen ikke bare sige til 23,4 % af vælgerne, at vi vil overhovedet ikke samarbejde med jer.
Hvis det er helt umuligt at indgå fornuftige kompromisser, så kan vi selvfølgelig ikke samarbejde; men det er anderledes på forhånd at afvise at samarbejde.

Dan D. Jensen, Ole jakob Dueholm Bech, Rolf Andersen, Henrik Røngaard Bentzen, Morten Simonsen, Anita Pedersen og Steen Piper anbefalede denne kommentar
Jørn-Erik Rasmussen

Nå! - Torben Lindegaard
76,6 % af vælgerne kan åbenbart godt undvære AfD.
Så må det også være muligt for os.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Erik Winberg, Hans Larsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Anita Pedersen

Det forlyder, at landspolitikerne i Berlin kræver omvalg i Thüringen. Det synes jeg faktisk er mere problematisk. Uanset om man kan lide det eller ej, er AfD et lovligt parti. Som politiker må man spille med de kort, man får af vælgerne. Man kan ikke kræve omvalg, blot fordi vælgerne stemmer forkert. Det er antidemokratisk og det er beskæmmende at se, hvordan politikernes masker falder i Vest Europa i disse år.
Hvad et menneske indeholder kan man først se, når det får magt og modstand. Det er nemt at være demokrat og tolerant, når man har medgang.
Hvad vil man stille op, hvis vælgerne ved et nyvalg i trods giver AfD og Die Linke endnu flere stemmer?
Björn Hôcke er bestemt ingen rar mand, men måske skulle man se lidt på årsagerne til, at folk i flere lande søger mod højre: Som en reaktion på multikulturalisme og identitetspolitisk vanvid. To faktorer, som virke splittende på ellers vellykkede samfund.
Mvh
Henrik Keller

Karsten Lundsby, Ole jakob Dueholm Bech, Peter Fenger Lund, Bent Jensen, Henrik Andersen, Per Torbensen, Henrik Røngaard Bentzen, arne tørsleff og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar

Apropos indeholder dagens avis et interview med filosof og politiker Michael Ignatieff under overskriften "Slap af, og stop al den snak om krise. Demokratiet har det fint".
Bl.a. udtaler Ignatieff: "Populismen er en måde at sige: ’Vi stoler ikke på jer’........."

Trump, Boris, Afd osv. Er ikke onde og dumme populister. Ligeledes er dem der stemmer på dem heller ikke. Det er almindelige mennesker der syntes globalisering, identitetspolitik, multikulturelisme og alt det der følger med er så langt fra deres verden, at de vælger at bruge deres demokratiske stemme til at sige stop.

Lars Steffensen, Steen Piper, Ole jakob Dueholm Bech, Bent Jensen, Henrik Andersen, Per Torbensen, Henrik Røngaard Bentzen, Anita Pedersen og arne tørsleff anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Anita Pedersen,
Jeg tror, du misforstår situationen - valget i Thüringen fandt sted 27/10 2019. Siddende Ministerpræsident på daværende tidspunkt var Bodo Ramelow (Linke), som de sidste 5 år har regeret en koalition af SPD og Grünen. Bodo Ramelow fik ved valget i oktober 31 % af stemmerne, en øgning på + 2,8 fra sidste valg. Desværre kunne SPD og Grünen ikke levere fremgang og det var derfor ikke muligt for Ramelow at danne en flertalsregering denne gang, som der ellers er tradition for i Tyskland, og blandt de andre partier i landdagen var der heller ikke mulighed for at gå sammen mod Ramelow i et flertal.
Siden valget i oktober har Ramelow således arbejdet på regeringsgrundlaget for en mindretalsregering med de partnere SPD og Grünen, som han har regeret med de sidste 5 år. Da denne regering og han skal vælges til ministerpræsident, opstiller liberale FDP (som lige klarede spærregrænsen på 5 % med 73 stemmer over)pludselig deres formand til modvalg mod Ramelow og vælges til ministerpræcident med stemmer fra CDU (21,7 %) og AFD (23,4 %). Planen er herefter, af CDU og FDP vil bemægtige sig regeringsmagten i en mindretalsregering (tilsammen 26,7%) af stemmerne og altså ikke indgå i en regering med AFD, men kun bruge deres stemmer til at bemægtige sig magten. Deres argument er, at så længe AFD ikke er med i den regering, de danner, så har de ikke samarbejdet med dem, hvilket der så ses anderledes på fra centralt hold i partiet. Og det er derfor der kræves, at valget til ministerpræsident gøres om.

Alvin Jensen, Hanne Utoft, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Emil Davidsen, Eva Schwanenflügel og Anita Pedersen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Sorry,
Henrik Keller aka Anita Pedersen :-)

Jørgen Mathiasen

Beslutningen om et nyvalg i Thüringen træffes af landdagens medlemmer. CDU-Thüringen vil (indtil nu) ikke stemme for, mens CDU-Berlin anbefaler et nyvalg. Da CDU-Thüringen heller ikke vil støtte Ramelows genvalg, ser det ud til før eller siden at ende med et nyvalg.

AfD er et højreradikalt parti. Det er et yderst voldeligt miljø, hvor man ingen vegne kommer med argumenter. Partiet støttes desuden af gamle sofavælgere og af prækariatet, af tyske medier betegnet som "et småborgerligt prækariat". Enhver støtte til AfD er også en støtte til de fossile brændstoffers samfund. Det er et miljø, som er demokratifjendtligt, mediefjendtligt og med nul forståelse for retsstatslighed. Der kunne nævnes talrige andre eksempler fra kataloget af højreorienterede idéer, som man allerede ser realiseret andre steder, og tillægge Björn Höckes genanvendelse af nazistisk tankegods.

