Leder

ATP vil fortsat investere vores pensionskroner i olie. Det er ikke godt nok

Danske lønmodtagere er tvunget til at indbetale pension til ATP. Pensionskassen bør derfor have de højeste standarder for, hvordan vores fælles pension investeres – men det er ikke tilfældet
Af alle investeringer er ATP’s milliarder alligevel noget særligt. Det er vores fælles pensionsopsparing, og ingen lønmodtager kan fravælge at indbetale til ATP. Derfor bør standarderne for, hvad ATP investerer i, være langt højere end det, pensionskassen selv lægger op til, skriver Jesper Løvenbalk Hansen.

Af alle investeringer er ATP’s milliarder alligevel noget særligt. Det er vores fælles pensionsopsparing, og ingen lønmodtager kan fravælge at indbetale til ATP. Derfor bør standarderne for, hvad ATP investerer i, være langt højere end det, pensionskassen selv lægger op til, skriver Jesper Løvenbalk Hansen.

Benjamin Horn

8. februar 2020

»Der er brug for en grundig diskussion af, om vi bare kan blive ved med at leve med, at statens største investor ikke begynder at se anderledes på fossile brændsler.«

– Ida Auken (RV), formand for Folketingets klimaudvalg, i Politiken den 5. februar 2020.

ATP, Arbejdsmarkedets Tillægspension, har i selskabets netop offentliggjorte investeringsstrategi besluttet fortsat at investere vores fælles pension i udvalgte olieselskaber.

Dog lover ATP, som alle lønmodtagere i Danmark betaler til, at pensionskronerne fremover kun vil blive investeret i de selskaber, der udleder mindst CO2 i forbindelse med selve olieudvindingen.

Men det er ikke godt nok.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Nikolai Beier
 • Luna Pedersen
 • Christian Mondrup
 • Eva Schwanenflügel
 • Ejvind Larsen
 • Viggo Okholm
 • erik pedersen
 • Gert Romme
 • Hans Larsen
 • Agnete La Cour
 • Torben K L Jensen
Nikolai Beier, Luna Pedersen, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Viggo Okholm, erik pedersen, Gert Romme, Hans Larsen, Agnete La Cour og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

"Stranded assets" og frygten for dem er én af grundene til Danmark bliver betragtet som "save heaven" selv med negative renter. Jeg har ikke tillid til ledelsen i ATP eller er det bare så simpelt at der stadig er olieselskaber der operer i Nordsøen og gerne vil have deres licenser udvidet langt ud over hvor stranded assets bliver en realitet. Den skide regering er fuld af løgn.

Flemming Berger, Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

PS : Stranded Assets er en tabt investering fordi værdien går i 0 fordi efterspørgslen går i 0 med tiden - altså olien der gerne skulle blive i undergrunden.

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Torben Bruhn Andersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det kalder man også "green-washing" - regeringen lover det ene og så bruger ATP bagdøren på regeringens vegne til det andet. Jeg brækker mig.

Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Torben Bruhn Andersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Lederskribenten skriver: "MP-Pensions fravalg af olieinvesteringer begrundes med usikkerheden omkring fossile brændsler". Jamen det lyder da 'fornuftigt', men det er ikke rigtigt! Jeg var selv med på den MP-generalforsamling i 2019, hvor et stort flertal - og imod bestyrelsens anbefaling - stemte for en yderligere reduktion af investeringer i fossile brændsler. Begrundelsen var ikke "usikkerhed omkring fossile brændsler", begrundelsen var kort og godt hensynet til CO2-udledning og klima. Forsamlingen ønskede at passe på klimaet uden hensyn til afkastet. MP klarer sig fortsat godt, så det er åbenbart lykkedes for bestyrelsen at finde andre investeringsmuligheder. ATP må kunne gøre det samme.

Nis Jørgensen, Susanne Kaspersen, Christian Mondrup, Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Torben Bruhn Andersen, Viggo Okholm og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Ledelsen i ATP beriger sig på pensionisternes bekostning. Ikke engang en regulering der følger pristallet, er der åbenbart råd til efter bonus samt diverse. Luk dette monster, der ikke evner at leve op til fremtiden. Det gælder i øvrigt de fleste!

Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Agnete La Cour, John Andersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

De store pensionsfonde har gjort os alle til spekulanter. Og de fleste spekulanter aner formentlig ikke, hvad de spekulerer i og hvis de vidste det, ville de være ligeglade eller ikke i stand til at overskue konsekvenserne af deres indirekte spekulation.

Hvad mener I andre om det?

Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, erik pedersen og Agnete La Cour anbefalede denne kommentar

Det handler om rettidig omhu!

Pensionsselskabernes øverste mål er afkast, at skaffe penge til pensionisterne, ikke at fremme den grønne revolution.

Når de grønne projekter begynder at kaster formuer af sig, så er jeg sikker på, at pensionsselskaberne, herunder ATP, nok skal geninvestere deres formuer, men hvis de gør det før afkastet er der, så er det jo direkte i mod deres formålsparagraf, med andre ord, man blander æbler og pærer.

Kai Birk Nielsen, Erik Fuglsang, Frank Theodorsen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Nej, ikke alle store pensionsfonde har gjort os til spekulanter. Via pensionskasser med direkte medlemsdemokrati - som MP - kan vi påvirke samfundets investeringer i bæredygtig retning. Det var 2019-generalforsamlingen et fint eksempel på. Men det er en vigtig diskussion!

Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Torben Bruhn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Næ. Det er så simpelt, at det, man kaster penge efter, udvikles, og det man, ikke kaster penge efter, dør.
Derfor må man i et og alt handle efter det moralsk opbyggelige, som med tiden er det, der giver det bedste afkast.

Agnete La Cour, Kim Houmøller, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi har ikke råd til kapitalismens fantasi om noget-for-noget, vi er nødt til at gøre det, der skal til, og lade være med det, der blot har til hensigt at give nogle mennesker penge på lommen for det unyttige eller skadelige.

Vibeke Hansen, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Torben Bruhn Andersen og Agnete La Cour anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese

Det er fint nok, men ikke i pensionsregi, som har det formål at folk ikke skal være fattige og gå tiggergang på deres gamle dage, for folkepensionen kan ingen leve alene af i dag, med mindre man bor i en jordhule!

En anden ting er, at det jo er nemt nok at forlange hvad andres penge skal bruges til, man risikere jo at underminere troværdigheden i pensionssystemet hvis opsparede penge bare kastes i grams og til ikke afkastgivende projekter.

Igen ATP´s og andre pensionselskabers formål og eksistensberettigelse er IKKE at fremme en grøn og usikker revolution, uanset hvor ædelt formålet end er, det hoveformål høre til i andet regi, og man kan jo selv lave en støtteforening til formålet hvis man ønsker at understøtte den proces.

Kai Birk Nielsen, Erik Fuglsang og Frank Theodorsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Peter Hansen
Nu er det muligt at skabe et fornuftigt afkast - uden at investere i den fossile industri. Dermed synes der ikke at være nogen som helst grund til at gøre det.

Desuden, hvis det alene er afkastets størrelse, der er afgørende, kan jeg godt komme i tanke om andre, lukrative investeringer, som de fleste ville betakke sig for.

Med mindre naturligvis, man hører til dem, som mener, at penge ikke lugter.

Carsten Munk, Kim Houmøller, Steffen Gliese, Flemming Berger, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Torben Bruhn Andersen og Agnete La Cour anbefalede denne kommentar

@René Arestrup

Jeg har intet i mod grønne investeringer, min pointe er bare at vi ikke skal gøre det med hovedet under armen og for enhver pris. Mange "grønne" investeringer er stadig umodne, tvivlsomme og bære mere præg af ideologi frem for sund fornuft. Disse giver ofte heller intet stabilt afkast, eller et afkast overhovedet. Så hvis man ønsker at lave grønne investeringer for de grønne investeringers skyld, så er det jo ikke et pensionsselskab man skal bruge til det.

Så min pointe er at investeringerne skal give et afkast, det må være hovedformålet, og hvis grønne investeringer kan det, så er det fint med mig, men jeg er overbevist om at pensionsselskaberne nok bedst selv ved hvor balancen ligger, det er jo det de bliver betalt for at vurdere og finde ud af.

Det jeg ikke går ind for, det er grønne investeringer på bekostning af pensionisterne, det synes jeg ikke er rimeligt. Hvis investeringerne giver et godt afkast, så er det selvfølgelig helt fint og intet problem, men pensionsselskaberne skal ikke være first movers, de skal investere i forholdvis stabile afkastgivende aktiver.

Jeg er KUN interesseret i - ved et givent risikoniveau - at få maksimeret mit pensionsafkast. Pensionskassen skal overhovedet ikke anbringe min opsparing i politisk korrekthed - kun maksimere afkastet inden for lovens rammer.

René Arestrup

@Peter Hansen
Ja, jeg forstod godt budskabet i første omgang: Det er afkastet, det handler om.

Har du overvejet våbenindustri? Det skulle efter sigende være meget lukrativt - og som sådan også en vej til at sikre danske pensionister en behagelig tilværelse.

Eller det vil sige, hvis ikke afkastet fra såvel våben- som olieaktier bliver formøblet på diger mod vandmasserne, pigtråd for at holde mylderet af fremmede ude og ekstremt dyre fødevarer.

Men ok, hvis afkastet er stort nok, er der nok en eller anden fredelig plet på kloden, hvor man kan skabe sit eget lille paradis.

Carsten Munk, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis pensionsopsparingerne ikke slår til, må vi forlange offentlig pension af en anden størrelse fra vore politikere, det er meget nemt, vi påstås at leve i et demokrati.
Men pensionskasserne er SKABT med henblik på at styre investeringerne i samfundsgunstig retning - lige fra grøn omstilling til at kunne bevare danske arbejdspladser og dansk indflydelse i landets virksomheder.

Kim Houmøller

Der er flere muligheder i grøn omstilling der har og er fantastiske. Hvis afkast på flere tusinde i procenter ikke er nok, er der jo kun narkotika tilbage.