Det mest virkningsfulde man kunne gøre, ville være at skille prækariatet fra de højreradikale stormtropper gennem ændringer i velfærdspolitikken. CDU/CSU har været en garanti for, at den slags ikke sker, nogle vil hævde, at SPD har været det samme, især de vælgere som har forladt begge partier og i ret stort omfang er gået over til AfD.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel og Anita Pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det kan være svært at sammenlign e de forskellige landes højre-populistiske partier.

I Danmark er DF rykket ind mod midten i mange sager.
I Sverige er Moderaterne så småt begyndt at åbne op for eventuelt samarbejde.
I Tyskland er AFD stadig behæftet med folk med Nazi-sympatier.

Tingene ændrer sig langsomt og hvis et parti opnår op mod 25 % at stemmerne, så er det på tide at vågne,
Lukke øjnene og ignorere så mange vælgere går ikke i længden.
Vil man stoppe højrenationalisterne så må man tage deres sag fra dem = løse de reelle problemer.

Vi på venstrefløjen bør tage den voksende højrepopulisme alvorligt og stoppe med bare at kalde deres vælgere for dumme, onde eller nazister.
I demokratier tæller alle stemmer.

Bent Jensen, Karsten Lundsby og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

"I Sverige er Moderaterne så småt begyndt at åbne op for eventuelt samarbejde med SD" skulle der stå

Jørgen Mathiasen

Der er flere her, som argumenterer med, at AfD har 25% af stemmerne. Det er slet ikke tilfældet.
Man kan se i den nyeste udgave af Der Spiegel, hvor mange kandidater AfD har i hvert enkelt forbundsland. Nogle steder er det 22%, andre steder er det 8% eller mindre. Mønsteret er, at AfD har stor tilslutning i Østtyskland og en lille i Vesttyskland. I Forbundsdagen har AfD omkring 13% af stemmerne.

Der er nogle strukturforskelle i Tyskland og nogle forskelle i biografierne (øst/vest ), og det sidste er en meget vigtig faktor: Blandt Nordrhein-Vestfalens 18 mio indbyggere er der også et prækariat, men AfD har kun 8% af landdagsmedlemmerne i NRW. En blanding af nazister, fremmed- og EU-hadere kan de ikke bruge på de kanter, lige så lidt som hos naboerne i Saarland, hvor AfD har 5,8%.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det er ganske vist at der er forskel på det gamle Øst og det gamle Vest.
I det stadigt fattigere Øst har AFD mere fat.
Og det er et faktum at AFD har op mod 25 % af stemmerne i visse forbundslande (feks, Brandenburg), som jo har deres eget demokratiske parlament med stor indflydelse..
Meget større end f.eks. danske regioner.

Carsten Hansen

Mange utilfredse vælgere i mange lande stemmer højrepopulistisk.

Hvad skal gør vi ved det ?

Jørgen Mathiasen

@Hansen
Du er kommet noget sent ind i debatten, hvor du kan se, hvad læserne her mener. Det kan ikke nægtes, at højrepopulister har visse evner for at smide grus i maskinen, men når man på en webside kan læse, at "Klimaforandringer er formentlig det største problem lige nu", så ser man, hvordan andre spørgsmål optager mindst lige så meget og i de fleste tilfælde mere.
Hvis vælgerne fortsat støtter de demokratiske partier med 85%, vil populister højest få en minimal indflydelse på Forbundsdagens beslutninger.

Carsten Hansen

Jørgen Mathiesen.

Min pointe er at vi risikerer at skyde os selv i foden.
Vi Fjerner ikke utilfredshed ved at kalde folk dumme eller ignorere dem. Vi risikerer tværtimod at højrepopulismen vokser i fald vi ikke magter at løse reelle problemer og dermed mindske årsager til utilfredshed.

Nogle tror ikke at højrepopulismen kan vokse sig større; jeg er ikke så sikker.

PS: Nu er det ikke i Forbundsdagen de aktuelle problemer har vist sig men i Landdagen i Thüringen.
Bare så vi skriver om det samme.

Jørgen Mathiasen

@Carsten Hansen
Du kan læse længere oppe, hvad jeg mener, den politiske strategi i forhold til AFD skal være.

Carsten Hansen

Jørgen Mathiesen.

Ja; Og jeg er ikke enig.

Du kan læse hvad mener der skal gøres. Nemlig at tage folk alvorligt og tage problemer alvorligt. At fratage Højrepopulisterne grunden til at være utilfredse.
Det er det eneste der dur på den lange bane. Alt andet sætte blår i egne øjne.

Henriette Bøhne

Egentlig handler hele historien ikke så meget om højrepopulismen, men mere om den gamle kommunistforskrækkelse, som gør, at CDU/CSU hellere vil samarbejde med det fascistiske Afd, end tillade at LINKE, SPD og Grünen regerer sammen. Da Bodo Ramelow vandt valget i Thüringen og tiltrådte posten som MP, brugte CDU nærmest alle deres kræfter på at få ham afsat ved at forsøge at få ham retsforfulgt for at tilhøre de revolutionære venstreorienterede kræfter i Tyskland - mandens brøde? Han havde engang deltaget i en demonstration mod nynazister.
Bodo Ramelow har som så mange andre prominente LINKE-politikere levet u der den tyske efterretningstjenestens overvågning (Verfassungsschutz), mistænkt for at være revolutionær og at konspirere mod forfatningen, en overvågning, som de senere år fra øverste retsinstans er blevet kendt ulovlig.

Det er den sande historie i Thüringen og desværre ikke en historie, som danske journalister gider fortælle.